Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ
Μάνφρεντ Βέμπερ
AP Photo / Olivier Matthys ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ

  Ανγκελα Μέρκελ τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, ή θα επιμείνει μέχρι τέλους δοκιμάζοντας τα νεύρα και τις αντοχές των άλλων Ευρωπαίων ηγετών και ιδίως του Εμανουέλ Μακρόν;
Στην πρώτη διερευνητική συζήτηση στο άτυπο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε με θέρμη την υποψηφιότητα του 46χρονου Βαυαρού Χριστιανοκοινωνιστή.
Ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά, όπως και ο συντηρητικός υποψήφιος, ότι η τύχη του θα κριθεί από την έκβαση της συνολικής διαπραγμάτευσης για τα αξιώματα της Ε.Ε.
Το ΕΛΚ ως πρώτο κόμμα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τα ανταλλάγματα που προτίθεται να δώσει είναι οι θέσεις του προέδρου του Συμβουλίου, του προέδρου του Κοινοβουλίου και του επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην ανάγκη, μπορεί να παιχθεί από τώρα και η θέση του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ.
Το σταυρόλεξο αυτή τη φορά για την Α. Μέρκελ είναι πιο δύσκολο, καθώς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο (376 σε σύνολο 751 εδρών) ούτε όμως και αυξημένη πλειοψηφία (21 από τις 28 ψήφους) σε επίπεδο αρχηγών χωρών της Ε.Ε.
Χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη των Φιλελεύθερων ή των Πρασίνων ή και των δύο ομάδων για να λυθεί το πρόβλημα.
Η υποψηφιότητα του Μ. Βέμπερ δεν ήταν η πρώτη επιλογή της Α. Μέρκελ, προέκυψε όμως από τις ισορροπίες ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και την επικράτηση των συντηρητικότερων τάσεων στις τάξεις του ΕΛΚ.
Το πρόβλημα για την καγκελάριο είναι πως η στήριξη της υποψηφιότητας του Μ. Βέμπερ είναι δεσμευτική και για τους ευρωβουλευτές της ομάδας, αλλά και για τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν.
Η ακύρωση αυτών των δεσμεύσεων απαιτεί αφενός μεν χρόνο, αφετέρου δε ικανοποίηση των αξιώσεων που μπορεί να προβάλλει κάθε κόμμα για τις θέσεις επιτρόπων.
Η Α. Μέρκελ, κατά την προσφιλή τακτική της, δεν δείχνει να βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της, από τη στιγμή μάλιστα που έχει ανατεθεί στον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να ξεκινήσει έναν πρώτο γύρο διερευνητικών επαφών.
Οι αντιρρήσεις του Ε. Μακρόν έχουν μπλοκάρει για την ώρα την υποψηφιότητα Βέμπερ, όμως από την άλλη οι αντιρρήσεις των ομάδων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για νέες υποψηφιότητες έχουν μπλοκάρει την προώθηση του επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
Το καλύτερο σενάριο για την καγκελάριο είναι στις συνομιλίες για την κατανομή των αξιωμάτων να πάρουν μέρος και οι Πράσινοι, ώστε να διαμορφωθεί η εικόνα μιας ευρείας συμφωνίας και να ξεπεράσει έτσι τις αντιρρήσεις των σκληρότερων στο ΕΛΚ, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησής της.
Για να ικανοποιήσει η Α. Μέρκελ τις προσδοκίες του Ε. Μακρόν και να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τους Φιλελεύθερους, θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και οι Σοσιαλδημοκράτες.
Για την ώρα, δεν είναι ξεκάθαρο στην καγκελάριο ούτε τι θέλουν οι Σοσιαλδημοκράτες της Α. Νάλες, καθώς έχουν βυθιστεί σε νέα κρίση εσωστρέφειας μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Η πρόεδρος του SPD ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής της ομάδας την προσεχή Τρίτη, θέλοντας να προλάβει το ενδεχόμενο ευθείας αμφισβήτησής της.
Ο προκάτοχός της Μάρτιν Σουλτς με γραπτή δήλωσή του ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν έχει πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας και ούτε κανείς άλλος από τα ηγετικά στελέχη εμφανίστηκε να θέτει τέτοιο ζήτημα.
Ως προς το θέμα της Ε.Ε., η Α. Νάλες επιμένει στην υποψηφιότητα του Φραντς Τίμερμανς, γνωρίζοντας πάντως ότι είναι σε θέση αδυναμίας για να διαμορφώσει τις εξελίξεις.
Εκτός από την Α. Νάλες, η Α. Μέρκελ περιμένει και τις απόψεις του δικού της κόμματος, που θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ επίσης έχει τα δικά της, στο μέτωπο που άνοιξε για την επίδραση του YouTube στην προεκλογική περίοδο και το υπονοούμενο που άφησε περί ανάγκης να τεθούν όρια.
Η πρόεδρος του CDU στηρίζει τον Μ. Βέμπερ, όμως εμπειρότεροι αυτής, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο μετριοπαθής αντιπρόεδρος του κόμματος Α. Λάσετ, δεν απορρίπτουν τη συζήτηση άλλων υποψηφιοτήτων, με όρους βεβαίως και ανταλλάγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κυρ. Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια - Ψήφος ευθύνης και προόδου στις ευρωεκλογές

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Κυριακή 28 Απριλίου 2024, 10:45:34 /   Τελευταία Ενημέρωση: 10:49   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση π...