Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Στο ψητό» η Τουρκία- Αλλάζει πορεία: Την ενδιαφέρουν τα κοιτάσματα και όχι η λύση στο Κυπριακό


«Στο ψητό» η Τουρκία- Αλλάζει πορεία: Την ενδιαφέρουν τα κοιτάσματα και όχι η λύση στο Κυπριακό


Σε μια εβδομάδα από σήμερα αρχίζουν οι έρευνες υδρογονανθράκων της EXXON MOBIL στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τα αποτελέσματα των οποίων, (ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων ή όχι), θα καθορίσουν εν πολλοίς την τύχη της Κύπρου και την οριστική επίλυση του ζητήματος.
Γι αυτό τον λόγο η Λευκωσία επιχειρεί να αναπροσαρμόσει τις θέσεις και την τακτική της απέναντι στους Τ/Κ και την Άγκυρα, συμπεριλαμβάνοντας πλέον ως βασικό πτυχή επίλυσης του Κυπριακού το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευση των αποθεμάτων του όπου αυτά υπάρχουν.
Η Άγκυρα με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους, (με επίδειξη στρατιωτικής δύναμης και ερευνητικά πλοία, μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με βομβαρδισμό απειλητικών δηλώσεων κλπ), διαμηνύει σταθερά ότι θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ και θα απαιτήσει μοιρασιά μισά- μισά από τα κέρδη των εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εντέχνως και σκοπίμως η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το τελευταίο διάστημα τις θέσεις της  για τη δημιουργία δύο καθαρώς ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο και εστιάζει την προσοχή της στην ίση μοιρασιά των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Απαιτεί δηλαδή, οι Τ/Κ να μοιραστούν με τους Ε/Κ 50%-50% τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στα σημεία όμως όπου η τουρκική ΑΟΖ, σύμφωνα με τη θέση της Άγκυρας ,επικαλύπτει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ στην νοτιοδυτική πλευρά της Κύπρου, (ειδικά στα οικόπεδα 7 και 10), στις περιπτώσεις αυτές, τα έσοδα από τους εκμεταλλεύσιμους υδρογονάνθρακες θα μοιραστούν 50%-50% ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. (Πχ. από τα έσοδα από το οικόπεδο 10, η Τουρκία θα λαμβάνει το 50%, οι Τ/Κ το 25% και η Λευκωσία μόνον το υπόλοιπο 25%, δηλαδή η αναλογία θα είναι 75%-25%).
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία απαιτεί εδώ και τώρα οριοθέτηση της κυπριακής  και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας  στη νοτιοδυτική πλευρά της Κύπρου, προτού αρχίσουν εξορύξεις στα οικόπεδα 10 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, διότι διαφορετικά οι τουρκικές δυνάμεις θα «αποκλείσουν» την περιοχή των εργασιών. (Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιοποίηση της ιδέας να συνομιλήσουν απ ευθείας Λευκωσία και Άγκυρα για την υφαλοκρηπίδα έγινε τον Σεπτέμβριο στο Νέα Υόρκη κατά την ξαφνική συνάντηση Αναστασιάδη- Τσαβούσογλου με μεσολαβητή τον Ν. Κοτζιά).
Την διεκδίκηση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας... μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου, η Άγκυρα την χτίζει σταθερά και μεθοδικά πάνω από έναν και πλέον χρόνο. Άλλαξε την πάγια μέχρι τώρα θέση της ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα.
Αντ' αυτού, μετατόπισε με το έτσι θέλω το όριο του FIR Κων/λης στην περιοχή Ρόδου-Μεγίστης συμπαρασύροντας αναγκαστικώς μαζί του και τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και δημιούργησε από το πουθενά πρόσθετη έκταση 37νμ τουρκικής κυριαρχίας νοτίως που επιτρέπει στην Τουρκία να «εξαφανίζει» την ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου και να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα μέχρι την Αίγυπτο.
Αυτό τεκμαίρεται και από τις σημερινές τούρκικες ΝΟΤΑΜ B2822/18 και Α6125/18, με βάση τις οποίες η Άγκυρα κλείνει ασφυκτικά την περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου από τον βυθό μέχρι..το άπειρο και μετατρέπει 37 νμ διεθνούς θάλασσας και αέρα σε τουρκική κυριαρχία.
Και όλα αυτά τα κάνει η Τουρκία χωρίς καμία απολύτως αντίδραση από την Αθήνα, είτε κυβέρνηση λέγεται, είτε το σύνολό του πολιτικού κόσμου στη χώρα.
Γι αυτές τις θέσεις της Τουρκίας ενημερώθηκε λεπτομερώς ο Κύπριος ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη του πριν τρεις ημέρες στην Ουάσινγκτον.
Στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έδειξε σημεία μετατόπισης από την «παραδοσιακή γραμμή» αντιμετώπισης του Κυπριακού. Άφησε δηλαδή περιθώριο στο φυσικό αέριο της Κύπρου, ως βασική πλέον πτυχή του Κυπριακού ,λέγοντας  ότι  «άλλο είναι οι έρευνες και άλλο η εκμετάλλευση των αποθεμάτων» του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Επιπροσθέτως ο κ Αναστασιάδης παρατήρησε ότι πέραν των τουρκικών ευθυνών για το αδιέξοδο των 44χρόνων στο κυπριακό  και η πορεία που ακολούθησε η ε/κ πλευρά δεν έχει οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.Υπεραμύνθηκε της γνώμης του ότι πρέπει να υπάρξουν ισχυρές αποκεντρωμένες διοικήσεις στις δύο κοινότητες, υπό το ενιαίο όμως κράτος της Κύπρου
PRO NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Ν.Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα Έχουν προετοιμαστεί εκτελεστικά διατάγματα και διακηρύξεις 20.01.2025 | 19:31

  Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ...