«Κάν’ το όπως τον Σεπτέμβριο του 2015» - Τα εκλογικά σενάρια που επεξεργάζονται στην Κουμουνδούρου
του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 2 ώρες / Ανανεώθηκε 2 ώρες
Facebook Twitter Whatsapp
Ρυθμιστής η κάλπη της 26ης Μαΐου
Στις 27 Αυγούστου του 2015 η Βασιλική Θάνου περνούσε το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου και ορκιζόταν η πρώτη γυναίκα υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου και ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο, δυο εβδομάδες πριν, αναλύοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο έθετε ως μεγάλα στοιχήματα την αναδιάρθρωση του χρέους, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και τη διαπραγμάτευση για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τέσσερα χρόνια μετά η “επανάληψη του έργου”, όπως έγινε το 2015, φαίνεται πως αποτελεί το ζητούμενο για τους επιτελείς στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου. Η ΔΕΘ στις 7-8 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να αποτελέσει το “προεκλογικό μπαλκόνι” από όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις νέες θετικές ρυθμίσεις που είναι σε θέση να πάρει με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη “κλείσει το μάτι” από το βήμα της Βουλής πως τα νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφιστεί (όπως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις) θα επιφέρουν επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου.
Τι θα γίνει όμως αν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι σημαντικά “ψαλιδισμένη”; Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να δεχτεί τις εισηγήσεις των συνεργατών του, πως πρέπει να εκμεταλλευτεί το momentum και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στον Ιούνιο.
Υπάρχει ωστόσο και η άποψη, που είναι η κυρίαρχη μέσα στην πλειοψηφία, πως ο χρόνος από το Ζάππειο και μετά κυλά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και η συσπείρωση του κόμματος μεγαλώνει απέναντι στον “κίνδυνο” την εξουσία να πάρει η ΝΔ. Η πόλωση στην οποία επένδυαν από την πρώτη στιγμή στο Μαξίμου έχει αρχίσει να λειτουργεί και πολλά είναι τα στελέχη, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θεωρούν πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Η διαφορά με το 2015 είναι πως σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, αφού αν οι εκλογές γίνουν στις 6 Οκτωβρίου η Βουλή μπορεί να διαλυθεί μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου.
Αυτό που εκτιμούν στο Μαξίμου είναι πως οι ευρωεκλογές είναι το “πρώτο ημίχρονο” για τον ΣΥΡΙΖΑ και στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται περιμένουν να δουν πρώτα το αποτέλεσμα της 26η Μαΐου προκειμένου να κάνουν “ταμείο” το βράδυ της επόμενης Κυριακής.
Τα σημάδια που έχουν στην Κουμουνδούρου από τις τελευταίες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν ανά την Ελλάδα είναι καλά, όπως και επίσης από τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν. Ο χρόνος, όμως έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα και δεν είναι τόσος ώστε να μπορεί να προδιαγράψει μια σημαντική αντιστροφή της εικόνας. Στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ενόψει των Ευρωεκλογών. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 13,2% με όλα τα κορυφαία στελέχη να επαναλαμβάνουν πως η συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων θα αποτελέσουν το ρυθμιστή των εκλογών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου