Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Έλληνες οικονομολόγοι στο Sputnik: «Αστερίσκοι» στη συμφωνία για το χρέος


Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες

Έλληνες οικονομολόγοι στο Sputnik: «Αστερίσκοι» στη συμφωνία για το χρέος

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αθηνά Δημητρακοπούλου
Στο δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο (24)
Θετικές αντιδράσεις αλλά και στάση αναμονής για την επόμενη μέρα αποσπά η συμφωνία του Eurοgroup μετά το ολονύχτιο θρίλερ στο Λουξεμβούργο από τρεις έγκριτους έλληνες οικονομολόγους. Π. Λιαργκόβας, Δ. Χιόνης και Π. Πετράκης σχολιάζουν τα αποτελέσματα στο Sputnik.
«Ναι μεν, αλλά» σχολιάζουν συνοπτικά τρεις έγκριτοι έλληνες καθηγητές Οικονομικών στο Sputnik λίγες ώρες μετά την «ιστορική», κατά τα λεγόμενα των ευρωπαίων εταίρων, συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
«Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα», σχολιάζει ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναλύοντας περαιτέρω το αν η απόφαση που ελήφθη στο Λουξεμβούργο είναι το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα, ο έγκριτος καθηγητής εμφανίζεται συγκρατημένος:
«Με την έννοια της επιστροφής στην κανονικότητα και της εξόδου από την περίοδο του μνημονίων βεβαίως. Η κρίση έχει πολλές διαστάσεις αλλά η κρίση του 2010, ναι. Η κρίση του 2010 δεν σχετιζόταν μόνο με την υπερχρέωση αλλά και με διαρθρωτικά παραγωγικά χαρακτηριστικά της οικονομίας τα οποία δεν έχουν θεραπευτεί. Είναι μια σημαντική στιγμή, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί μια εντελώς διαφορετική εικόνα για το μέλλον».
«Δεν υπάρχει καμία βάση για πανηγυρισμούς, να είμαστε σαφείς σε αυτό», τονίζει στη συνέχεια ο κ. Πετράκης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «σίγουρα όμως μπορούμε να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα».
Ο ίδιος υπενθυμίζει:
«Η ψήφος εμπιστοσύνης έχει κατακτηθεί μετά την επαναφορά της κανονικότητας στα μακροοικονομικά μεγέθη και είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια. [σ.σ. Η κανονικότητα αυτή] όμως επαναλαμβάνω στηρίζεται σε ένα πλαίσιο υπερφορολόγησης και από την άλλη πλευρά μιας μη συντελεσθείσας ακόμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Άρα θέματα υπάρχουν και είναι ενεργά».
Εξηγώντας το περίφημο «cash buffer», δηλαδή το «μαξιλάρι ρευστότητας» ύψους 24,1 δισ. ευρώ, που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες, ο καθηγητής αναφέρει: «Σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες της αγοράς κεφαλαίων, έτσι ώστε να δούμε επιτόκια να πιάνουν πάνω από 4,5% και αρχίζει να γίνεται προβληματική η χρηματοδότησή τους, οι αναχρηματοδοτήσεις ομολόγων που λήγουν θα μπορούν να γίνονται με τα χρήματα του "μαξιλαριού" αυτού. Άρα με αυτόν τον τρόπο είναι ένα σήμα προς τις αγορές ότι είμαστε αξιόπιστοι και ότι μπορούν να μας δανείζουν».
«Μη νομίζετε όμως», συνεχίζει, «ότι αυτά είναι τα απολύτως καθοριστικά που προσδιορίζουν τις συμπεριφορές των αγορών, αλλά υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις οι οποίες συνδέονται κυρίως με την τήρηση της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής».
«Ναι βεβαίως είμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο. Θα δούμε βεβαίως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, κυρίως στις διεθνείς αγορές διότι αρχίζουν και δείχνουν στοιχεία αναταραχής. Υπό κανονικές συνθήκες είμαστε στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα», καταλήγει ο κ. Πετράκης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης, εκφράζει την άποψη ότι η απόφαση που ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν επιλύει το πρόβλημα του χρέους, γιατί αποφεύγει την περικοπή του
«Η απόφαση του Eurogroup σχετικά με το χρέος μειώνει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες) δημιουργεί ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας ύψους 25 δισ. ευρώ και αυξάνει την περίοδο χάριτος. Όλα τα παραπάνω δεν επιλύουν το πρόβλημα του χρέους αφού αποφεύγουν την ονομαστική περικοπή αλλά ελαφρύνουν την εξυπηρέτησή του», λέει με δήλωσή του στο Sputnik.
Και συμπληρώνει:
«Είναι σημαντική η δέσμευση του Eurogroup ότι θα επανέρχεται με παρεμβάσεις όταν χρειάζεται προκειμένου να θέτει το χρέος σε ελεγχόμενη τροχιά».
Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε απόφαση στον Παναγιώτη Λιαργκόβα, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. «Δεν εξεπλάγην από την πρόσφατη συμφωνία», λέει στο Sputnik.
Όπως εξηγεί, «η ρύθμιση του χρέους δεν ήταν γενναία γιατί το όφελος από τα μέτρα για το χρέος είναι μόλις 12,5 δισ. ενώ μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είχαν ωφελήσει την Ελλάδα 10 δισ.» Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα δεν θεραπεύουν το πρόβλημα στη ρίζα του, απλά το μεταθέτουν σε μεταγενέστερο χρόνο όταν θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές.
«Η χώρα», συμπληρώνει ο κ. Λιαργκόβας, «δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι πλην της μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ με την λιτότητα και τα μέτρα να συνεχίζονται για πολλά χρόνια ακόμη».
Υπογραμμίζει δε πως «εάν η Ελλάδα κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού για τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας οι αγορές θα το εκλάβουν ως αδυναμία»
«Γενικά τα όποια θετικά μέτρα της συμφωνίας (δηλαδή η 10ετής επιμήκυνση και η 10ετής περίοδος χάριτος), στοχεύουν μόνο στον αριθμητή του λόγου χρέος προς ΑΕΠ, δηλαδή στην ονομαστική αξία του χρέους, όμως κάνουν ζημιά στον παρονομαστή. Ο παρονομαστής, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης, θα είναι μικρότερος από αυτόν που θα μπορούσε να είναι εάν εξέλειπαν οι πολιτικές λιτότητας (μέσω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων) που συμφωνήθηκαν», καταλήγει ο κ. Λιαργκόβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ ξαναχτυπά: Διεκδικεί και τη Γροιλανδία

  (AP Photo/Rick Scuteri)  ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ   23.12.24 18:45 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print «Φωτιά» έχει πάρει το πληκ...