Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Αχτσιόγλου: Δεν θα ευδοκιμήσει η δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά


Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Αχτσιόγλου: Δεν θα ευδοκιμήσει η δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Για επιχείρησή παραπληροφόρησης γύρω από το ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων, μίλησε η υπουργός Εργασίας. Είπε πως η δικαστική απόφαση για το θέμα, αντιβαίνει σε απόφαση του ΣτΕ, ενώ έχει ασκηθεί και έφεση από το Δημόσιο.
Μετριάζει τις προσδοκίες των συνταξιούχων που αναμένουν αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους η υπουργός Εργασίας.
Η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7, μίλησε για «επιχείρηση παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ» και πως χτίζονται δικηγορικές «καριέρες» γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η υπουργός επεσήμανε ότι το 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι οι περικοπές που έγιναν με νόμους το 2012, ήταν αντισυνταγματικές, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και «διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές».
Η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε πως η απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, «αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου».
«Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν περίπου δέκα περικοπές τις συντάξεις και παρέδωσαν το ασφαλιστικό με έλλειμμα. Είναι ένα αρνητικό θαύμα και θέλει θράσος για να μας κουνούν το δάχτυλο ενώ καταφέραμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα κοπούν οι συντάξεις»
Αναφορικά με το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις, η κ. Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί καθώς η κυβέρνηση διαμορφώνει τις απαραίτητες συναινέσεις και πετυχαίνει τους οικονομικούς τους στόχους.
«Οι εταίροι μας έχουν αποδεχθεί ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους μας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που συζητάμε αφορά το δημοσιονομικό χώρο και την αξιοποίησή του. Υπάρχει σύγκλιση για την εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις οι οποίες είναι επιλύσιμες. Τις επόμενες μέρες θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα», τόνισε η υπουργός Εργασίας.
Έρχεται νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Η κ. Αχτσιόγλου προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου εντός της εβδομάδας, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενους και αγρότες.
Σύμφωνα με την υπουργό, η ρύθμιση θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019, η εισφορά θα μειωθεί από 20% στο 13,3% για ελεύθερους επααγγελματίες, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο για τους αγρότες. Σύμφωνα με την ίδια, οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, θα πληρώνουν 63 ευρώ το μήνα για την επικούρηση και το εφάπαξ από 1/1/2017".
Τέλος συμπλήρωσε ότι σε δύο μήνες από τώρα θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και θα καταργηθεί ο υποκατώτατος για τους νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χαμενεΐ: Η Δύση πρέπει να «εξαφανιστεί» από την περιοχή – Δεν φέρνει ούτε ηρεμία ούτε ειρήνη

  Κοσμος 02 Οκτωβρίου 2024 | 15:05 Χαμενεΐ: Η Δύση πρέπει να «εξαφανιστεί» από την περιοχή – Δεν φέρνει ούτε ηρεμία ούτε ειρήνη Ο Αγι...