Μπορεί ο κυβερνητικός εταίρος να «ορκίζεται» πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έρθει στη Βουλή και να αισθάνεται προς το παρόν δικαιωμένος από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, ωστόσο οι εξελίξεις και στα Σκόπια, αλλά και στο εσωτερικό δεν μπορούν να διασφαλίσουν τίποτα.
Κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει την  πιθανότητα το ονοματολογικό να αποδειχτεί η «αχίλλειος πτέρνα» του Ζόραν Ζάεφ και να μην καταφέρει ούτε μετά από μια εκλογική διαδικασία να αλλάξει το Σύνταγμά του.  Σε αυτη την περιπτωση η συμφωνία θα μείνει στον αέρα και το Μαξίμου το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι να υπενθυμίζει πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για πρώτη φορά στην 25ετή ιστορία για την επίλυση του θέματος. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στη χώρα,  ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται πως δεν θα απορρίψει το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο σκεπτικισμός για αυτό το σενάριο είναι έντονος σε πολλούς κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους ακόμα και στο κοντινό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Ο λόγος είναι πως θα πρέπει να συνυπολογιστούν τρεις βασικοί παράγοντες  που μπορεί να ανατρέψουν ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα.
1.  Η συνολική κατάσταση στην οικονομία ασκεί ασφυκτικό πρέσιγνκ στην κυβέρνηση, αφού το γεγονός πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται από τις αγορές αφήνει τα σημάδια της σε όλα τα εξωστρεφή βήματα που επιχειρεί να κάνει. Δεν είναι τυχαία η αναστάτωση που προκλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Μαξίμου από την κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου με την κυβέρνηση να ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπιών πιέσων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.
Μπορεί μετά την έξοδο από τα μνημόνια κυβερνητικοί αξιωματούχοι να εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, πως υπάρχει χρόνος για την κυβέρνηση να μπει στις αγορές και να προβάλλεται το «μαξιλάρι» που υπάρχει, ωστόσο και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για το αρνητικό μήνυμα που θα δοθεί, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να στηριχθεί στο απόθεμα που έχει εξασφαλιστεί. Κάτι τέτοιο, πάντως αποκλείεται ως πιθανότητα από στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
2. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία του μεταναστευτικού τη χρονιά που έρχεται. Κατά πολλούς είναι μια «ωρολογιακή βόμβα», που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή και να προκληθούν συνθήκες ασφυκτικές, όμοιες με αυτές που έζησε η Ελλάδα το 2015. Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην εξάντληση της τετραετίας με ένα τέτοιο πρόβλημα στην “αυλή" του;  Όλες οι κινήσεις και οι επαφές που γίνονται στο εξωτερικό δρουν προοληπτικά, ώστε ακόμα και μια νέα σύγκρουση στη Συρία να μην προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί “νούμερο ένα” θέμα συζήτησης σε όλες τις κορυφαίες συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα διεθνώς και θα απασχολήσει και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
3. Σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθούν να υπάρχουν εισηγήσεις  στον πρωθυπουργό πως θα ήταν λάθος η  διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τρεις μήνες μετά την πραγματοποίηση των ευρωεκλογών και των εκλογών των ΟΤΑ. Το μήνυμα της "χαλαρής" κάλπης εγκυμονεί κινδύνους για την εκάστοτε κυβέρνηση και στο πρόσφατο παρελθόν υπάρχουν παραδείγματα καθόλου ενθαρρυντικά για να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την επιλογή.

Εκλογές στις αρχές του χρόνου;

Το ζήτημα των συντάξεων και η καλή προοπτική που υπάρχει για την κυβέρνηση, προκειμένου να ακυρώσει με νόμο στη Βουλή τις ψηφισμένες περικοπές τους από 1/12019, δεν μπορεί να μην αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Όπως είχε αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου στο newpost.gr, ο Νοέμβριος θα είναι κομβικός μήνας για τη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να εκμεταλλευτεί το momentum και να αιφνιδιάσει με πρόωρες κάλπες, αν οι συντάξεις τελικά δεν περικοπούν; 
Με δεδομένο πως οι πολίτες και τα νοικοκυριά δεν περιμένουν πριν από τον επόμενο Σεπτέμβριο να δουν σηματικές αλλαγές στην τσέπη τους, η προσμονή μέχρι τον Μάιο ίσως να μην είναι μονόδρομος. Οι κάλπες να στηθούν στις αρχές του 2019 με τα θετικά νομοθετήματα να είναι “φρέσκα” στους ψηφοφόρους και τον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλεύεται τη δημοσκοπική άνοδο που θα παρουσιάζει.