Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

19/06/2019 08:44 EEST | Updated 19/06/2019 20:11 EEST Κων/πολη: Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» Ιμάμογλου

19/06/2019 08:44 EEST | Updated 19/06/2019 20:11 EEST

Κων/πολη: Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» Ιμάμογλου

Οι εντυπώσεις από το debate των δύο υποψήφιων.

BURAK KARA VIA GETTY IMAGES
Σε δύσκολη «μάχη» για τον Γιλντιρίμ (AKP) φαίνεται να εξελίσσονται οι επαναληπτικές στην Κων/πολη, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση Ιμάμογλου (CHP), ενώ ακόμη και σε αυτές που φαίνεται να προηγείται ο Γιλντιρίμ, η διαφορά είναι πολύ μικρή. Υπάρχει, βέβαια, και η άποψη ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Ερντογάν και το AKP να μετέλθουν κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να επικρατήσει ο υποψήφιος τους.
Η είδηση ότι ο Ερντογάν ακύρωσε αιφνιδιαστικά τις 39 προεκλογικές του ομιλίες στην Κων/πολη, με το αιτιολογικό της προβολής Γιλντιρίμ, τη στιγμή μάλιστα που ο Τούρκος πρόεδρος είχε «πάρει πάνω του» τον προεκλογικό αγώνα, μπορεί να θεωρηθεί και ως μια προσπάθεια αποποίησης μιας ενδεχόμενης ήττας, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκεται να πέσουν οι τόνοι στην Κων/πολη. Η αυξανόμενη δε ρητορική της Άγκυρας και οι λεονταρισμοί της στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν και μια επίδειξη ισχύος ιδίως ενόψει των κρίσιμων επαναληπτικών εκλογών και της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει η χώρα, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στη Συρία. Στα πλαίσια αυτής της έντονης προεκλογικής περιόδου έλαβε χώρα και το πολυαναμενόμενο debate των δύο υποψήφιων.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σύνοδος κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Αλληλεγγύη με... παγίδες

