Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ώρα μηδέν για τη γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ


Το λογότυπο της ExxonMobil σε ταμπλό του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης

Ώρα μηδέν για τη γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

© AP Photo / Richard Drew
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.
Η πρώτη γεώτρηση, που θα γίνει από τον αμερικανικό κολοσσό στον στόχο «Δελφύνη», αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, επικαλούμενο αρμόδιες πηγές, ο ακριβής χρόνος έναρξής της γεώτρησης, δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί, λόγω διαφόρων τεχνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια της γεώτρησης, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, όμως η πρόοδος της εξαρτάται από παράγοντες όπως η ταχύτητα των ανέμων, οι πιέσεις ή το πέτρωμα που μπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια της γεώτρησης.
Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη γεώτρηση
Ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα προς τον Ερντογάν, ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου