Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Μύλος» με το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου efsyn.gr


«Μύλος» με το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου UPD

Αναταράξεις προκαλούν εκ νέου στο πολιτικό σκηνικό οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί εναλλακτικού σχεδίου για την ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται λύση για το ονοματολογικό. «Προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών» είναι το σχόλιο της κυβέρνησης, για διγλωσσία μιλάει ακόμη μία φορά η Νέα Δημοκρατία.

«Προσηλωμένοι στη Συμφωνία»

Από πλευράς Μαξίμου, πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Το πρώτο σχόλιο από πλευράς κυβέρνησης είχε έρθει από τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7 δήλωσε «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών»

«Πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης»

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει «Ο υπουργός 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημείωσε: «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός 'Αμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα. Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση».
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μάλιστα, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά καλώντας τον να πάρει θέση για τις δηλώσεις Καμμένου.
Αναλυτικά:

Κίνημα Αλλαγής - Ένωση Κεντρώων 

Ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας στο Κίνημα Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν αποτελούν θέσεις της κυβέρνησης.
«Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;», αναρωτήθηκε ο Α. Λοβέρδος. 
Την έκπληξή της για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. «Προφανώς, η κυβέρνηση είναι πια διασπασμένη και δεν υπάρχει συνοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, δεν μπορεί άλλο πλέον να βαδίσει με εσωτερική αντιπολίτευση στο χώρο των υπουργών του. Η εξωτερική πολιτική δεν σηκώνει πειράματα και όταν γίνεται με αυθαίρετες δηλώσεις υπουργών σε δημοσιογράφους, η χώρα εκτίθεται ανεπανόρθωτα» αναφέρει.

Το εναλλακτικό σχέδιο του Πάνου Καμμένου

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ, δήλωσε ότι έχει καταθέσει και εναλλακτικό σχέδιο για λύση στο ζήτημα του Μακεδονικού.
Αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί στη γειτονική χώρα ο Πάνος Καμμένος εξήγησε πως το σχέδιο αυτό θα υλοποιεί, μεν, τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.
Η πρόταση του Έλληνα υπουργού περιέχει την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛΛ. δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εμπίπτει εντός της «ομπρέλας» των γεωπολιτικών στόχων ούτε διευκρίνισε τι θα συμβεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, όμως, ουσιαστικά, πρότεινε να παραπεφθεί στις ελληνικές καλένδες. Δεν έχει γίνει γνωστή η θέση των ΗΠΑ πάνω στην εναλλακτική πρόταση Καμμένου.
Σημειώνεται ότι μόλις χθες βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων πέταξε, μέσω της ΕΡΤ, το μπαλάκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Θόδωρος Τοσουνίδης διεμήνυσε ότι το κόμμα του ενδεχομένως να στήριζε μία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από πλευράς Ν.Δ., εφόσον ο πρόεδρός της δεσμευθεί ότι δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για επίλυση του ονοματολογικού που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Φτωχοί, ευκατάστατοι και ο… εκατομμυριούχος

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI Φτωχοί, ευκατάστατοι και ο… εκατομμυριούχος ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 10.10.24 19:26 Νίκος Πα...