Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Δημήτρης Φιλιππίδης: Λάθος επιλογή το «Βόρεια Μακεδονία», να βρεθούμε όλοι στις Πρέσπες


Διαδήλωση στην Πέλλα για την χρήση του όρου Μακεδονία

Δημήτρης Φιλιππίδης: Λάθος επιλογή το «Βόρεια Μακεδονία», να βρεθούμε όλοι στις Πρέσπες

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αντώνης Ρηγόπουλος
 0  0  0
«Κάνουμε κάλεσμα στον Ελληνικό λαό να βγει στους δρόμους. Να βρεθούμε όλοι στις Πρέσπες και μετά στην Αθήνα έξω από την Βουλή», λέει σε συνέντευξή του στο Sputnik ο Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.
Σφοδρή κριτική εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ασκεί μέσα από το sputniknews.gr ο Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και διευθυντής του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού Hellas FM στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Φιλιππίδης, λίγες μόλις ώρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα.
Ο κ. Φιλιππίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις, τονίζει ότι οι Παμμακεδονικές Ενώσεις «έχουν βροντοφωνάξει προς πάσα κατευθυνση οτι καμία χρήση του όρου Μακεδονία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και χαρακτηρίζει το Βόρεια Μακεδονία ως μια «τρομερά λανθασμένη επιλογή, κάτι που θα βρούμε μπροστά μας στις επόμενες γενιές».
Κάνει μάλιστα λόγο για «κλοπή ταυτότητας» από την πλευρά των Σκοπίων. Οι Σκοπιανοί, έχουν κάνει χρήση ενός ονόματος ενάντια στην ιστορική αλήθεια, ενάντια στην κοινή λογική. «Οι Σκοπιανοί, έχουν κάνει χρήση ενός ονόματος ενάντια στην ιστορική αλήθεια, ενάντια στην κοινή λογική», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Φιλιππίδης
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
Ο Δημήτρης Φιλιππίδης
Σε ό,τι αφορά την κριτική που έχει ασκηθεί στις Παμμακεδονικές Οργανώσεις από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης των ΗΠΑ κάνει λόγο για «διχαστική στάση την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση», επειδή, όπως λέει «δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον, αλλά μόνο το να προωθούν τις όποιες πολιτικές τους ακόμα και αν υβρίζουν και απαξιώνουν τον απλό λαό σε Ελλάδα και ομογένεια».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φιλιππίδης από τη συνέντευξή του ότι οι Παμμακεδονικές οργανώσεις μελετούν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους προαναγγέλλοντας πιθανές συγκεντρώσεις στις Πρέσπες, αλλά και στην Αθήνα. Επίσης, απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μην επιτρέψει το ξεπούλημα της ίδιας μας της πατρίδας».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Φιλιππίδη στο Sputnik:
Το όνομα στο οποίο κατέληξαν οι δύο κυβερνήσεις μετά από διαπραγματεύσεις μηνών είναι το Severna Makedonija όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ. Πώς το σχολιάζετε και ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις με ευθύτητα, με αντίληψη της ιστορικής ευθύνης και με σταθερές θέσεις όλα αυτά τα χρόνια έχουν βροντοφωνάξει προς πάσα κατευθυνση οτι καμία χρήση του όρου Μακεδονία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτό όπως φάνηκε και στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, αποτελεί και την συντριπτική θέση του Ελληνικού λαού. Το όνομα είναι η ύπαρξη μας, το όνομα είναι η ταυτότητα μας και το όνομα αποτελεί την απόδειξη ότι οι Σκοπιανοί δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τον αλυτρωτισμό τους. Ιδίως το Βορεια Μακεδονία είναι μία τρομερά λανθασμένη επιλογή, κάτι που θα βρούμε μπροστά μας στις επόμενες γενιές. Η Κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τον Ελληνικό λαό, να απαξιώσει την κληρονομιά μας.
