Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Οι εκλογές στην Τουρκία και τα μεγάλα «στοιχήματα» που διακυβεύονται


Προεκλογική αφίσα του Ταγίπ Ερντογάν

Οι εκλογές στην Τουρκία και τα μεγάλα «στοιχήματα» που διακυβεύονται

© Sputnik / Altan Gocher
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αντώνης Ρηγόπουλος
Το νέο σύνταγμα που δίνει αυξημένες εξουσίες στον πρόεδρο, το διεθνές «πρόσωπο» της μεσογειακής περιφερειακής δύναμης και η «δύσκολη» σχέση με την Ελλάδα θα «μετρηθούν» στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία.
Στις 18 Απριλίου του 2017 τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα «σείονται» από μια έκτακτη είδηση που έρχεται από την Τουρκία. Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωράει στην εξαγγελία πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, δύο μόλις ημέρες μετά τη θετική, για τον ίδιο, έκβαση ενός δημοψηφίσματος που έδινε στον επόμενο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες.
Οι επικρίσεις που είχε δεχτεί για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, καθώς και οι κατηγορίες εναντίον του ότι φιλοδοξεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε «σουλτάνο» της χώρας ήταν έντονες. 
Άλλωστε, η αίσθηση της προσπάθειας συγκεντροποίησης των εξουσιών από την πλευρά του Ερντογάν σε συνδυασμό με την εκδίωξη εκατοντάδων προσώπων που δεν στήριζαν την πολιτική του από τον τουρκικό δημόσιο τομέα, έγινε σαφής σε διεθνές επίπεδο αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Η άρρηκτη σύνδεση της Τουρκίας με το προσφυγικό — μεταναστευτικό ζήτημα που επηρεάζει όλη την Ευρώπη, ο ρόλος της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση της Συρίας, οι διεθνείς της σχέσεις που άλλοτε ενισχύονται και άλλοτε καταβαραθρώνονται με τους μεγάλους διεθνείς δρώντες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που τα «μάτια» όλου του κόσμου, σήμερα είναι στραμμένα στη γειτονική μας χώρα.
Οι νέες εξουσίες του προέδρου
Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τις εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά το δημοψήφισμα είναι ότι η εφαρμογή των νέων προεδρικών εξουσιών μπορεί να γίνει μόνο μετά τη διεξαγωγή τους. 
Σύμφωνα με τους New York Times, οι εξουσίες που ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα αποκτήσει μετά τις εκλογές περιλαμβάνουν τον τερματισμό της θέσης του πρωθυπουργού και τη μεταφορά της εκτελεστικής εξουσίας στον πρόεδρο της χώρας, το δικαίωμα του προέδρου να διορίζει μεγάλο αριθμό δικαστών, αλλά και να εκδίδει προεδρικά διατάγματα. Επίσης, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κάθε πρόεδρος έχει δικαίωμα να εκλεγεί μόνο σε δύο πενταετείς θητείες, αφήνει όμως, ανοιχτό το «παράθυρο» για μια τρίτη θητεία σε περίπτωση που το κοινοβούλιο περικόψει τη δεύτερη θητεία πρόωρα προκηρύσσοντας εκλογές.
Οι αυξημένες εξουσίες που θα λάβει ο Ταγίπ Ερντογάν αν κερδίσει στις σημερινές εκλογές, έχουν γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Στις πρόωρες σημερινές εκλογές πάντως οι Τούρκοι θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο κάλπες, καθώς οι εκλογές είναι διπλές για την εκλογή προέδρου αλλά και κοινοβουλίου.
Οι αντίπαλοι του Ερντογάν
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι τουρκικές εκλογές, είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο θα καταλήξουν σε μια νίκη του Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει το κατά πόσον οι πέντε αντίπαλοί του αποτελούν απειλή για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας.
Μιλώντας στο Sputnik International, ο Γιαπράκ Γκουρσόι, Λέκτορας Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Aston University υποστηρίζει ότι βασικός αντίπαλος είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ και, δευτερευόντως, η Μεράλ Ασκενέρ, η οποία είναι επικεφαλής του νέου εθνικιστικού «Καλού Κόμματος». 
Εκτός, πάντως, από τους συγκεκριμενους δύο, στις σημερινές εκλογές κατεβαίνουν επίσης ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευδαιμονίας, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχεντίν Ντεμιρτάς και ο Ντογκού Περιντσέκ από το Πατριωτικό Κόμμα.
Ωστόσο, απαγορεύτηκε η κάθοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) από τις τουρκικές αρχές, γεγονός που καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ομάδα κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου GUE/NGL.
Τι σημαίνουν οι εκλογές για την Ελλάδα
Οι κρίσιμες τουρκικές εκλογές έρχονται εν μέσω μιας πρωτοφανούς περιόδου έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η επιθετικότητα στο Αιγαίο έχει οδηγήσει ήδη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σε τουλάχιστον δύο «θερμά» επεισόδια μεταξύ των πλωτών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Σε διπλωματικό επίπεδο οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο λόγω της άρνησης της Ελλάδας να εκδώσει στην Τουρκία οχτώ τούρκους πρώην αξιωματικούς που προσέφυγαν στη χώρα μας τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Ακόμα ένα «βαρίδι» στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις προστέθηκε τον περασμένο Μάρτιο όταν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο έλληνες στρατιωτικούς που είχαν περάσει σε τουρκική επικράτεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Οι σημερινές εκλογές και μια ενδεχόμενη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν θα καθορίσουν και τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη χώρα μας και τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν διαχρονικά μεταξύ των δύο χωρών.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
© SPUTNIK / MIKHAEL KLIMENTYEV
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Μένει να φανεί αν μια επικράτησή του με αυξημένες εξουσίες πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο και λύση το ζητήματος των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης ή αν θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ενός νέου γύρου δυσκολιών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Τουρκία και ο κόσμος
Οι διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας είναι ένα ακόμα από τα μεγάλα ερωτηματικά που μένουν να απαντηθούν σε βάθος χρόνου, καθώς από την απόπειρα πραξικοπήματος και μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει περάσει μέσα από διαφορετικές φάσεις. 
Η αυξημένη ευθύνη που έχει το συγκεκριμένο κράτος στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη οδήγησε σε μια συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας το 2016. Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης συμφωνίας παραμένει αμφισβητούμενη καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις επί του θέματος, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η διατήρηση καλών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία είναι αναγκαία για τους Ευρωπαίους που δεν θέλουν να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με μαζικές προσφυγικές ροές όπως έγινε το 2015.
Από την άλλη η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας φάνηκε να βαθαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και της αμερικανικής απειλής να μπλοκάρει την τουρκική παραγγελία περίπου 100 πολεμικών αεροσκαφών F-35 για τον ίδιο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...