Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ένας δικηγόρος, ένας πολιτικός κι ένας διεθνολόγος για ρεπορτάζ BBC: Εμείς προειδοποιήσαμε

Πριν την υπογραφή στις Πρέσπες

Ένας δικηγόρος, ένας πολιτικός κι ένας διεθνολόγος για ρεπορτάζ BBC: Εμείς προειδοποιήσαμε

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Τώρα αρχίζουν και φαίνονται οι συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρουν οι ειδικοί στο Sputnik, με αφορμή δημοσίευμα του BBC για την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα εντός της Ελλάδος».
Αναταραχή στον πολιτικό κόσμο προκάλεσε το δημοσίευμα του BBC για ύπαρξη «αόρατης μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αντάλλαξαν πυρά, με αφορμή το θέμα αυτό, ενώ την ίδια στιγμή οι ειδικοί υπογραμμίζουν στο Sputnik ότι οι συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκινούν ήδη να γίνονται εμφανείς.
Όλα ξεκίνησαν μετά το ρεπορτάζ του BBC που κάνει λόγο για μια «αόρατη» και «καταπιεσμένη» «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.
«Με την επικύρωση μιας συμφωνίας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που άλλαξε πρόσφατα το όνομά της, η Ελλάδα έχει σιωπηρά αναγνωρίσει την ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Και όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη της δικής της Μακεδονικής μειονότητας εδώ και δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρώνη. Θα αλλάξει κάτι τώρα;», γράφει το ρεπορτάζ του BBC.
Τους προβληματισμούς τους επισημαίνουν στο Sputnik ειδικοί που έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ενστάσεις τους γύρω από το ζήτημα.
«Έχουμε πει και έχουμε γράψει ότι η συμφωνία έγινε βιαστικά για να τραβηχτούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Δεν ελήφθησαν υπόψιν οι διεθνείς συνθήκες. Η αντίρρηση της Ρωσίας η οποία ήταν μόνιμη και πάγια έπρεπε να ληφθεί υπ' όψιν», αναφέρει ο δικηγόρος Γιάννης Ζωγράφος.
«Τώρα αρχίζουν οι συνέπειες να ξεδιπλώνονται και θα μας απασχολήσουν για χρόνια», επισημαίνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γύρω από το Μακεδονικό.
Την επανεξέταση της Συμφωνίας των Πρεσπών ζητάει ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας τώρα φαίνονται και δεν έχουμε ακόμα δει τίποτα. Αυτό το πρόβλημα που θίχτηκε από το BBC έχει πίσω του δεκαετίες αντιπαλότητας.
Πρέπει να επανεξετάσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τους υποτιθέμενους συνεταίρους μας. το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και να τους τονίσουμε. ότι όταν αντιλαμβάνονται το εθνικό μας συμφέρον που για εμάς είναι ύψιστο. με ένα δικό τους στρεβλό τρόπο, με την ίδια λογική και εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά τους κρίσιμα ζητήματα. Η συμφωνία έγινε με πρόχειρο τρόπο, για να ολοκληρωθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ», τονίζει.
«Έχω πει και γράψει δημόσια αρκετές φορές για τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, πριν την ψηφισή της», επισημαίνει.
«Μια σοβαρή κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί σωστά με τις μεγάλες δυνάμεις και να συμπεριλάβει και τη Ρωσία στις διαπαραγματεύσεις», προσθέτει.
Φόβους ακόμα και για απόσχιση εδαφών, υπό προϋποθέσεις, εκφράζει ο δικηγόρος Γιάννης Ζωγράφος.
«Τα ανταλλάγματα ήταν προφανή για την κυβέρνηση της ευρωπαϊκής κατεστημένης τάξης και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε προβλήματα σε επίπεδο γεωστρατηγικό στην Ελλάδα. Ήδη, η λεγόμενη μακεδονική μειονότητα, που ανακύπτει μετά από το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γ. Ζωγράφος.
«Δηλαδή, ουσιαστικά γίνεται μια έμμεση αναγνώριση των αλυτρωτικών διαθέσεων των Σκοπίων έναντι της Ελλάδος, ενώ με τις κατάλληλες γεωστρατηγικές ανακατατάξεις, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε απόσχιση εδαφών» προσθέτει.
Οι ειδικοί δεν δέχονται την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδος.
«Όταν οι Δυτικοί τα πιστεύουν αυτά επειδή πληρώνονται από κάποιους ή επειδή υποτίθεται ότι έχουν τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολύ ψηλά, δημιουργούν μειονοτικά ή άλλα ζητήματα δυσφήμισης της Ελλάδος» επισημαίνει ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου αναφορικά με το ρεπορτάζ του BBC.
Σχετικά με την έγερση του ζητήματος της μακεδονικής μειονότητας, ο Θοδωρος Σκυλακάκης τονίζει: «Πρόκειται για μια αναπόφευκτη επίπτωση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία και ένας από τους λόγους τους οποίους την αντιμετωπίσαμε πολλοί από τον φιλελεύθερο χώρο απολύτως αντίθετα».
