Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Macedonia: Nationalists celebrate low turnout in name change voteΣήμα» από Μόσχα για αναταραχές στα Σκόπια: «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί» - Παρακολουθεί με προσοχή το Κρεμλίνο

Ρ
ώσοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες "βλέπουν"  αναταραχές και επεισόδια στα Σκόπια με το Κρεμλίνο να τονίζει πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα την εξέλιξη της κατάστασης. "Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω Ευρωπαίων. Υπάρχει εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία" τονίζουν ενώ "η προσπάθεια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως απόπειρα που θα διαταράξει την ισορροπία".
«Σήμα» από Μόσχα για αναταραχές στα Σκόπια: «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί» - Παρακολουθεί με προσοχή το Κρεμλίνο
Οι ασφυκτικές πιέσεις  μπορούν να φέρουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γι αυτό και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή.
Kαι οι πιέσεις ήδη λαμβάνουν χώρα. Υπήρξε παρέμβαση από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, τον Μ.Νίμιτς, την Γερμανία κτλ. Συνεπώς ήδη τα Σκόπια μπήκαν σε ένα νέο γύρο ασφυκτικών πιέσεων, απειλών και υβριδικού πολέμου. Μην ξεχνάμε την εμπλοκή της Βρετανίας με επιχειρήσεις εταιρειών "κάτω από το ραντάρ". Δεν υπάρχει περίπτωση Βρετανοί-Γερμανοί και Αμερικανοί να μην πάνε σε νέο γύρο.
Οπότε πλέον είναι ορατό το κακό σενάριο. Αυτό που λέει πως οι προηγούμενες αναταραχές θα μοιάζουν με παιχνιδάκι. Από εκεί "δανειστήκαμε" και την κεντρική φωτογραφία του άρθρου μας όπου το κόμμα του Ζ.Ζάεφ και ο ίδιος δεχόταν απανωτές επιθέσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Εκείνο που λέει πως ο Ζόραν Ζάεφ περί τα τέλη Οκτωβρίου θα είναι υποχρεωμένος να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος να εφεύρει ένα νέο πολιτικό αφήγημα, ώστε να πείσει μία κοινή γνώμη η οποία ήδη έχει απορρίψει το προηγούμενο αφήγημά του, που δεν είναι άλλο από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Με ποιο αφήγημα, άραγε, ο Ζόραν Ζάεφ θα μπορούσε να δελεάσει την εκλογική του πελατεία, ώστε μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να διαθέτει εγγυημένα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο; Μέχρι στιγμής τέτοιο αφήγημα δεν υφίσταται, διότι τουλάχιστον η πλειοψηφία των σλαβικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ έχει απορρίψει την πολιτική ακολουθία «συμφωνία Πρεσπών - ΝΑΤΟ - Ε.Ε.». 
Αρα κάτι άλλο πρέπει να συμβεί.
H Μόσχα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως δηλώνει επίσημα το Κρεμλίνο.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες λένε ότι αν υπάρξουν απόπειρες να νομιμοποιηθεί το αποτυχημένο, όπως το χαρακτηρίζουν, δημοψήφισμα, εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στην ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι οι προοπτικές ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ παραμένουν για τους πολίτες της ένα φλέγον ζήτημα
Ωστόσο όλοι επισημαίνουν ότι αυτό που απασχολεί την Μόσχα είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και όχι τόσο στην ΕΕ.
«Η κατάσταση στην ‘Μακεδονία’ μπορεί να εξελιχθεί με βάση απρόβλεπτα σενάρια» υποστηρίζει η εμπειρογνώμων της τμήματος ερευνών για την Μαύρη και Μεσόγειο Θάλασσες του Ινστιτούτου Ευρώπης Αικατερίνα Έντινα, επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν το παν για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην ‘μακεδονική’ βουλή , επειδή διαφορετικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την δική τους νομιμότητα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη ‘Μακεδονία’».
Παράλληλα ο Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Πριμακόφ, εκτιμά ότι οι όποιες απόπειρες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του αποτυχημένου δημοψηφίσματος μπορούν να προκαλέσουν τις διαμαρτυρίες του κόσμου.
«Πρέπει να ληφθεί υπ όψιν η εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία και επειδή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν αποδεκτά με τρόπο ήρεμο, πρέπει να αναμένουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή επιβεβαιώνει ότι αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις περιμένουν εκείνοι που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα» δηλώνει ο Ολέτσενκο.
