Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Τι συζητήθηκε στην τετραμερή Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας. Δεν πρέπει τρίτοι να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή είπε ο Τσίπρας

Τι συζητήθηκε στην τετραμερή Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας. Δεν πρέπει τρίτοι να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή είπε ο Τσίπρας

/ ANDREA BONETTI
Το μήνυμα ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της τετραμερούς Συνόδου Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδας, στο Βουκουρέστι. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.
«Η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών. 
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σύνοδο μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχει ως στόχο τη συνεργασία, την ανάπτυξη και ειρήνη στη περιοχή, «μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους, συγκρούσεις», αλλά ταυτόχρονα, μια περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες.
/ ANDREA BONETTI
Όπως είπε, «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που θεσμοθετείται η τετραμερής συνεργασία που έχει στόχο οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητες των λαών «και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων». 
Κονδύλια για τη διασύνδεση των Βαλκανίων
Αναφερόμενος στη διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων, σιδηροδρομική, οδική, ψηφιακή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στη διασύνδεση των λιμανιών της βόρειας θάλασσας και του Δούναβη, ως σημαντικά στοιχεία των συγκεκριμένων projects, όπως και την σιδηροδρομική διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, Σόφια και Βουκουρέστι, που θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές και αντίστροφα, την διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι είναι έργα που μπορούν να δώσουν πνοή και να αναδείξουν τη συνεργασία των χωρών. Πρόσθεσε δε, ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια και από την ΕΕ και από άλλους επενδυτές, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως η «16συν1» την οποία η Ελλάδα προτίθεται να αγκαλιάσει πιο στενά.
/ ANDREA BONETTI
Ευρωπαϊκή προοπτική
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμφωνία του με την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα «πάντα με την αιρεσιμότητα των κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση» για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας. Υπενθύμισε δε, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει στηρίξει αυτή την προοπτική. «Υπό αυτή την έννοια έχει αξία ότι ξαναπιάνουμε το νήμα της ατζέντας της Συνόδου της Θεσσαλονίκης του 2003, στη Σόφια, σε λίγες μέρες, στις 16 και 17 Μαΐου στη σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων» είπε.
Τι είπαν οι ηγέτες Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας
Κατά τις κοινές δηλώσεις, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλαχαρακτήρισε «κλειδί» τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, σημειώνοντας πως η χώρα της επιθυμεί να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στάθηκε στην βοήθεια των τριών χωρών για να εισέλθει «στην ευρωπαϊκή οδό». 
«Θέλουμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ και χωρίς εσάς δεν θα μπορούσε να συμβεί», υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς, ο οποίος συμπλήρωσε πως η ιδέα μιας κοινής ομάδας εργασίας μπορεί να βοηθήσει. «Θα συνεχίσουμε την συνεργασία με αυτή την μορφή», κατέληξε.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, προέτρεψε: «Να φέρουμε αυτά τα κράτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκεί όπου ανήκουν».
Παράλληλα, είπε ότι συζητήθηκε η ένωση της Θεσσαλονίκης με λιμάνια της Βουλγαρίας. «Ελλάδα και Σερβία έχουν εμπλακεί με τις διαδικασίες για την καλύτερη σύνδεση των περιοχών των δυτικών Βαλκανίων», υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ, καταλήγοντας πως για «πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχουν τόσο υπεύθυνοι ηγέτες στις χώρες αυτές».
/ ANDREA BONETTI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...