Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Τι κερδίζει η ΝΔ αν καταθέσει πρόταση μομφής

Η ΚΟ της ΝΔ

Τι κερδίζει η ΝΔ αν καταθέσει πρόταση μομφής

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Λάμπρος Ζαχαρής
0 0 0
Το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταθέσει πρόταση μομφής εξηγεί στο Sputnik η πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούμη.
Με τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών σε εξέλιξη στη ολομέλεια της Βουλής διακινούνται σενάρια ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής.
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η ΝΔ θα μπορούσε να καταθέσει μια τέτοια πρόταση σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη.
«Ο πρώτος λόγος είναι ότι σταματάει να συζητείται η συμφωνία στη Βουλή και ξεκινάει η συζήτηση για την πρόταση μομφής» επισημαίνει.
«Αύριο λοιπόν κατά την ομιλία του ο κύριος Μητσοτάκης θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Για να την καταθέσει θα πρέπει να έχει και έναν συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών. Τότε θα διακοπεί η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πρόταση και αν δεν υπερψηφιστεί τότε επιστρέφουμε πίσω στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών», εξηγεί.
Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός και γενικά αφορά των περιορισμό των διαρροών των δεξιών ψηφοφόρων προς πιο ακραία πολιτικά κόμματα.
«Το πολιτικό σκέλος εντοπίζεται στο ότι γενικά ο κύριος Μητσοτάκης όπως και όλα τα κόμματα έχουν πάντα κάποιες διαρροές. Προκειμένου να κόψει τις διαρροές του προς μικρότερα κόμματα που έχουν ατζέντα τα εθνικά θέματα, θα μπορούσε να καταθέσει την πρόταση μομφής για να δείξει στους ψηφοφόρους του ότι έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπλοκαριστεί η συμφωνία» εξηγεί η Μ. Καρακλιούμη.
«Κερδίζει την εξάντληση κάθε μέσου για τη συμφωνία και το αξιοποιεί και επικοινωνιακά».
Την άποψη ότι το μόνο όπλο της αντιπολίτευσης γενικότερα είναι μια πρόταση μομφής, εξέφρασε μιλώντας στο Sputnik ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος και πρώην βουλευτής.«Μακάρι να υπήρχε μια πρόταση μομφής μήπως και ορισμένοι μετανιώσουν για αυτό που πάνε να κάνουν», επισήμανε. «Αναφέρομαι στα πολιτικά κουρέλια που ενώθηκαν για να φτιάξουν αυτήν την κουρελού», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι παρότι τα σενάρια για κατάθεση πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία διακινούνται τις τελευταίες ώρες, πηγές από τη γαλάζια παράταξη, μιλώντας στο Sputnik, εμφανίστηκαν επιφυλακτικές για το ενδεχόμενο να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση. «Η αίσθησή μου είναι ότι δε θα γίνει (πρόταση δυσπιστίας)», είπε στο Sputnik υψηλόβαθμη πηγή της ΝΔ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της κυβέρνησης κατά τη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν τραβάει νέα κόκκινη γραμμή-«Θα ξεκινήσω πυρηνικό πόλεμο κατά ΗΠΑ και Ουκρανίας αν...»

  Οι Δυτικοί θεωρούν «μπλόφες» τις νέες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, όμως η Μόσχα μάλλον σοβαρολογεί... ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πού...