Το debate πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου μεταξύ των δύο κυριότερων «μονομάχων», Εκρέμ Ιμάμογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όπως αναφέρεται, το debate εξελίχθηκε σε μια «ανούσια» συζήτηση χωρίς έντονο παλμό, καθώς η αψιμαχία κινήθηκε στις κατηγορίες για κλοπή ψήφων, στην απόφαση του YSK για τις επαναληπτικές, στη «θυματοποίηση» των υποψήφιων κλπ. Ο συντονιστής ξεκίνησε τη συζήτηση ζητώντας από τους δύο υποψήφιους να πάρουν θέση για τα όσα συνέβησαν στις εκλογές της 31ης Μαρτίου και για το αιτιολογικό της επανάληψης των εκλογών.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που κυριάρχησε στο πρώτο ήμισυ του debate ήταν η εντολή Ιμάμογλου, μετά την έναρξη της θητείας του, να αντιγραφούν όλα τα δεδομένα των αρχείων του μητροπολιτικού δήμου της Κων/πολης, κίνηση η οποία σταμάτησε από τουρκικό δικαστήριο, με τον Γιλντιρίμ μάλιστα να αναφέρει (σ.σ. και ουσιαστικά να τον κατηγορεί) ότι αυτές είναι πρακτικές του κινήματος Γκιουλέν. Ο Ιμάμογλου σημείωσε ότι το CHP είχε λάβει καταγγελίες και αναφορές για τα δημοτικά αρχεία και σχεδίαζε μόνο να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας αυτών.
Με βάση τον οικονομολόγο του Harvard Kennedy School, Danny Rodrik, ο Ιμάμογλου «πέταξε» την ευκαιρία για μια καλύτερη παρουσία, παρά την πλήρη έλλειψη χαρίσματος του Γιλντιρίμ. Ο τελευταίος δε δεν επέδειξε τον αναμενόμενο δυναμισμό ώστε να διεκδικήσει την επανεκλογή του AKP στην Κων/πολη. Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που είχε λάβει χώρα debate ήταν πριν από περίπου 17 χρόνια μεταξύ του Ερντογάν και του τότε ηγέτη του CHP.
Συνολικά οι αναφορές και υποσχέσεις των δύο υποψήφιων κινήθηκαν σε πέντε θεματικές, οι οποίες είναι: οι πρόσφυγες της Συρίας που ζουν στην Κων/πολη, η νεολαία, οι μεταφορές, η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών και η αντιμετώπιση της φτώχειας.
Δημοσκοπήσεις
ORC: Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται ελάχιστα του Εκρέμ Ιμάμογλου. Το ερώτημα της έρευνας, που διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις από 12 - 14 Ιουνίου σε δείγμα 6.580 ατόμων, ήταν «ποιον υποψήφιο σχεδιάζετε να ψηφίσετε στις εκλογές του μητροπολιτικού δήμου της Κων/πολης». Το αποτέλεσμα κατέδειξε μια μικρή διαφορά Γιλντιρίμ με 48,3% έναντι του Ιμάμογλου με 47,7%.
Στην πρώτη έρευνα που διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις από 29 Μαΐου – 3 Ιουνίου στις 39 περιοχές της Κων/πολης και σε δείγμα 9.675 ατόμων (δημοσιεύτηκε 7/6), ο Γιλντιρίμ προηγείται με 47% έναντι 46,7% του Ιμάμογλου, ενώ το 0,8% επέλεξε «άλλο». Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έρευνα αυτή οι αναποφάσιστοι ήταν 5,5%, ενώ στην έρευνα που διεξήχθη περίπου δέκα μέρες πριν τις εκλογές, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 3,4% .
Στο ερώτημα για το αν οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τους δύο υποψήφιους την 31η Μαρτίου προτίθενται να αλλάξουν τη ψήφο τους, το 96,7% που ψήφισε Ιμάμογλου δήλωσε ότι θα τον ξαναψηφίσει, ενώ το 3,3% είναι αναποφάσιστο. Σε ότι αφορά στον Γιλντιρίμ, το 97,4% όσων των ψήφισαν δήλωσαν ότι θα τον ξαναψηφίσουν, με το 2,6% να παραμένει αναποφάσιστο.
Από όσους ψήφισαν στις 31 Μαρτίου «άλλο» κόμμα, στις 23 Ιουνίου το 30,00% δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την επιλογή του, το 41,5% παραμένει αναποφάσιστο, το 17,3% θα ψηφίσει Γιλντιρίμ και το 11,2% Ιμάμογλου. Από όσους δεν πήγαν να ψηφίσουν στις 31 Μαρτίου, το 50,7% εμμένει στην απόφαση να μην ψηφίσει, το 14,3% δήλωσε αναποφάσιστο, το 17,9% προτίθεται να ψηφίσει Γιλντιρίμ και το 17,1% Ιμάμογλου.
Avrasya: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Avrasya, Kemal Özkiraz (16/6), ο υποψήφιος του AKP Γιλντιρίμ θα χάσει από τον Ιμάμογλου με διαφορά, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα αποτελούσε έκπληξη αν χάσει μόνο με 1-2 μονάδες. Περιμένω μεγαλύτερη διαφορά». Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του «με βάση τις παρατηρήσεις μου ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του AKP δεν θα ψηφίσει ... Θα αυξηθούν οι ψήφοι για τον Ιμάμογλου, ενώ αναμένεται μείωση για τον Γιλντιρίμ. Ο κόσμος είναι κουρασμένος. Η 17χρονη διακυβέρνηση του AKP έχει τροφοδοτήσει αυτή την κούραση. Κούραση από τις εκλογικές διαδικασίες, κούραση για την υπεράσπιση των εκλογών…».
