Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Δραματική συνεδρίαση για το Brexit - Υπουργοί απειλούν τη Μέι με παραιτήσεις

Δραματική συνεδρίαση για το Brexit - Υπουργοί απειλούν τη Μέι με παραιτήσεις

Η Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες ναι μεν κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει μπροστά της αρκετά εμπόδια.

ASKANEWS
Η Τερέζα Mέι μπορεί να καλωσορίζει το σχέδιο για διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αυτή την ώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα στοίχημα που παραπέμπει σε «όλα ή τίποτα» για το Brexit. Ταυτόχρονα, θα κριθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Βρετανής πρωθυπουργού.
Η εφημερίδα Daily Telegraph ανέφερε νωρίτερα, ότι δύο υπουργοί που υποστήριζαν θερμά το Brexit είναι έτοιμοι να παραιτηθούν.
H Bρετανή πρωθυπουργός πρέπει να πείσει - εδώ και τώρα - τους υπουργούς της να υποστηρίξουν το σχέδιο, ευρισκόμενη ήδη προ ανοιχτής αμφισβήτησης του σχεδίου από ορισμένους βουλευτές της,  που λένε ότι απειλείται η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Μέι έχει τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι η Μέι είναι ο ασθενέστερος βρετανός ηγέτης της γενιάς της, αλλά πρέπει να επιχειρήσει να αποσπάσει μία συμφωνία από τους Ευρωπαίους και να την περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν εγκαταλείψει η χώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 29 Μαρτίου 2019.
REUTERS

«Υπέρ πάντων» αγώνας της Μέι για έκριση της συμφωνίας

«Είμαι σίγουρη ότι αυτή η συμφωνία μας φέρνει πολύ πιο κοντά στο να πετύχουμε αυτό που ψήφισε ο λαός στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.
Οι Βρετανοί ψήφισαν με το τελικό «σκορ»... να γράφει 52-48% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016.
Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο συνήλθε στην κρισιμότερη συνεδρίαση των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα, στις 16:00 ώρα Ελλάδος GMT για να συζητήσει τη συμφωνία. Το κλίμα χαρακτηρίζεται - χωρίς καμία δόση υπερβολής - ως δραματικό.
Το σχέδιο της Μέι επικεντρώνεται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ισορροπία μεταξύ των φανατικών του Brexit και εκείνων που θέλουν η Βρετανία να διατηρήσει στενούς δεσμούς με το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, έχοντας παράλληλα πλήρη έλεγχο σε θέματα, όπως η μετανάστευση και η δικαστική εποπτεία.
«Θα αναλάβουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας, θα αφήσουμε την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προστατεύοντας παράλληλα την εργασία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Μέι.
Η στερλίνα, η οποία είχε φτάσει πάνω από τα 1,50 δολάρια λίγο πριν το δημοψήφισμα του 2016, υποχώρησε στα 1,2944 δολάρια μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενες υπουργικές παραιτήσεις.
Για την ΕΕ, μετά τις διαδοχικές κρίσεις για το χρέος και το μεταναστευτικό, η απώλεια της Βρετανίας είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στα 60 χρόνια που ακολούθησαν τους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Εφόσον το Λονδίνο κατορθώσει να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, πάντως, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν εκτάκτως στις 25 Νοεμβρίου σε μία σύνοδο κορυφής που θα σφραγίσει τη συμφωνία.

Και κυβερνητική κρίση στη Βρετανία;

Οι συντηρητικοί νομοθέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τις συνέπειες της κατάρρευσης της συμφωνίας που θα μπορούσε να ανατρέψει τη Μέι, να καθυστερήσει το Brexit, να ανοίξει το δρόμο για εθνικές εκλογές ή να οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία Brexit, ένα κείμενο 500 σελίδων.
Το Brexit θα βάλει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε άγνωστα νερά και πολλοί φοβούνται ότι θα διαιρέσει τη Δύση, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται με την «ασυνήθιστη» προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών του Τραμπ και με την αυξανόμενη αβεβαιότητα από τη Ρωσία και την Κίνα.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα το Brexit θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ευημερήσει και να επιτύχει παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο;

Κανείς δεν ξέρει - πλην των υπουργών - αλλά ο πυρήνας αφορά το θέμα της Ιρλανδίας και των τελωνειακών ελέγχων. Η ευρωπαϊκή πρόταση για το “backstop”, που προβλέπει ότι η βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, απορρίφθηκε από την Μέι, υπέρ της δημιουργίας συνόρων στην Ιρλανδική Θάλασσα. Η δική της πρόταση, για προσωρινή τελωνειακή ένωση ολόκληρης της Βρετανίας, απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο συμφωνίας παρουσιάζει ένα νέο μηχανισμό για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
SIMON DAWSON / REUTERS

 Πώς υποδέχθηκαν τη συμφωνία τα κόμματα

Η πλευρά των Συντηρητικών, που υποστηρίζει το Brexit, καθόλου θετικά. Αν η Μέι πείσει το υπουργικό συμβούλιο να την στηρίξει, το επόμενο βήμα είναι να πάρει το «πράσινο φως» από τη Βουλή, μέσω ψηφοφορίας στην Βουλή των Κοινοτήτων πριν τα Χριστούγεννα.
Πριν ακόμη διαβάσουν το κείμενο της συμφωνίας, ωστόσο, στελέχη των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησηςόπως ο Μπόρις Τζόνσον, έχουν εκφράσει φόβους ότι η Βρετανία μπορεί να παραμείνει προσκολλημένη στην Ε.Ε. επ΄ άπειρον. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τζόνσον κάλεσε τους υπουργούς να το απορρίψουν, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί «ανοησίες του Brexit».
Καθόλου ικανοποιημένο δεν εμφανίζεται όμως και το υπερσυντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτέλεσε σύμμαχο της Μέι μετά το δημοψήφισμα. Οι 10 βουλευτές του στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανής πρωθυπουργού, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα εμποδίσουν οποιοδήποτε κομμάτι της συμφωνίας, το οποίο θα συνιστά διαφορετική μεταχείριση της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.  
Οχι απόλυτα ξεκάθαρη, από την άλλη πλευρά, θεωρείται η στάση των Εργατικών. Αν υπάρξει ανταρσία από τους υποστηρικτές του Brexit εντός των Συντηρητικών, η Μέι θα χρειαστεί τη στήριξη του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι Εργατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει την αγορά εργασίας και την οικονομία. Ο ίδιος ο Κόρμπιν, πάντως, έχει ήδη δηλώσει ότι το προσχέδιο «είναι απίθανο να αποτελέσει καλή συμφωνία για τη χώρα».
Τέλος, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι ευρωπαϊστές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του SNP θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας.

Τι θα συμβεί αν η συμφωνία δεν υποστηριχθεί από τη Βουλή;

H θέση που έχει θεσπιστεί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 29 Μαρτίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία, ενδεχόμενο που ενδέχεται να επιφέρει σκηνές χάους σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μεγάλη πίεση για δεύτερο δημοψήφισμα – αυτό που οι πολέμιοι της εξόδου ονομάζουν «Ψήφο του Λαού» (People’s Vote) – προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να αποφασίσουν αν ακόμη θέλουν το Brexit. Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για εκλογές, ώστε η νέα ηγεσία που μπορεί να προκύψει από αυτές, να διαπραγματευθεί μια καλύτερη συμφωνία.
Την ίδια ώρα, η ίδια η θέση της Μέι στην πρωθυπουργία θα είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας, αν 48 βουλευτές των Συντηρητικών το απαιτήσουν (υπάρχουν φήμες ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι κοντά στο να συγκεντρωθεί). Και με δεδομένο τον πολύ οριακό έλεγχο που έχει στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Βρετανή πρωθυπουργός θα κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία που της παρέχει τη δυνατότητα να «περνά» νομοσχέδια, εφόσον τελικά απολέσει σημαντικό αριθμό των συμμάχων της.

Πρέπει να συμφωνήσουν και οι Βρυξέλλες;

Ναι. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, θα πρέπει να μεταφέρει προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι έχει σημειωθεί αποφασιστικής σημασίας πρόοδος, ώστε ο πρόεδρός του, Ντόναλντ Τουσκ, να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Σε αυτή, οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. θα κληθούν να «σφραγίσουν» τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να «περάσει» και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν όλα τα προβλεπόμενα βήματα ολοκληρωθούν, τότε η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εγκαίρως, για να αποχωρήσει η Βρετανία στις 29 Μαρτίου του 2019. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην αρχή του τέλους.

Πηγή: HuffPost UK Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου