Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Καταργούμε τον νόμο Κατρούγκαλου και το τέλος επιτηδεύματος


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Καταργούμε τον νόμο Κατρούγκαλου και το τέλος επιτηδεύματος

© Φωτογραφία :
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Την κατάσταση και τους κινδύνους που υπάρχουν για το μέλλον της Ελλάδας περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και παρέθεσε τους έξι στόχους για την αναγέννηση της χώρας.
Την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα επιχείρησε να περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της καθιερωμένης ομιλίας του στη ΔΕΘ, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στον «θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι το συμβόλαιο που ενώνει την κοινωνία έχει σπάσει και αναφέρθηκε στην πρόσφατη τραγωδία με τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και στη φυγή πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό.
Ο «κοινωνικός ανελκυστήρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης «που ανέβασε στο παρελθόν πολλούς από τη φτώχεια στην ευημερία σήμερα έχει βραχυκυκλώσει. Κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη». Αναφέρθηκε, ακόμη, στην υπογεννητικότητα, τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα τεράστιο κίνδυνο για το έθνος μας».
Η κοινωνία, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει διαποτιστεί από το «όλοι ίδιοι είναι», γεγονός που «μας εγκλωβίζει σε ένα σπιράλ εθνικής ηττοπάθειας και συρρίκνωσης».
Αναφερθείς στην έξοδο από το μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο «κίνδυνος δεν έχει περάσει» καθώς όσο δε δανειζόμαστε από τις αγορές, η θέση της χώρας είναι «εξαιρετικά επισφαλής».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους και «να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους».
«Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ελπίδας, αναφερόμενος σε παραδείγματα των «ξεχασμένων», όπως είπε, «ηρώων της καθημερινότητας».
«Έχουμε υποχρέωση να μην διαψεύσουμε» αυτή την Ελλάδα με τη «ζωντανή ελπίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Όχι με λαϊκισμό και ψέματα. Όχι με άλλο διχασμό. Αλλά χτίζοντας γέφυρες εκεί που άλλοι σκάβουν χαντάκια. Όχι μόνο γιατί αξίζουμε καλύτερα. Αλλά γιατί μπορούμε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του» και προσθέτοντας ότι «θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι».
Οι έξι εθνικοί στόχοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας», όπως είπε.
Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου.
Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.
Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Διαφάνεια του κράτους, διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία, με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.
Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού.
Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.
Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο.
Η οικονομική πολιτική
Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος και θα περιλαμβάνει:
— Κατάργηση υπερπλεονασμάτων.
— Μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
— Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
— Άμεση μείωση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
— Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα στο 24%, από 40% σήμερα
— Επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.
— Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2021.
— Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να ωφεληθεί κυρίως η μεσαία τάξη.
— Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παροχή έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, η μείωση της φορολογίας θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και θα μειωθούν τα κίνητρα φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, όπως τόνισε, «η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση».
«Η μείωση της φορολογίας είναι συνδεδεμένη με το νοικοκύρεμα των κρατικών δαπανών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειωθεί το κόστος δανεισμού το οποίο σήμερα ξεπερνά, όπως είπε, το 4% με ευθύνη του κ. Τσίπρα.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δε θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δε θα γίνει Βενεζουέλα».
Η πλήρη κατάργηση των capital controls θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι θα επιστρέψουν κεφάλαια στις τράπεζες.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου
Την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου υποσχέθηκε, ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τον «κακό», καθώς μειώνει τις συντάξεις και τιμωρεί τη δημιουργικότητα και την εργασία.
«Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό είναι το δίκαιο και θα γίνει πράξη», υπογράμμισε.
Περιγράφοντας το σύστημα που θα ψηφίσει η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός τετραετίας και αντικατάσταση των επικουρικών συντάξεων από προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς.
«Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία», εξήγησε πριν αναφερθεί εκτενώς στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι οι επενδύσεις είναι εφικτές αρκεί να υπάρξει «μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές».
Ο επικεφαλής της ΝΔ υποσχέθηκε ότι μία αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσει. «Ξέρουμε πως γίνεται. Μπορούμε. Το λέμε και θα το κάνουμε».
«Καταψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών»
Αναφερθείς στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή», λέγοντας πως πρόκειται για μια «συμφωνία ντροπής για το Σκοπιανό» που «εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας».
Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, πως «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».
Οι εξαγγελίες για τη δημόσια διοίκηση
Μιλώντας για την ανασυγκρότηση του κράτους, ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε ένα κράτος πιο λιτό και αποτελεσματικό και δεσμεύτηκε για προώθηση της ψηφιακής υπογραφής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μία ηλεκτρονική βάση όλων των γεωχωρικών δεδομένων κατόπιν πρότασης του ΤΕΕ.
«Όλη η πληροφορία για το τι μπορεί να χτιστεί και που θα βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα σημείο», είπε.
Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας όμως ότι επιθυμεί ένα «σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ τέλος υποσχέθηκε πως «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».
Κατάργηση υποκατώτατου μισθού, ρύθμιση οφειλών και κουπόνια 180 ευρώ για παιδικούς σταθμούς
«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας πως «ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».
Για το ζήτημα των οφειλών, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως αυτοί που χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, «οι παλιές οφειλές θα πάψουν να είναι θηλιά στο λαιμό τους» και έκανε λόγο για εννιαία ρύθμιση με 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα.
Επιπλέον, υποσχέθηκε διευκολύνσεις των νέων ζευγαριών με κουπόνια 180 ευρώ μηνιαίως για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς. «Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», δήλωσε.
Για την αστυνομία και την αντιμετώπιση του εγκλήματος, είπε πως «δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις» αλλά αρκεί «η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η επαναφορά ευέλικτων μονάδων, γρήγορης και άμεσης επέμβασης».
Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε ακόμη την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και την αναθεώρηση του ποινικού συστήματος ώστε να μην μπορεί κάποιος να ξεγλιστρά, όπως είπε, από τη φυλακή.
Για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι απαραίτητη η αξιολόγηση και η εισαγωγή νέων αντικειμένων. Υποσχέθηκε την ίδρυση πρότυπων σχολίων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, και προανήγγειλε την καθιέρωση της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, από την οποία θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους, και την επαναφορά ελάχιστου ορίου για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κλείνοντας με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αρχής γενομένης από τη Βουλή και τα δημόσια κτίρια, και τη μάχη κατά του πλαστικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η Θ. Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα του Στ. Κασσελάκη

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ / Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, 14:25:23 / Τελευταία Ενημέρωση: 14:26 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη γι...