«Το σίγουρο είναι ότι δεν διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για μία εθνική συναίνεση γύρω από το θέμα και για μία μεγιστοποίηση των ωφελειών που θα είχε η Ελλάδα. Συνέβη το ανάποδο,  πήραμε τη χειρότερη συμφωνία, που θα μπορούσαμε να πάρουμε», επισημαίνει.
Απαντώντας στην ουσία της καταγγελίας του BBC, αναφέρει πως η αναγνώριση ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα μακεδονική μειονότητα είχε γίνει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ελληνική θέση ήταν απόλυτα σαφής και αποδεκτή από την Ευρώπη.
«Γιατί ακολούθησε αυτή την πολιτική ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας κατεξοχήν φιλελεύθερος πολιτικός; Δεν περιλαμβάνει η φιλελεύθερη ιδεολογία την απόλυτη προστασία του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού; Η απάντηση είναι απλή. Τα ατομικά δικαιώματα είναι η ουσία του φιλελευθερισμού, όμως η αναγνώριση μιας εθνικής μειονότητας, δεν αποτελεί ατομικό αλλά συλλογικό δικαίωμα. Με βάση το διεθνές δίκαιο τα σχετικά κριτήρια δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα» αναφέρει.
Και προσθέτει: «Δεν έχει υπάρξει ούτε στον ΟΗΕ, ούτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης κοινά συμφωνημένος ορισμός της έννοιας εθνική μειονότητα και ο ορισμός που είχε προταθεί στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης έθετε ως προϋπόθεση για την αναγνώριση ότι η μειονότητα, αν και μικρότερη σε αριθμό από την πλειονότητα, πρέπει να είναι επαρκώς αντιπροσωπευτική της χώρας ή της περιφέρειας της χώρας στην οποία κατοικεί».
Την προέλευση της «διαμάχης δεκαετιών» που μας οδήγησε στο σήμερα, επιχείρησε να εξηγήσει ο κ. Καρακωστάνογλου. Όπως αναφέρει, «το 1944 μια ομάδα Σλαβόφωνων παίρνει το χαρακτήρα μακεδονικής εθνότητας που επιχείρησαν μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα να φτιάξουν οι Σέρβοι για να αποτρέψουν το βουλγαρικό φρόνημα που είχαν στην περιοχή οι κάτοικοι και να δημιουργήσουν μέσω μιας γεωγραφικής ονομασίας, μια νέα εθνότητα. Αυτό εγινε για να διεκδικήσουν αφενός μεν την ελληνική Μακεδονία, αφετέρου τη Βουλγαρική. Επιπλέον ήθελαν να αμυνθούν προς τη βουλγαρική επιρροή, που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Προσπάθησαν να επηρρεάσουν σλαβόφωνους στη γείτονα, αλλά και στην Ελλάδα, οι οποίοι εχουν μια ρευστή συνείδηση».
«Ωστόσο καταλήξαμε σε αυτά που βιώνουμε σήμερα, επειδή μια κακή κυβέρνηση νομίζοντας ότι ξέρει καλύτερα από τον υπόλοιπο ελληνικό λαό και τα υπόλοιπα κόμματα που κρατούσαν κάποιες κόκκινες γραμμές δημιούργησε αυτή τη συμφωνία της της οποίας τα παράγωγα θα βλέπουμε κάθε μέρα. Θα έπρεπε η συμφωνία των Πρεσπών να έχει κάνει ρητή αναφορά στην μη ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Ωστόσο οι γείτονες παρά την συνταγματική τους αναθεώρησή διατήρησαν ορισμένα σημεία και τις παλιές ιστορικές τους φαντασιώσεις στο Προοίμιο στο άρθρο 36 στο άρθρο 49 που λέει ότι θα έχουν φροντίδα για τους εκτός συνόρων υπηκόων τους, για τα μέλη του μακεδονικού έθνους τους» εκτιμά ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
«Άρα αυτοί θα πουν: με βάση αυτά και το άρθρο 7 ότι η κάθε πλευρά μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδόνες" όπως το έπραττε ως τώρα και οι πολίτες αλλά και οι μη κρατικοί φορείς μπορούν να εκφράζονται όπως τους αρέσει, χωρίς να χρησιμοποιούν το "Βόρεια Μακεδονία", δίνουν μια νομική βάση. Βάση στο ότι θεωρούν ότι στην Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια ζουν Μακεδόνες στην εθνότητα με τη δική τους αντίληψη περί Μακεδονίας. Θα προσπαθήσουν να τους φροντίζουν τους ανθρώπους αυτούς. Να τους φτιάχνουν φροντιστήρια γλώσσας, να εκφράζονται με πολιτικά κόμματα με πολιτιστικούς οργανισμούς κλπ» προσθέτει.
Την ίδια ώρα κάνει λόγο για κατευθυνόμενες ΜΚΟ που λειτουργούν όπως το δημοσίευμα του BBC.
«Μας φέρνουν και μια απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που την έχουν κάνει σημαία, ότι κακώς ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε την λειτουργία μακεδονικού σωματείου με τις δικές τους αντιλήψεις και με αυτήν θα πορευτούν. Υπάρχουν ΜΚΟ κατευθυνόμενες από τους γείτονες και άλλους Ευρωπαίους και με αυτές θα δημιουργούν διεθνή ντόρο όπως έκανε αυτό το δημοσίευμα του BBC εις βάρος μας. Θέλουν να πουν ότι καταπιέζαμε χρόνια πριν μια ανύπαρκτη μειονότητα. Πράγματι εδώ υπήρχε μια ομάδα σλαβόφωνων οι οποίοι όμως ήταν Βουλγάροι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...