Λίγες μόνο ημέρες μετά τις παράλληλες συγκεντρώσεις σε πόλεις της Μακεδονίας, πώς κρίνετε το αποτέλεσμά τους;
Ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα στο οποίο συμμετέχαμε καθώς για πρώτη φορά στα δεδομένα της Ελλάδας είχαμε ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε 24 πόλεις. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την γεωγραφική εξάπλωση των συλλαλητηρίων, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του ξεπουλήματος της Μακεδονίας, από την Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Θεσσαλία, την Ηπειρο αλλά και τα νησιά μας! Οπότε παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες για να το οργανώσουμε η συνεργασία με τους συναγωνιστές μας στην πατρίδα ήταν άψογη.
Η ελληνική κυβέρνηση σας έχει κατηγορήσει ως «μορφώματα», αλλά και για το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις σας βρίσκουν χώρο ακραία στοιχεία όπως συντεταγμένες ομάδες της Χρυσής Αυγής. Τι απαντάτε;
Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τις απαράδεκτες, πρωτοφανείς και ανιστόρητες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Από το ύφος και το επίπεδο της απάντησης περίτρανα αποδεικνύεται αυτό που υποψιαζόμασταν, ότι ο κ. Τζανακόπουλος δεν γνωρίζει ιστορία αλλά ούτε και έχει την παραμικρή εικόνα για την Ελληνική ομογένεια.
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις για 75 χρόνια διεξάγουν προσπάθειες για την διατήρηση της ταυτότητας μας, αλλά και προασπισης της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας μας αποτελώντας ενεργό κομμάτι της ομογένειας αλλά και της πατρίδας μας. Αν δεν γνωρίζουν οι της Κυβέρνησης τί έχουν προσφέρει οι Παμμακεδονικές στην πατρίδα αλλά και τον Ελληνισμό γενικότερα, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθούν τα ιερά χώματα της Μακεδονίας για να ενημερωθούν σχετικά.
Χαρακτηρίζει λοιπόν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τις Παμμακεδονικές «μορφώματα, τα οποία λειτουργούν με έναν ακραίο τρόπο». Εάν το να ενδιαφερόμαστε, να αγωνιούμε και να κινητοποιούμαστε για την πατρίδα μας κάνει ακραίους, τότε ναι! Και ακραίοι είμαστε, και γραφικοί είμαστε και περίεργοι είμαστε. Για εμάς ακραία και απαράδεκτη είναι η διχαστική στάση την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση. Αποτελεί σύνηθη δημοκρατική της συμπεριφορά να χαρακτηρίζει φασιστες, νεοναζί, ψεκασμένους όσους ακομμάτιστα αγαπούν και αγωνιούν για την πατρίδα τους. Πετούν λάσπη επειδή ακριβώς δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον, αλλά μόνο το να προωθούν τις όποιες πολιτικές τους ακόμα και αν υβρίζουν και απαξιώνουν τον απλό λαό σε Ελλάδα και ομογένεια. Εξάλλου το ίδιο υβρεολόγιο έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλα στελέχη της Κυβέρνησης.
Η επιτυχία των συλλαλητηρίων έγκειται στο ότι είμαστε ακομμάτιστοι, και αδέσμευτοι, μακρυά από κομματικούς μηχανισμούς. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η κοινωνία και ο λαός μας έχουν στηρίξει και πορευόμαστε όλοι μαζί. Στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια καταφέραμε κανείς να μην επισκιάσει και να μην εκμεταλευτεί τις κινητοποιήσεις.
Οι παμμακεδονικές οργανώσεις του εξωτερικού έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Προετοιμάζονται νέες τέτοιες συγκεντρώσεις ή το σχήμα των πολλών μικρότερων κρίθηκε πιο επιτυχημένο;
Πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι αντιδράσεις και κινήσεις μας είναι στο τραπέζι και μέσα απο τα συλλογικά μας όργανα, οι Παμμακεδονικές ανά τον κόσμο και οι Παμμακεδονικές στην Ελλάδα μελετούμε ενδελεχώς τα επόμενα βήματα μας. Κάνουμε κάλεσμα στον Ελληνικό λαό να βγει στους δρόμους. Να βρεθούμε όλοι στις Πρέσπες αν χρειαστεί, και μετά στην Αθήνα έξω από την Βουλή. Ο λαός έχει ιερό χρέος να προστατευσει την ιστορία του και την εδαφική ακεραιότητα του. Παραχωρηση του ονοματος αποτελεί απαράδεκτη πράξη καταδικαστέα από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό. Επίσης κάνουμε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποτελέσει τον Θεματοφύλακα της Ελληνικής πολιτικής ομαλότητας και να μην επιτρέψει το ξεπούλημα της ίδιας μας της πατρίδας.
Επί της ουσίας του ζητήματος, οι επικριτές των κινητοποιήσεων υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο όρος Μακεδονία αφού τον έχουμε δεχτεί το 1992 στο περιφραστικό fYROM. Τι απαντάτε σε αυτό;
Η μετάφραση «former» στην ελληνική είναι «πρώην» και προσδιορίζει την υπόλοιπη φράση. Τώρα δεν υπάρχει Γιουγκοσλαβία, επομένως ο όρος Μακεδονία αυτοκαταργείται. Και ας μην ξεχνούμε πως το FYROM ήταν ένα προσωρινό όνομα, έως ότου αντικατασταθεί με το μόνιμο. Τώρα φτάσαμε στο μόνιμο. Έχουν γίνει λάθη από όλες τις Κυβερνήσεις, όμως η χρήση του όρου Μακεδονία αποτελεί μία περίπτωση κλοπής ταυτότητας το περίφημο identity theft. Όταν κλεβεις μία ταυτότητα, όσες φορές και αν την οικειοποιηθείς, τίποτα δεν σε νομιμοποιεί. Οι Σκοπιανοί, έχουν κάνει χρήση ενός ονόματος ενάντια στην ιστορική αλήθεια, ενάντια στην κοινή λογική.
Εκτιμάτε ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε διεθνείς πιέσεις για να αποδεχτεί μια συμφωνία με τον όρο Μακεδονία;
Προφανώς υπάρχουν διεθνείς πιέσεις. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι λόγοι που έχουν ωθήσει την Κυβέρνηση Τσίπρα στο να θέλει διακαώς να κλεισει το ζήτημα αυτό έστω και σε βάρος του Ελληνικού λαού και της ιστορίας μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η απαξιώση και οι ύβρεις σε βάρος όποιου δεν δέχεται την παραχώρηση του όρου Μακεδονία, έχουν βάση στις όποιες πιέσεις αλλά και στις ιδεοληψίες της σημερινής Κυβέρνησης.
Εφόσον λοιπόν πιστεύετε ότι υπήρξαν πιέσεις, εκτιμάτε ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνση έχει τη δυνατότητα να μην υποκύψει σε τέτοιου είδους πιέσεις;
Μία Κυβέρνηση που είναι στο μέρος του λαού της, που είναι ανεξάρτητη και έχει την εθνική κυριαρχία, σαφέστατα θα έπρεπε να αντιδράσει και να αντισταθεί στις όποιες πιέσεις. Ποτέ η Ελλάδα δεν βρήκε ανθόσπαρτο δρόμο μπροστα της στα εθνικά θέματα. Εδώ όμως είναι η ώρα του «μεγάλου όχι» και του «μεγάλου ναι» κατά τον Καβάφη. Η ώρα που διαλέγει κανείς αν θα μπει στην θλιβερή βίβλο της Ελλληνικής ιστορίας ή στις πιο λαμπρές σελίδες αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η Θ. Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα του Στ. Κασσελάκη

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ / Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, 14:25:23 / Τελευταία Ενημέρωση: 14:26 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη γι...