Παράλληλα, σε σχόλιο του στο twitter (16/6) ανέφερε «ο κ. Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει τις εκλογές με διαφορά. Ξεκίνησε πρώτος και θα καταλήξει πρώτος. Η στρατηγική του ήταν πολύ επιτυχημένη».
Sonar: Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στις 15 Ιουνίου, Ιμάμογλου 52,3%, Γιλντιρίμ 46,7% και «άλλο» 0,9%.
KOMSAR: Η δημοσκόπηση αυτή (17/6), δείχνει πρώτο τον Ιμάμογλου με 52,05%, ενώ ακολουθούν Γιλντιρίμ με 47,28%, ο υποψήφιος του Saadet Partisi Necdet Gökçınar με 0,6% και «άλλο» με 0,07%.
ADA: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας (14/6), που διεξήχθη σε δείγμα 2.850 ατόμων, σύμφωνα με τα οποία ο Ιμάμογλου ηγείται της «κούρσας». Συγκεκριμένα και στο ερώτημα «αν οι εκλογές στην Κων/πολη ήταν σήμερα, ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε;» και με κατανομή των αναποφάσιστων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,64% έναντι 48,30% του Γιλντιρίμ. Επιπρόσθετα, ο Gökçınar κινείται στο 0,84%, ενώ το υπόλοιπο 0,22% προορίζεται για άλλους υποψήφιους.
Themis: Η έρευνα (δημοσιεύτηκε 14/6) έλαβε χώρα από 8-12 Ιουνίου σε 23 σημαντικές περιοχές της Κων/πολης και με περιθώριο λάθους +/- 2,13%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο Ιμάμογλου προηγείται του Γιλντιρίμ με 6,2 μονάδες, ενώ με κατανομή των αναποφάσιστων το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στις 7,7 μονάδες.
ANAR: Ο επικεφαλής της ANAR, İbrahim Uslu, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το αποτέλεσμα των επαναληπτικών της Κων/πολης είναι ακόμη αβέβαιο». Σύμφωνα με τον ίδιο ο αγώνας είναι ακόμη στήθος με στήθος και ο υποψήφιος που θα καταφέρει να «φέρει» τους ψηφοφόρους του στα εκλογικά κέντρα φαίνεται ότι θα είναι και ο νικητής. Επιπλέον, ο Uslu υποστηρίζει ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι χαμηλότερη στις 23 Ιουνίου, καθώς πολλοί θα είναι σε διακοπές, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν είναι στο 12%.
Η εκλογική στρατηγική του AKP επικεντρώθηκε στην προσέγγιση των υποστηρικτών του, οι οποίοι απείχαν την 31η Μαρτίου, λόγω της δυσαρέσκειας από τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης. Το κυβερνών κόμμα στόχευσε ιδιαίτερα στους Κούρδους ψηφοφόρους, οι οποίοι διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη νίκη Ιμάμογλου. Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος του ΑΚΡ επισκέφθηκε το - κυρίως - κουρδικό Ντιγιάρμπακιρ για να ζητήσει υποστήριξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Uslu, οι προσπάθειες του AKP είναι απίθανο να αποδώσουν καρπούς στις 23 Ιουνίου, καθώς η σκληρή ρητορική του κόμματος εναντίον των Κούρδων έχει πλήξει σοβαρά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Μετά την απόφαση του YSK, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετείχε σε σειρά εκλογικών συγκεντρώσεων που διοργανώνονται στις 39 περιοχές της Κων/πολης. Αλλά το ΑΚΡ άλλαξε αργότερα τη στρατηγική εκστρατείας του για να εστιάσει περισσότερο στον Γιλντιρίμ. Ο Uslu δήλωσε ότι ο Ερντογάν ακολούθησε παρόμοια στρατηγική μετά την απώλεια της πλειοψηφίας του στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου του 2015. Ο Τούρκος πρόεδρος έμεινε μακριά από το προσκήνιο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου έτους. «Είναι μια σωστή στρατηγική να κρατήσουμε τον Ερντογάν πίσω και να βάλουμε τον Γιλντιρίμ μπροστά. Ήταν επιτυχής πριν, θα δούμε αν θα οδηγήσει σε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα αυτή τη φορά».
Σύμφωνα με τον Uslu, ο Ιμάμογλου εξακολουθεί να προηγείται του αγώνα, αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Κων/πολη παραμένει αβέβαιο.
MAK: Σε έρευνα που διεξήχθη από 15 - 20 Μαΐου, σε δείγμα 11.000 ατόμων ο Ιμάμογλου προηγείται με 2 μονάδες, συγκεντρώνοντας 50,3% έναντι 48,2% του Γιλντιρίμ και 0,75% του υποψήφιου του Saadet Partisi, ενώ η Optimar δίνει μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Ιμάμογλου (52% έναντι 48%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...