Δικηγορικοί σύλλογοι: Θα εξετάσουμε τη συμφωνία με την πΓΔΜ, να ψηφιστεί από 180 βουλευτές
© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
Τον έλεγχο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ ανακοίνωσαν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και προτείνουν η ψήφιση στη Βουλή να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία, 180 βουλευτών.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Ελλάδας αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.
Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, την Κυριακή, 17 Ιουνίου, στην Αλεξανδρούπολη, αποφασίστηκε η διοργάνωση ημερίδας προκειμένου να εξεταστούν τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη συμφωνία, χωρίς να ανακοινώνεται ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Παράλληλα, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων, με ψήφισμά τους, ζητούν να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις για την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας και προτείνουν η ψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών, εφαρμόζοντας το άρθρο 28, παράγραφος 2 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει:
«Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».
Στο ψήφισμά της, η Ολομέλεια των Προέδρων καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί προχώρησε στην υπογραφή τής συμφωνίας την παρουσία χρονική στιγμή καθώς και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό «για τους όρους της, τα άγνωστα σε αυτόν, τυχόν πλεονεκτήματα, τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους που αναλαμβάνει η χώρα, ιδίως ενόψει των πολλαπλών αιρέσεων υπό τις οποίες τελεί η συμφωνία».
Επισημαίνοντας ότι στα εθνικά ζητήματα απαιτείται συνεννόηση και υπευθυνότητα κι όχι λαϊκισμοί, μικροκομματικές σκοπιμότητες και «μισές αλήθειες», η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι η συμφωνία με τα Σκόπια αφορά όλους τους Έλληνες και οφείλει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή. Ως εκ τούτου προτείνει την ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία προκειμένου κιόλας να «διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της στον χρόνο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου