Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Δημιούργημα της ευρωζώνης το χρέος


Wednesday, August 28, 2019


Home απόψεις Δημιούργημα της ευρωζώνης το χρέος


Δημιούργημα της ευρωζώνης το χρέος



 

Το χρέος της χώρας μας σε αναλογία του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο στη δεκαετία του 1980, όπως και στη δεκαετία του 1970, ήταν κάτω από το 50%. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε στο 60% , μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε 75% και περίπου σε 100% ύστερα από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας.   Όμως, το μεγάλο άλμα του χρέους σε  επίπεδα του 180% γίνεται μέσα στην ευρωζώνη ύστερα από το 2008 και σήμερα ξεπερνάει αισίως το 210%  του ΑΕΠ.

Πορεία του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 1970 μέχρι σήμερα
Πηγή : Eurostat and the European Comission
Όσο και αν ακούγεται εξωφρενικό, μέσα στον «παράδεισο» της ευρωζώνης, το χρέος υπερδιπλασιάστηκε, σχεδόν τριπλασιάστηκε. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το 2002 ύστερα από 180 χρόνια ζωής του σύγχρονου ελληνικού κράτους το χρέος ανερχόταν σε 158 δις ευρώ. Σήμερα ανέρχεται σε 340 δις και αν προστεθεί το κούρεμα του PSI το 2012 που έγινε κυρίως σε βάρος ελληνικών ομολόγων ιδιωτών και του δημοσίου, ανέρχεται σε 390 δις. Αν επιπλέον προστεθούν και τα 220 περίπου δις του εσωτερικού χρέους που σχεδόν στο σύνολό τους δημιουργήθηαν μέσα στην ευρωζώνη, τότε το συνολικό εξωτερικό και εσωτερικό χρέος αγγίζει τα 500 δις.
Όλα αυτά φαίνονται ξεκάθαρα από το ιστόγραμμα που παρουσιάζεται εδώ σύμφωνα με  επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Eurostat. Με άλλα λόγια, το χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια της ευρωζώνης, μεταξύ 2008-2016, είναι πολύ μεγαλύτερο από το χρέος που δημιουργήθηκε στο ελληνικό κράτος για τα τελευταία εκατόν ογδόντα χρόνια.
Εκτός από εξωτερικό χρέος, το εσωτερικό χρέος των πολιτών και επιχειρηματιών προς τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο, εφορεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ., έχει φτάσει στα 220 δις. Και το χρέος του κράτους προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια.
Και ένα ζήτημα κοινής λογικής. Αν το ελληνικό χρέος το κληρονομήσαμε από το παρελθόν, ήταν δηλ. ήδη πολύ μεγάλο πριν την ένταξή μας στην ευρωζώνη το 2002, τότε πως επιτράπηκε αυτή η ένταξη, όταν βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μια χώρα να μην έχει ιδιαίτερα υψηλό χρέος; Υπήρχε τότε μη βιώσιμο χρέος ή όχι ; Ιδού η απορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Βόμβα» από Ευρωκοινοβούλιο για τα Τέμπη: «Να γίνει αποτελεσματική έρευνα χωρίς παρεμβάσεις – Να προσαχθούν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι» Στηρίζει την ευρωπαία εισαγγελέα ενώ εκθέτει την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη 28.04.2024 | 10:39

  Την ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι που στοχοποιήθηκε από κυβερνητικά και δικαστικά στελέχη στην Ελλάδα μετά την έκκλησή της για πολιτικ...