Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Το τελικό σχέδιο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: Τι αλλάζει σε εξετάσεις και ύλη

Σχολική αίθουσα

Το τελικό σχέδιο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: Τι αλλάζει σε εξετάσεις και ύλη

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της Πέμπτη το τελικό σχέδιο για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών.
Τις αλλαγές στο απολυτήριο Λυκείου και στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε πριν από λίγο του υπουργείο Παιδείας.
Οι βασικές αλλαγές που προτείνει το υπουργείο είναι πέντε και αφορούν τον τρόπο διάρθρωσης της ύλης της Τρίτης Λυκείου και του τρόπου εξέτασης,
Μείωση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας
Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας μειώνονται με αποτέλεσμα η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία να διδάσκονται 6 ώρες, τα Θρησκευτικά 1 ώρα, η Φυσική Αγωγή 2 ώρες και ένα μάθημα επιλογής 2 ωρών που θα είναι υποχρεωτικά για όλους.
Από το 2020-21, θα εξορθολογιστεί το πρόγραμμα της Α΄και Β΄ Λυκείου και θα καταργηθεί ο διαχωρισμός σε Ομάδες Προσανατολισμού στη Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές θα κάνουν επιλογή προσανατολισμό στην Τρίτη Λυκείου σύμφωνα με τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους.
Περιορισμός των μαθημάτων Ομάδων Προσανατολισμού
Το νέο σύστημα κρατάει στις Ομάδες Προσανατολισμού μόνο αυτά που εξετάζονται. Έτσι οι μαθητές θα μπορούν να ασχολούνται αποκλειστικά με τα μαθήματα των πανελλαδικών.
Αύξηση της ύλης
Στα μαθήματα προσανατολισμού αυξάνεται η ύλη, στα μαθήματα που οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται, ωστόσο, η αύξηση της ύλης "δεν είναι αναλογική", των ωρών.
Αλλαγές στις Ομάδες Προσανατολισμού
Σήμερα υπάρχουν τρεις ομάδες Προσανατολισμού και τέσσερα επιστημονικά πεδία. Το νέο σύστημα θα έχει τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού, κάθε μία σε απόλυτη αντιστοίχιση με ένα επιστημονικό πεδίο. Ουσιαστικά, καταργείται η δυνατότητα με ένα μάθημα Γενικής Παιδείας να ανοίγει η πρόσβαση σε άλλο επιστημονικό πεδίο.
«Το νέο σύστημα προτρέπει τους υποψηφίους να κατευθυνθούν στα τμήματα που πραγματικά θέλουν και όχι απλά να πετύχουν κάπου. Αντίληψη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι ότι το σημαντικό δεν είναι να γίνει κάποιος φοιτητής όπου να 'ναι αλλά να σκεφθεί ότι η επιλογή του θα καθορίσει όλη την υπόλοιπη επαγγελματική του ζωή», σχολιάζει το υπουργείο.
Τι ισχύει για το απολυτήριο
Οι εξετάσεις για το απολυτήριο απλοποιούνται, αφού οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα, τόσο για το απολυτήριο όσο και για τις πανελλαδικές.
Αναλυτικά, για την αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων, προκρίνεται η λύση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος.
Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας στις 10:30 και οι μαθητές θα ξεκινούν στις 11:00 τη δίωρη γραπτή εξέταση.
Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και άλλης ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος.
Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το Δημόσιο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κακοκαιρία Κασσάνδρα "χτυπάει" τη Δ. Ελλάδα - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα

  ΕΛΛΆΔΑ / Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, 20:22:17 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:33 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η κακοκαιρία Κασσάνδρα ξεκίνησε να πλήττει ...