Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου


O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Σε κοινό ανακοινωθέν μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κάνοντας λόγο για εξορθολογισμό των σχέσεων των δύο πλευρών.
Για «ιστορική συμφωνία, μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο, μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας» κάνει λόγο το κοινό ανακοινωθέν του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, μετά το πέρας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μας» τονίζεται μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν.
Και προστίθεται: «Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του».
«Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης» καταλήγει.
Τι περιλαμβάνει το Κοινό Ανακοινωθέν
Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας εκφράζει τόσο το αποτέλεσμα του μέχρι σήμερα διαλόγου μας, όσο και τις προθέσεις μας για το πλαίσιο στο οποίο προτιθέμεθα να κινηθούμε στο μέλλον, στο βαθμό που η Ιερά Σύνοδος & το Υπουργικό Συμβούλιο, το εγκρίνουν. https://primeminister.gr/2018/11/06/20740 
Τσίπρας: Ειλικρινής ο διάλογος με την Εκκλησία
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο διάλογος με την Εκκλησία ήταν και είναι πάντα ειλικρινής και διαρκής».
«Ακούμε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις της, και όλοι μαζί θα λάβουμε υπόψη τις σκέψεις και τις προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του διαλόγου που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για τη διαδικασία της Αναθεώρησης» έσπευσε να προσθέσει, αναφερόμενος στη διαδικασία αναθεώρησης του Άρθρου 3.
Πρόσθεσε δε, πως «έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα», ενώ σημείωσε ότι «όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον».
Δεν παρέλειψε βέβαια, να υπογραμμίσει ότι «κάθε βήμα προς τα εμπρός δεν είναι χωρίς δυσκολίες». «Αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις μας» συμπλήρωσε.
«Αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεση μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον» κατέληξε. 
Ιερώνυμος: Η Εκκλησία αισθάνεται ότι γίνεται πιο λειτουργική
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας προς τον Πρωθυπουργό, καθώς «είστε συντελεστής σ' αυτή την ιστορική στιγμή».
«Σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει» έσπευσε να προσθέσει.
Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο». «Θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού» ανέφερε, επιπλέον.
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την ευχαριστία της Εκκλησίας για την «πρωτοβουλία να αφήσετε το προοίμιο του Συντάγματος όπως έχει συνταχθεί από τους πατέρες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025, 11:53:03 /   Τελευταία Ενημέρωση: 15:19   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδ...