Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Τους φταίει το σαμάρι... UPD

Τους φταίει το σαμάρι... UPD

novartis-630.jpg

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Αποφεύγοντας να πάρουν θέση για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Novartis στρέφουν τα πυρά τους στους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες -στελέχη της Novartis- που τους «καίνε» με τις καταθέσεις τους.
Στην προσπάθειά τους να πλήξουν την αξιοπιστία των μαρτύρων κάνουν λόγο για «κουκουλοφόρους», «ψευδομάρτυρες», «κατασκευασμένες κατηγορίες» και «αντισυνταγματικές πρακτικές», παραβλέποντας ακόμα και ότι η διάταξη που ρυθμίζει τα των προστατευόμενων μαρτύρων σε υποθέσεις δωροδοκίας έχει υπογραφεί στις 7.4.2014, δηλαδή από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Μεταξύ άλλων την υπογράφουν οι υπουργοί Ιωάννης Στουρνάρας, Δημήτριος Αβραμόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και βέβαια Αδωνις Γεωργιάδης.
Στρέφονται δηλαδή οι ίδιοι εναντίον του θεσμού που οι ίδιοι δημιούργησαν, αδιαφορώντας για το πλήγμα που επιφέρουν στη Δικαιοσύνη.
Ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων εισήχθη με τον νόμο 2928/2001, με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο των «εγκληματικών» (και «τρομοκρατικών») οργανώσεων και εφαρμόστηκε αρχικά στη δίκη των μελών της «17 Νοέμβρη» και πολύ πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο νόμος (άρθρο 9, παρ. 4) προέβλεπε σαφώς ότι «αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία της ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου». Κατά συνέπεια, η απειλή της αποκάλυψης του ονόματος του προστατευόμενου μάρτυρα αποτελεί ευθεία παραβίαση της νομιμότητας, κάτι που διαπιστώσαμε να επιχειρείται και με τους προστατευόμενους πρώην χρυσαυγίτες μάρτυρες.
Στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόστηκε μια πρόσφατη τροποποίηση του νόμου 2928/2001, η οποία περιλήφθηκε στον νόμο 4254/2014 και έχει ως εξής: «Σε υποθέσεις σχετικές με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α και 235 έως 237Α του Ποινικού Κώδικα [σ.σ. υποθέσεις δωροδοκίας], ακόμα κι αν δεν τελέσθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, είναι δυνατόν να παρέχεται στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατ’ άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στους ιδιώτες κατ’ άρθρο 253Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη των ως άνω αξιοποίνων πράξεων ή, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο, και στους οικείους των προαναφερθέντων προσώπων, η προβλεπόμενη στις παραγράφους 1 έως 5 προστασία από πιθανολογούμενες πράξεις εκφοβισμού ή αντεκδίκησης».

Τι δηλώνει ο δικηγόρος των προστατευόμενων

«Οι Αμερικανοί εισαγγελείς αποκαλούν ήρωες στη μάχη κατά της διαφθοράς τούς εκεί πληροφοριοδότες, ντροπή που εδώ τους λέμε κουκουλοφόρους», τόνισε νωρίτερα (ΕΡΤ και ρ/σ «Πρώτο Θέμα») ο δικηγόρος τους, Παύλος Σαράκης.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες πήγαν στο FBI κι έδωσαν το 2014 τα πρώτα στοιχεία, βάσει αμερικανικού νόμου, για αθέμιτες πρακτικές εταιριών που είναι στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το 2014 ήταν δύο τα στελέχη της Novartis που συνέταξαν δικόγραφο και έτσι ξεκίνησε η έρευνα για 29 χώρες, ενώ προστέθηκε και ο τρίτος μάρτυρας, το 2017.
Βάσει διακρατικής συμφωνίας ισχύει αρχή αμοιβαιότητας, άρα τα στοιχεία αμερικανικών αρχών διαβιβάζονται προς επεξεργασία στις ελληνικές αρχές και αμφίδρομα.
Όπως επισήμανε ο κ. Σαράκης, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες τυγχάνουν ασυλίας μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι είναι αληθή τα στοιχεία που εισφέρουν ενώπιον των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών• σε αντίθετη περίπτωση, αίρεται η ασυλία τους.
Γνωστοποίησε, επίσης, ότι για λογαριασμό των εντολέων του προσέφυγε στην αμερικανική Δικαιοσύνη, όπου τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων προστατεύονται πλήρως.

Αποκάλυψη Πολάκη «είδε» ο Άδωνις

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο αναπλ. υπουργός Υγείας σχολίασε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι πρώην στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν με πλουτισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
«Τι είναι, από τον Άρη ήρθαν;», αναρωτήθηκε ειρωνικά ο Π. Πολάκης και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Δεν είναι αγαθά παιδιά, τους βρήκαν με μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν».
Παραλλήλισε, δε, τους συγκεκριμένους μάρτυρες με τους πέντε που κατέθεσαν υπό καθεστώς προστασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι -όπως και στην περίπτωση της Novartis- πρόκειται για πρώην στελέχη της οργάνωσης που γνωρίζουν τη δομή της από μέσα.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Άδ. Γεωργιάδη, που σχολίασε στο twitter:«Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι "προστατευόμενοι" μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι αφού τους γνωρίζει η κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος».

«Βραβείο γελοιότητας»

Δήλωση για την εμπλοκή του ονόματός του έκανε και ο Γιάννης Κυριόπουλος πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για τον οποίο η δικογραφία φέρεται να αναφέρει ότι εισέπραξε περίπου τέσσερα εκατ. ευρώ από τη Novartis.
Ο κ. Κυριόπουλος χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα όσα αναφέρονται και έκανε λόγο για «καφκική ατμόσφαιρα».
Αναλυτικά:
Προδήλως τα αναγραφόμενα περί εμπλοκής μου στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis δύνανται να διεκδικήσουν βραβείο γελοιότητας - αν και μεταφέρουν στη πραγματική καθημερινή ζωή μια καφκική ατμόσφαιρα.
Δεν μπορώ επ' αυτών να αντιτάξω παρά μόνον την ανεπίληπτη επαγγελματική και προσωπική μου πορεία και τους διαφανείς τραπεζικούς λογαριασμούς μου.
Οφείλω όμως στο όνομά μου -μοναδική περιουσία των παιδιών μου- στην οικογένειά μου, στους φίλους και συντρόφους μου καθώς και στους μαθητές μου να αντισταθώ μέχρι τέλους στον πολιτικό και κοινωνικό υπόκοσμο των ηθικών δολοφόνων του καιρού μας.
Γι' αυτό αισθάνομαι δυνατός. Χωρίς δισταγμό και χωρίς φόβο.
Όσον αφορά τους σκευωρούς, τους ψευδομάρτυρες και τους συκοφάντες βεβαιώ ότι θα τους οδηγήσω μέχρι τέλους στη κρίση της δικαιοσύνης και της κοινωνίας.

Εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Αναλυτικά:
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, με κατηγορίες εμπλοκής εταιρίας μέλους του ΣΦΕΕ σε έκνομες ενέργειες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη και υπογραμμίζει πως διαχρονικά υποστηρίζει και προάγει την τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι το βασικό ζητούμενο είναι η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και η εξασφάλιση του δικαιώματος των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες.
Ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας, όπως ακριβώς υπαγορεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ταυτόχρονα επιθυμούν την άμεση κατάληξη της υπόθεσης.
Ο ΣΦΕΕ με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του τονίζει και πάλι τη σημασία της διαφάνειας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των εταιριών μελών του στην αγορά, προς όφελος όλων των Ελλήνων ασθενών και των Ελλήνων φορολογουμένων.
Η Πολιτεία οφείλει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και να αποκαθιστά τη σχέση διαφάνειας στο τρίπτυχο φαρμακευτικές εταιρίες- συνταγογράφηση -ασθενείς με αίσθημα δικαίου και χωρίς προκαταλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ρώσος Πρέσβης: Να φύγουν τώρα και οι 1,5 εκατομμύρια Ρώσοι από το Ισραήλ...

Έρχεται το μεγάλο ΜΠΑΜ Ρώσος πρέσβης: «Να φύγουν και οι 1,5 εκ. Ρώσοι από το Ισραήλ πριν είναι πολύ αργά» Μετά την ισραηλινή επίθεση κατά ...