Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Συνταγματική αναθεώρηση τώρα!

Συνταγματική αναθεώρηση τώρα!

zaef.jpg

EPA/NAKE BATEV
Λύση τώρα, με άμεση συνταγματική αναθεώρηση και εξεύρεση της απαραίτητης ενισχυμένης πλειοψηφίας με τη στήριξη και βουλευτών του VMRO - DPMNE είναι το μήνυμα που στέλνει η Δύση στην αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια, ενώ με κάθε ευκαιρία Δυτικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προειδοποιούν το VMRO - DPMNE ότι θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας των συμπεφωνηθέντων με την Ελλάδα. 
Μετά τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι προειδοποίησαν το αδελφό κόμμα τους στην ΠΓΔΜ να μην εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας, «γιατί έτσι διακινδυνεύει τη μακροχρόνια απομόνωση της χώρας», μετά τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε πως «η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την εφαρμογή της συμφωνίας» (άρα και τη συνταγματική αναθεώρηση) και «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», ήρθε χθες και ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, να εκφράσει από τη Νέα Υόρκη την ανησυχία του για τις εξελίξεις. 
Ο κ. Νίμιτς φέρεται να είπε στον υφυπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντρέι Ζερνόφσκι, πως «η ιδέα της μακροπρόθεσμης αναμονής και της μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών ενέχει πολλούς κινδύνους» και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ δεν αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία και η συμφωνία δεν περάσει, ενδέχεται «να παραμείνει στην αίθουσα αναμονής για άλλα 25 χρόνια», μέχρι να επιτευχθεί νέα συμφωνία. 
Ομως και ο Ζόραν Ζάεφ θα ήθελε να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση με αυτή τη σύνθεση της Βουλής. «Μας πιέζει το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε η αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας Ραντμίλα Σεκερινσκα, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπουγιάρ Οσμάνι, να συμπληρώνει πως το ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και από τις δύο χώρες. Το ερώτημα είναι, όμως, αν υπάρχει επαρκής χρόνος, αν βέβαια όλα πάνε καλά. 
Χθες, η Εκτελεστική Επιτροπή του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM συνεδρίασε υπό τον Ζόραν Ζάεφ και εκτίμησε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δημοκρατικές δυνατότητες προκειμένου να επιτραπεί στους βουλευτές να ακολουθήσουν την ψήφο των πολιτών και να εξασφαλίσουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Τ
ο SDSM έστειλε επίσης το μήνυμα στον υπόδικο πρώην ηγέτη του VMRO DPMNE και πρώην πρωθυπουργό, εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι, πως «κανείς δεν πρέπει να ελπίζει σε αμνηστία». Ο Γκρούεφσκι θεωρείται ότι εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική γραμμή του εθνικιστικού κόμματος από τα παρασκήνια και ευθύνεται εν πολλοίς και για τη σκληρή στάση που κρατάει το VMRO DPMNE. 
Ο Ζάεφ έχει αναλάβει προσωπικά να προετοιμάσει μέσα στις επόμενες επτά ημέρες τη διαμόρφωση των απαραίτητων νέων συμμαχιών σε περίπτωση εκλογών, αλλά και να ηγηθεί των διαβουλεύσεων με βουλευτές της αντιπολίτευσης -και όχι με κόμματα- για την εξασφάλιση των απαραίτητων 80 θετικών ψήφων ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση τώρα και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. 
Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει υποστήριξη από 69 βουλευτές και έχουν συνταχθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση άλλοι τρεις, ανεξάρτητοι, εκπρόσωποι μειονοτήτων. Η αναζήτηση άλλων οκτώ είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη, έλεγε κυβερνητική πηγή στα Σκόπια. Θα διερευνηθεί η διαθεσιμότητα του βοσνιακής καταγωγής Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς από το κόμμα AVAZ, του Πάντσο Μίνοφ από το κόμμα GROM και των Βλαντάνκα Αβίροβιτς, Λιούπτσο Ντίμοφσκι και Στόγιαν Μιλάνοφ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. 
Ομως, θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλοι τρεις βουλευτές, όλοι από τις τάξεις του VMRO DPMNE. Στα Σκόπια τα ΜΜΕ αναφέρουν ως πιθανούς τους Ντράγκαν Ντάνεφ, Ντανιέλα Ρανγκέλοβα και Κρστο Ιβάνοφσκι που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Ομως και οι τρεις έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τις συνταγματικές τροπολογίες. Το VMRO DPMNE ασκεί επίσης πιέσεις στους βουλευτές και ο «ύποπτος» επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Ντράγκαν Ντάνεφ, αναγκάστηκε χθες να κάνει δημόσια δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις. 
Το κόμμα επίσης άρχισε να κάνει εκκαθαρίσεις διαφωνούντων. Χθες, αποφασίστηκε η καθαίρεση του αναπληρωτή γ.γ. του κόμματος, Πέταρ Μπογκόεφσκι, ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας. Ο Μπογκόεφσκι με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο για αγεφύρωτες διαφορές με την ηγεσία του κόμματος και υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή το VMRO-DPMNE βρίσκεται εντελώς στη λάθος πλευρά της ιστορίας». 
Στην προσπάθεια να αποτραπεί η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών συμβάλλει με απειλές και το φιλορωσικό κόμμα «Ενωμένη “Μακεδονία”». Οι ακραίοι εθνικιστές καταγγέλλουν προσπάθεια για «εξαγορά βουλευτών» και τονίζεται ότι όποιοι βουλευτές του VMRO-DPMNE υπερψηφίσουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις «δεν θα φτάσουν ούτε μέχρι τα σύνορα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν». 
Η συμπολίτευση εξετάζει την πιθανότητα να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία μυστικά, με κάλπη, αλλά το VMRO-DPMNE απειλεί με αποχώρηση των βουλευτών του πριν από την ψηφοφορία. 
Έντυπη έκδοση ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κακοκαιρία Κασσάνδρα "χτυπάει" τη Δ. Ελλάδα - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα

  ΕΛΛΆΔΑ / Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, 20:22:17 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:33 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η κακοκαιρία Κασσάνδρα ξεκίνησε να πλήττει ...