Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Οι ηγέτες του κόσμου τίμησαν την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Π.Π. (Φωτογραφίες)


Τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι

Οι ηγέτες του κόσμου τίμησαν την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Π.Π. (Φωτογραφίες)

© Sputnik / Mikhail Metzel/TASS/POOL
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν την Κυριακή στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ομιλία έδωσε ο Μακρόν, πριν το γεύμα στο Ελιζέ και το «Φόρουμ για την Ειρήνη».
Με την παρουσία δεκάδων ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Άνγκελα Μέρκελ, εορτάστηκε την Κυριακή στο Παρίσι η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ηγέτες του πλανήτη συγκεντρώθηκαν κάτω από δύο υπόστεγα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου, στη γαλλική πρωτεύουσα. Μετά την επιθεώρηση των παρατεταγμένων στρατευμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πήρε θέση ανάμεσα στους Τραμπ, Μέρκελ και Πούτιν.
Νεαρά παιδιά από διάφορες χώρες διάβασαν στη γλώσσα τους αποσπάσματα από τα ημερολόγια στρατιωτών στα χαρακώματα. Ήταν μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αμερική, ακόμα και από την Κίνα.
Προς τιμή των στρατιωτών από τις αφρικανικές αποικίες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα, μια Αφρικανή καλλιτέχνης από το Μπενίν τραγούδησε στην τοπική διάλεκτο τραγούδι με τίτλο «ευτυχία το να ζούμε μαζί».
Οι ηγέτες στην τελετή στο Παρίσι για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
© SPUTNIK / MIKHAIL METZEL/TASS/POOL
Οι ηγέτες στην τελετή στο Παρίσι για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Αυτοί που πολέμησαν στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έζησαν μέσα σε μια αδιανόητη κόλαση, δήλωσε ο Μακρόν σε σύντομη ομιλία του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι 10 εκατ. στρατιώτες σκοτώθηκαν, εκατομμύρια γυναίκες έμειναν χήρες και παιδιά ορφάνεψαν.
«Το μάθημα του Μεγάλου Πολέμου δεν μπορεί να είναι η μνησικακία μεταξύ των λαών, ούτε η λήθη για το παρελθόν», τόνισε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε  διαχωρισμό ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό, ο οποίος οδηγεί τις χώρες σε αναδίπλωση, και κάλεσε τους πάντες να συμβάλουν για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «μέσα από την ειρήνη και τη φιλία. Ενός μέλλοντος όπου ο λόγος του ανθρώπου να είναι δυνατότερος από τη κλαγγή των όπλων».
«Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μετά την κατάθεση στεφάνου και τη λήξη της τελετής, λεωφορεία μετέφεραν τους ηγέτες στο προεδρικό μέγαρο για γεύμα εργασίας.
Γεύμα εργασία παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους ηγέτες που βρέθηκαν στο Παρίσι για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
© SPUTNIK / MIKHAIL METZEL/TASS/POOL
Γεύμα εργασία παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους ηγέτες που βρέθηκαν στο Παρίσι για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Με την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Εμανουέλ Μακρόν οδήγησε όσους ηγέτες επιθυμούσαν στη Βιλέτ, για το «Φόρουμ για την Ειρήνη», με τον Γάλλο πρόεδρο να ανοίγει τις εργασίες του φόρουμ.
«Η Ιστορία θα καταγράψει χωρίς αμφιβολία μια εικόνα, εκείνη των 84 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρίστανται εδώ, ενώ χθες αντιπροσώπευαν έθνη που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο, ενώθηκαν (σήμερα) κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στην ειρήνη», δήλωσε ο Μακρόν πριν την έναρξη των εργασιών του φόρουμ.
«Όμως αυτό που παραμένει αβέβαιο για το μέλλον, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνευτεί αυτή η εικόνα. Θα είναι το φωτεινό σύμβολο της διαρκούς ειρήνης ή αντιθέτως το φωτογραφικό στιγμιότυπο των τελευταίων στιγμών της ενότητας, προτού ο κόσμος βυθιστεί σε μια νέα αταξία;» διερωτήθηκε Μακρόν, συμπληρώνοντας πως «αυτό επαφίεται μονάχα σε εμάς».
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο «Φόρουμ για την Ειρήνη»
© SPUTNIK / MIKHAIL METZEL/TASS/POOL
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο «Φόρουμ για την Ειρήνη»
Τονίζοντας ότι «ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει αποδυναμωθεί από τις κρίσεις που αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας», ο Μακρόν αναφέρθηκε στην αναβίωση «του εθνικισμού, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του εξτρεμισμού».
«Αυτό το φόρουμ του Παρισιού για την ειρήνη θα έχει ως αποστολή κάθε χρόνο να ενώσει τον έναν με τον άλλον προκειμένου να προωθήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο αυτή η δουλειά για την ειρήνη να καταγράφει λίγο περισσότερη πρόοδο κάθε χρόνο», τόνισε ο Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Περικύκλωση των Ουκρανών και στο Τορέτσκ – Οι Ρώσοι κατέλαβαν τα κέντρα διοίκησης της πόλης «Εξαρθρώθηκε η ουκρανική άμυνα και οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε αποσύνθεση» λένε οι Ρώσοι

  Τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέλαβαν τις τελευταίες ώρες όλα τα διοικητικά κτίρια του Τορέτσκ στο κέντρο της πόλης και έχουν...