Η Εντινα θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πραγματικότητα σημαίνουν αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια.
«Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της πιο οξείας περιόδου πολιτικής κρίσης, έδειξαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την Ουάσιγκτον, ενώ τώρα έδειξαν ότι την ‘καραμέλα’ που έδωσαν στους ‘μακεδόνες’ με την μορφή μιας διατύπωσης (για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ) δεν συνιστά τόσο μια ψηφοφορία για την μετονομασία, όσο μια ψηφοφορία για την ευρωατλαντική προοπτική.
Ωστόσο η ‘καραμέλα’ δεν λειτούργησε».
Με τη σειρά του ο Ολέντσενκο επισημαίνει, το ότι πρώτος από τις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες που αντέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ.
«Αυτό είναι αξιοσημείωτο, υπό την έννοια ότι δείχνει με σαφήνεια προς το συμφέρον ποιών πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα στην ‘Μακεδονία’, ποιος βασικά επωφελείται από αυτό», δήλωσε ο Ολέντσενκο.
Ο Ρώσος αναλυτής, επισημαίνει επίσης ότι για να κατανοήσει κανείς τις εξελίξεις, στις οποίες ασκούν σημαντική επιρροή οι παίκτες «χρειάζεται να δει κανείς προσεκτικά το πώς θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων».
Μια ημέρα νωρίτερα ο Ντμίτρι Ζουραβλιό, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου περιφερειακών προβλημάτων, μιλώντας στη ρωσική υπηρεσία της DW για τη στάση της Μόσχας, επεσήμανε ότι από οικονομικής απόψεως η πιθανή ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στην ΕΕ δεν συνιστά κανένα κίνδυνο για τη Ρωσία.
Μαζί του συμφωνεί και ο εμπειρογνώμονας για τα Βαλκάνια του Ιδρύματος «Επιστήμη και Πολιτική» (SWP) του Βερολίνου Ντούσαν Ριέλιτς, ο οποίος δήλωνε ότι «η πλειοψηφία των διυλιστηρίων και των μεταλλουργικών επιχειρήσεων στην χώρα ανήκουν σε βρετανικές και ελληνικές εταιρείες. Εργάτες από τη ‘Μακεδονία’ εργάζονται σε όλη την Ευρώπη. Ολόκληρη η περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχει ενσωματωθεί βαθύτατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από οικονομικής απόψεως, αλλά και μέσω των ανθρώπινων επαφών». Ως εκ τούτου, προσθέτει ο Ριέλιτς. σήμερα η ‘Μακεδονία’ έχει ελάχιστα κοινά από οικονομικής απόψεως με την Ρωσία».
Το πρόβλημα όμως σύμφωνα με τον Ζουραβλιόφ είναι πιο συστημικό και αφορά την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Όχι επειδή η ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στη Συμμαχία μπορεί να επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο τη ζωή στη Ρωσία, αλλά απλώς επειδή η διεύρυνση των στρατιωτικών συνασπισμών δεν είναι και η πιο λογική πολιτική αυτή τη στιγμή. Η Μόσχα δεν έχει σήμερα την ‘δική’ της Συμμαχία.
Έτσι η προσπάθεια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως απόπειρα που θα διαταράξει την ισορροπία», επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.
O υποδιευθυντής του Carnegie.ru Μαξίμ Σαμορούκοφ , στο άρθρο του με τίτλο «Τι σημαίνει το αποτυχημένο δημοψήφισμα στην ‘Μακεδονία’ για τα Βαλκάνια, την ΕΕ και την Ρωσία;» γράφει:
«Η ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την Συμμαχία. Αντίθετα της δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Αλλά και από τη Ρωσία η χώρα αυτή ούτως ή άλλως χωρίζεται από μια συμπαγή ζώνη άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας.
«Η Δύση – γράφει ο Σαμορούκοφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο εκτενές του άρθρο – θα δώσει την εντύπωση ότι δεν υπήρξε κανένα ατόπημα με το δημοψήφισμα, αλλά μελλοντικά μάλλον θα συμπεριφέρεται πιο προσεκτικά. Η χαμηλή συμμετοχή συνέτριψε τις ελπίδες ότι στα Βαλκάνια μπορεί κανείς να προτείνει μέσα από τα μυαλά της ελίτ κάποια θετική πρόταση κι ο κόσμος θα πάει να την ψηφίσει».
