Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

«Κέρδη για λίγους και κυβερνητικά δωράκια σε επιχειρηματίες

«Κέρδη για λίγους και κυβερνητικά δωράκια σε επιχειρηματίες»

EUROKINISSI

«Κέρδη για λίγους και κυβερνητικά δωράκια σε επιχειρηματίες»


Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ του Σαββάτου, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 
Ο πρώην πρωθυπουργός επιδίωξε να αποδομήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και το έργο που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος ειδικότερα στο σύνθημα της Ν.Δ. «ανάπτυξη για όλους», υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση, προωθεί την ανάπτυξη για τους λίγους και για την ελίτ.
Παράλληλα, παρουσίασε συνοπτικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με διάθεση αυτοκριτικής

Καταρχάς, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η χώρα κατάφερε να πατήσει ξανά στα δικά της πόδια έπειτα από 10 χρόνια. «Έγιναν πράξη» όλες οι εξαγγελίες μας, μία προς μία, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε αυτοκριτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις, που έγιναν -όπως είπε- κυρίως εξαιτίας της πίεσης των «θεσμών» αλλά και της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης. 
Συνοπτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τέσσερα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
  • Καθυστέρηση δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019. «Δεν δράσαμε όσο γρήγορα έπρεπε», τόνισε. 
  • Έλλειψη τόλμης «να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας», κάνοντας αναφορά και στα «παραδικαστικά κυκλώματα». 
  • Αδυναμία «να επικοινωνηθεί σωστά η πολιτική μας και το έργο μας».
  • «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα» για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας. 
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «η κυβέρνηση είχε σχέδιο και στρατηγική που κάθε μέρα πήγαινε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά».  
Επιστρέφοντας στο παρόν και την πολιτική πραγματικότητα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα η χώρα έχει ισχυρότατη αντιπολίτευση», για να προσθέσει ότι «είμαστε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς». 
Τόνισε επίσης ότι «ευθύνη μας είναι να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν οι κατακτήσεις, οι νέες δυνατότητες, οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας», καθώς «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. 

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ευθύνεται για τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το οποίο θρέψει το φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει φανατικά αυτό το φιλελεύθερο μοντέλο.
Εξαπολύοντας επίθεση εξ' όλης της ύλης κατά του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε καταρχάς ότι επιστέφει στη χώρα το «κράτος της Δεξιάς», κάνοντας αναφορές στους «υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών» που βρίσκονται στην κυβέρνηση, καθώς και «στην ωμή παρέμβαση» του Μαξίμου στις ανεξάρτητες αρχές.
Μιλώντας για το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία -όπως τόνισε- έχει ανάγκη η χώρα, σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση «ξέχασε τους λεονταρισμούς της», ενώ απέρριψε και τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Κέρδη για λίγους...» και κυβερνητικά «δώρα»

Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» και ότι «τρώνε από τα έτοιμα, από αυτά που δημιουργήσαμε εμείς με πολύ κόπο τα προηγούμενα χρόνια».
Αποδομώντας το κυβερνητικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους», έκανε αναφορά -με συγκεκριμένα παραδείγματα- στη μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω του ενός εκατομμυρίου. 
Επίσης, μίλησε για κυβερνητικά «δώρα» σε «φίλους επιχειρηματίες, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος». Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ, έκανε λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της επιχείρησης από τη Ν.Δ., προκειμένου στη συνέχεια να πουληθεί σε ιδιώτες. 
Για το Ελληνικό, δήλωσε ότι επιχειρούν το «μεγάλο κόλπο», καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή χρηματοδότηση της επενδυτικής εταιρίας. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την πώληση μετοχών δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., μέσω χρηματιστηρίου. 
Πρόκειται, όπως είπε, όχι για «ανάπτυξη για όλους», αλλά για «ανάπτυξη και κέρδη για λίγους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Συμπλήρωσε μάλιστα πως πρόκειται για πιστή αντιγραφή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε τη χώρα στην κρίση του 2009.
Αναφορικά με την Eldorado Gold, ο κ. Τσίπρας εστίασε στο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιδοτήσει με δημόσια χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρίας. 
Εξάλλου έκανε λόγο για φωτογραφικές επιδοτήσεις από τη κυβέρνηση σε μη παραγωγικούς κλάδους προς διευκόλυνση συγκεκριμένων επιχειρηματιών, όπως για παράδειγμα, η προνομιακή στήριξη των εταιρειών ταχυδρομικής διανομής και η επιδότηση της μοναδικής εταιρίας διανομής Τύπου. 
Μίλησε για «εξέλιξη άνευ προηγουμένου» αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης που -όπως είπε- έγινε ξανά ανέκδοτο. «Η κυβέρνηση επανέφερε το ψευδο-δίλημμα "ή αρχαία ή μετρό", ενώ εμείς είχαμε αποδείξει ότι ισχύει "και αρχαία και μετρό"», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «ο εργολάβος θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις».
«Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό μοντέλο. Είναι μοντέλο ασυδοσίας», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Τα εργασιακά και η δημαγωγία σε προσφυγικό, Μακεδονικό

Στο πεδίο της εργασίας, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις υπαγορεύσεις του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματιών ομίλων, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται η «χαριστική βολή με ένα νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά», στο οποίο, μεταξύ άλλων, καταργούνται οι βασικές αρχές που υποστηρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. 
Μίλησε επίσης για τη δημαγωγία της κυβέρνησης στο προσφυγικό («η οποία άρχισε να γυρνάει εναντίον της», όπως είπε) και στο Μακεδονικό, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα η Ν.Δ. θα τιμήσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Υποκριτές, διπλοπρόσωποι για λίγες ψήφους», ανέφερε με έντονη κριτική διάθεση. 
Όσο για την εξωτερική πολιτική, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα επιστρέφει στην εποχή «του δόγματος της αδράνειας και της σιωπής», που -όπως σημείωσε- υπονομεύει και ακυρώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει άλλος δρόμος, είπε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, με βάση τις εξής τέσσερις προτεραιότητες:
  • Δίκαιη ανάπτυξη 
  • Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους
  • Ψηφιοποίηση και εκσυγροχισμός της δημόσιας διοίκησης
  • Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δεκάδες χιλιάδες στη πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

  Τιμή στους αγώνες αλλά και τα μηνύματα της εξέγερσης αποτίουν χιλιάδες άνθρωποι στο πλαίσιο των εορτασμών για την 51η επέτειο του Νοέμβρη ...