Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και τη Δευτέρα 11 Ιουνίου θα ξεκινήσει -με τη διαδικασία του επείγοντος- η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 13 και 14 Ιουνίου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την ενεχυρίαση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για περισσότερα από 30 χρόνια και ενσωματώνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο για την περίοδο 2018 -2022 προβλέπει συνολικό δημοσιονομικό χώρο 7,9 δισ. ευρώ.
Το υπερπλεόνασμα το 2019 θα διατεθεί κατά 100% σε φοροελαφρύνσεις, το 2020 θα μοιραστεί και το 75% αυτού θα διατεθεί επίσης σε φοροελαφρύνσεις με το 25% να πηγαίνει σε κοινωνικές παροχές ενώ από το 2021 και μετά θα μοιράζεται κατά 50-50 στις δύο κατηγορίες παρέμβασης.
Στο δημοσιονομικό σκέλος του πολυνομοσχεδίου ξεχωρίζουν το «κούρεμα» των συντάξεων από την αρχή του επομένου έτους και η μείωση του αφορολογήτου από τις αρχές του 2020. Πέραν όμως των εν λόγω παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν κατ’ ελάχιστον σε εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση θα θέσει και ανώτατα όρια στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο και στο επίπεδο δημόσιας απασχόλησης.
Για τα φορολογικά το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018, αλλαγές στον κώδικα τελών χαρτοσήμου και στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά και αλλαγές στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε να διευκολύνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς τους Δήμους.
Για τα εργασιακά το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει περιορισμούς στη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και ενίσχυση της μεσολάβησης. Αλλαγές θα επέλθουν και στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και στο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών. Στη βάση αυτή θα προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις τους νόμου.
Όπως προαναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις με τις οποίες θα τροποποιείται η δανειακή σύμβαση της Ελλάδος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στη βάση της οποίας η χώρα μας έλαβε το 2015 το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, διάρκειας 32,5 ετών. Η τροποποίηση θα προβλέπει ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος της δανειακής συμφωνίας και θα αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτής.
Ενδεικτικά στο κείμενο της δανειακής σύμβασης του 2015 που πλέον θα επικυρωθεί εκ νέου από την Βουλή, τονίζεται πως μπορεί να παρασχεθεί στον ESM εγγύηση για την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να εξοφλήσει τη χρηματοδοτική συνδρομή «από οποιαδήποτε μέρος του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ψηφίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη ο ΣΥΡΙΖΑ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, 18:20:47 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την απόφαση να ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής κατά...