Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Eσκασε η βόμβα» εντός ΝΑΤΟ; - Τουρκία σε ΗΠΑ: «Θα πληρώσετε για τις συλλήψεις στρατιωτικών μας & για το πραξικόπημα»

«Eσκασε η βόμβα» εντός ΝΑΤΟ; - Τουρκία σε ΗΠΑ: «Θα πληρώσετε για τις συλλήψεις στρατιωτικών μας & για το πραξικόπημα»
Τουρκικά ΜΜΕ: "Hρθε η ώρα για ιστορικό μήνυμα στην Ουάσινγκτον - Γιατί ο Ρ.Τ.Ερντογάν επέλεξε την παράδοση των S-400 αρχές Ιουλίου"
Με τίτλο "Ιστορικό μήνυμα Τουρκίας σε ΗΠΑ: Οι S-400 μπορεί να φτάσουν στις 15 Ιουλίου" κυκλοφορεί η ερντογανική εφημερίδα yeni safak η οποία τονίζει πως η Ουάσινγκτον θα πληρώσει τόσο για την απόπειρα πραξικοπήματος όσο και για τις συλλήψεις Τούρκων στρατιωτών το 2003!
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά της yeni safak σε ένα σχετικά άγνωστο αλλά σοβαρό περιστατικό πίσω στο μακρινό 2003 το οποίο, όπως αφήνει να εννοηθεί, άλλαξε την στρατηγική σκέψη της Αγκυρας και τον προσανατολισμό της σίγουρα εκτός Δύσης και (ουσιαστικά) ΝΑΤΟ. 
Πάντως η αναφορά των δύο αυτών περιστατικών δείχνει πως η γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας ήταν επιβεβλημένη - από την οπτική των Τούρκων - και ο Ρ.Τ.Ερντογάν κινείται με εκδικητική μανία εναντίον των Αμερικανών.
"Ηρθε η ώρα να δώσουμε ένα ιστορικό μήνυμα στις ΗΠΑ με την άφιξη των S-400 στις 15 Ιουλίου. Ενα ηχηρό μήνυμα τόσο για την οργάνωση FETO όσο και για τις ΗΠΑ.
Στις 15 Ιουλίου η οργάνωση FETO έδρασε από κοινού με τις ΗΠΑ με την απόπειρα πραξικοπήματος. Τότε ξέσπασε ένας νέος "πόλεμος ανεξαρτησίας".
Τα αποτυπώματα των ΗΠΑ στο πραξικόπημα ήταν παντού, στη συνάντηση στη Buyukada, στις βάσεις στην Τουρκία και ιδιαίτερα στο Ιντσιρλίκ, 
Δύο μεγάλα γεγονότα καθόρισαν και επηρέασαν ευθέως τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Και τα δύο συνέβησαν Ιούλιο μήνα.
Το πρώτο έγινε στις 4 Ιουλίου του 2003 με τις συλλήψεις Τούρκων στρατιωτών στη Σουλεϊμανίγια.
Το δεύτερο περιστατικό είναι η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου η οποία είναι γνωστή σε όλους.
Η άφιξη των S-400 τη μέρα αυτή μπορεί να περιγραφεί ως"ιστορικό μήνυμα"!
Δεν είναι μόνο ένα βήμα εναντίον των ΗΠΑ άλλα εναντίον όλων των δυνάμεων που θέλουν τον εδαφικό "ακρωτηριασμό" της Τουρκίας.
Δεν έφτασαν τα δολάρια. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης την Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, τους ε/κ στην ανατολική Μεσόγειο, στα νότια θέλουν κουρδικό κράτος, δίνουν απεριόριστη υποστήριξη στο PKK-PYD"...καταλήγει η yeni safak.
Τί είχε γίνει το 2003
«Τη σημαντικότερη κρίση εμπιστοσύνης» στην ιστορία των τουρκοαμερικανικών σχέσεων είχε προκάλεσε η σύλληψη των 11 Τούρκων στρατιωτών από τους Αμερικανούς στο Βόρειο Ιράκ, όπως είπε το 2003 ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ.
Ο Τούρκος στρατηγός είχε πει τότε ότι το περιστατικό εξελίχθηκε σε κρίση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σχολιάζοντας ότι θα «προτιμούσε να μην είχε συμβεί».
Οπως είχε αποκαλύψει ο στρατηγός Οζκιόκ, 100 άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων, συνοδευόμενοι από τοπικές κουρδικές δυνάμεις εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη Σουλεϊμανίγια.
«Θέλω να τονίσω ότι δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω το επεισόδιο μεμονωμένο» είπε ο Χιλμί Οζκιόκ, επισημαίνοντας τη σημασία που δίνει η Τουρκία στην εθνική της αξιοπρέπεια και την αξιοπρέπεια των ενόπλων δυνάμεων της.
«Ελπίζω η εθνική μας υπερηφάνεια θα αποκατασταθεί με τον καλύτερο τρόπο» κατέληξε.
Το θέμα έθεσε τότε ο στρατηγός Οζκιόκ κατά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία Ρόμπερτ Πίρσον. Αμέσως ξέσπασε διπλωματικό επεισόδιο.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ειχε τονίσει ότι η Τουρκία δεν θα αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Βόρειο Ιράκ, καθώς «δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επιβάλουν την παρουσία των Τούρκων στρατιωτών εκεί. Δικαίως βρισκόμαστε στο Βόρειο Ιράκ».
Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει αποκατασταθεί το κενό εξουσίας στο Βόρειο Ιράκ και για αυτό το λόγο είναι πιθανόν να ακούγονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί και να υπάρξουν παγίδες.
«Η συντήρηση των ισχυρισμών αυτών με τετελεσμένα γεγονότα δεν ταιριάζει σε συμμάχους και φίλους» σχολίασε.
Αργότερα, ακολούθησε επιστολή στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον τότε Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ο οποίος ζήτησε από τις τουρκικές δυνάμεις να μην επαναλάβουν ενέργειες στο Βόρειο Ιράκ, οι ποίες -όπως είπε- «προκαλούν ανησυχία».
Αναφερόμενος στην επεισοδιακή σύλληψη από τις αμερικανικές δυνάμεις 11 Τούρκων στρατιωτών, με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν δολοφονική επίθεση κατά του Κούρδου διοικητή του Κιρκούκ, ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε τότε ότι «είμαστε σίγουροι για την ορθότητα των στοιχείων που έχουμε αναφορικά με τη δράση των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ. Παρόμοια περιστατικά δεν πρέπει να επαναληφθούν».
«Οι τουρκικές δυνάμεις είχαν δράση ύποπτη και συνελήφθησαν. Αυτό το γνωρίζουμε. Δεν θέλουμε το θέμα να λάβει ευρύτερες διαστάσεις» είχαν πει στην εφημερίδα αμερικανικές πηγές.
Ο κ. Ράμσφελντ σημείωνε ότι έστελνε την επιστολή αυτή για λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι δεν είναι συνήθης πρακτική να απευθύνεται ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας στον Τούρκο πρωθυπουργό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...