Τελικά, για την Ρωσία το δημοψήφισμα – συνεχίζει ο Σαμορούκοφ– είναι μια καλή αφορμή να απεμπλακεί από τις πολυάριθμες κατηγορίες περί επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της ‘Μακεδονιας’, οι οποίες συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια».
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα σημαντικό συμφέρον στην ‘Μακεδονία’…Με τον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι την Μόσχα συνδέει η προσπάθεια να περάσει η διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream όταν η Βουλγαρία αρνήθηκε να συμμετάσχει στον South Stream. Όμως αυτή η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό και η Ρωσία επανήλθε στις διαπραγματεύσεις με την βουλγαρική ηγεσία… Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον της Μόσχας για την ‘Μακεδονία’ το συντηρεί μόνο η προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.
Βούλγαρος αναλυτής: Τι γιόρταζαν οι Σκοπιανοί στους δρόμους με τη σημαία της Βεργίνας;
Κάναμε λάθος στις εκτιμήσεις μας και στις προσδοκίες μας για το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’ και αυτό διαπιστώνω και στους περισσότερους παρατηρητές που συνομιλώ, λέει ο Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής Ογκνιάν Μίντσεφ.
Ο ίδιος θα υποστηρίξει ότι οι ‘Μακεδόνες’ ψήφισαν με ‘κλασικό βαλκανικό τρόπο μετακομμουνιστικής εποχής’.
Διαπιστώνει ότι παρά του ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα ‘Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση’ υποστήριξε το δημοψήφισμα, εντούτοις η συμμετοχή του αλβανικού στοιχείου  δεν ήταν η αναμενόμενη, χαρακτηρίζεται από μέτρια έως μικρή.
Οι πολίτες της πΓΔΜ έπεσαν στην παγίδα του κόμματος της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE την οποία έστησε υποστηρίζοντας το μποϊκοτάζ.
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν – και πάλι- το στοίχημα που έκρυβε το δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας τους, για τις ζωές τους, τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, παρασύρθηκαν από ένα μετακομμουνιστικό εθνικισμό», θα σημειώσει.
«Εκείνο που δεν καταλαβαίνω», θα καταλήξει ο αναλυτής, «είναι ότι ακτιβιστές και οπαδοί του VMRO-DPMNE χύθηκαν στους δρόμους για να «γιορτάσουν» την αποτυχία του δημοψηφίσματος. 
Μάλιστα, στη «γιορτή» τους κρατούσαν και κυμάτιζαν όχι τη σημαία την επίσημη, της ‘Μακεδονίας’, αλλά αυτήν της Βεργίνας, που άλλαξε στην αρχή της σύγκρουσης με την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990…»
Ο ίδιος θα χαρακτηρίσει τις αντιδράσεις των Σκοπιανών ως «μεθυσμένο εθνικισμό» που βγήκαν στους δρόμους να ‘υπερασπιστούν’, ίσως,  κάτι από τον εαυτό τους.
Πεντάγωνο: «Θετικό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ - Στηρίζουμε τους Μακεδόνες
Το «θετικό αποτέλεσμα» του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στην πΓΔΜ χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέινα Γουάιτ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τα θετικά αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες της «Μακεδονίας» αποδέχτηκαν τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας. Στηρίζουμε ένθερμα την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και στέκουμε στο πλευρό της κυβέρνησης των Σκοπίων καθώς επιτέλους καθορίζεται το μέλλον της χώρας αυτήν την ιστορική στιγμή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
"Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες στη δέσμευσή τους στην ισχυρή, διμερή αμυντική σχέση που έχουμε οικοδομήσει με τη «Μακεδονία» η οποία συμβάλλει ενεργά στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στις περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας στα Δυτικα Βαλκάνια. Στηρίζουμε τους «Μακεδόνες» φίλους μας καθώς χαράζουν τη δική τους πορεία για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για τον λαό του", καταλήγει η ανακοίνωση.  pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Νέος χιονιάς προ των πυλών στη Μακεδονία - Αυτές είναι οι πόλεις που θα «ντυθούν» στα λευκά

Newsroom   Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2025 20:39 Πολίτες απολαμβάνουν το χιόνι ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Αντίστροφα μετράει το νέο κύμα  κακοκαιρ...