Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Έρχονται αλλάγες στη φαρμακευτική πολιτική

Έρχονται αλλάγες στη φαρμακευτική πολιτική
Πηγή: Pixabay
Φως στην άκρη του τούνελ αρχίζουν να βλέπουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μετά από τέσσερα μνημόνια οριζόντιων και αντιαναπτυξιακών μέτρων. Ο πιο στοχοποιημένος κλάδος από την τρόικα, σήκωσε δυσανάλογα το βάρος των περικοπών στην υγεία, με μειώσεις της φαρμακευτικής δαπάνης σε μη βιώσιμα επίπεδα, με clawback και rebate, με στρεβλό σύστημα τιμολόγησης. Αφορμή, τώρα, για τη συγκρατημένη αισιοδοξία αποτελεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα περιέχει αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική και αναμένεται στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να έχει κάνει δεκτά κάποια από τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ κάποια άλλα είναι ακόμα προς συζήτηση. Το πιο σημαντικό είναι το θέμα της εξαίρεσης των εμβολίων και των παραγώγων αίματος από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Πρόκειται για πάγια θέση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τα εμβόλια εμπίπτουν στον τομέα της πρόληψης, επομένως θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από κονδύλια της κοινωνικής πρόνοιας, όπως γίνεται σε όλες τις δυτικές χώρες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει έρθει η ώρα για την πολυπόθητη εξαίρεση, καθώς έχουν βρεθεί τα αναγκαία κονδύλια από τους λογαριασμούς του ταμείου της πρόνοιας, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη του δυτικού κόσμου. Αυτό σημαίνει μια ανάσα 180 με 200 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, επομένως και αντίστοιχη μείωση στο clawback που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. Επίσης, το πολυνομοσχέδιο θα δώσει λύση και στο πρόβλημα της φαρμακευτικής κάλυψης των τουριστών. Μέχρι σήμερα, το κόστος των φαρμάκων των τουριστών βάραινε τις φαρμακοβιομηχανίες με ένα ποσό της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ.
Ανοιχτό παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου, το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών.
Το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας επέμενε στο «σπάσιμο» της φαρμακευτικής δαπάνης σε επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς, για τις 99 πρώτες σε δαπάνη θεραπευτικές κατηγορίες. Την πρόταση αυτή έχει απορρίψει η φαρμακοβιομηχανία, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει νέες στρεβλώσεις και άδικες επιβαρύνσεις.
Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται να συζητά και τη δημιουργία τριών κλειστών προϋπολογισμών για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης: μία κατηγορία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του ν. 3816, μία για την εντός προστασίας αγορά (on-patent) και μία για τα off-patent και τα γενόσημα μαζί.
Σύμφωνα με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ένας τέτοιος επιμερισμός θα έχει ως αποτέλεσμα τη δικαιότερη κατανομή του clawback μεταξύ των επιχειρήσεων, σε ευθεία αναλογία με την αύξηση της δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί. Πάντως, η απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει ληφθεί ακόμα. Μάλιστα, είναι πιθανό το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών να είναι το τελευταίο που θα κλείσει, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου. Από την στιγμή που κακώς δεν υπάρχει βούληση για αύξηση της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης οι τρεις κλειστοί προϋπολογισμοί είναι η μόνη άλλη βιώσιμη λύση.
Το πολυνομοσχέδιο, όμως, θα φέρει και μέτρα τα οποία απορρίπτει η φαρμακοβιομηχανία. Το σημαντικότερο είναι ο νέος τρόπος τιμολόγησης, με βάση τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης για τα on-patent και τα off-patent φάρμακα.
Η φαρμακοβιομηχανία έχει εκφράσει και δημοσίως την αντίθεσή της, τονίζοντας ότι πρόκειται πάλι για οριζόντιες μειώσεις, με συνέπειες και στην απρόσκοπτη διαθεσιμότητα των θεραπειών στους ασθενείς. Τέλος, το μεγάλο και δυσεπίλυτο ζήτημα παραμένει η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία για έναν ακόμη προϋπολογισμό παραμένει «παγωμένη» στο 1,945 δισ. ευρώ και οι τεράστιες επιβαρύνσεις σε rebate και clawback, που φέτος θα αγγίξουν το 1,4 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή αποτελεί η εξαίρεση των εμβολίων και των παραγώγων αίματος, καθώς και οι τρεις κλειστοί προϋπολογισμοί τουλάχιστον μέχρι το 2022, δηλαδή για το διάστημα εφαρμογής του clawback, ώστε να βγουν από την οριακή κατάσταση οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...