Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

«Τουρκικό προξενείο» στην Αμμόχωστο: «Η Τουρκία πρέπει να έχει συνέπειες»

Τουρκικές σημαίες σε αυτοκίνητο

«Τουρκικό προξενείο» στην Αμμόχωστο: «Η Τουρκία πρέπει να έχει συνέπειες»

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από Λάμπρος Ζαχαρής
0 0 0
Βρείτε μας
Εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις η τουρκική εξαγγελία περί ανοίγματος «Προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Διεθνολόγος σχολιάζει τις τουρκικές ενέργειες.
Αμμόχωστος, μια πόλη στα κατεχόμενα της Κύπρου που εξακολουθεί να αποτελεί «πεδίο διαμάχης» μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει ακριβώς όπως το 1974, μετά την τουρκική εισβολή, ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο.
Η διαμάχη ήρθε πάλι στο προσκήνιο μετά τις εξαγγελίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για άνοιγμα «τουρκικού Προξενείου», στην κατεχόμενη πόλη, την ίδια ώρα που η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
«Η Τουρκία για ακόμη μια φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Για ακόμη μια φορά με μια ενέργειά της προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής του 1974», επισημαίνει στο Sputnik, η διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη.
«Πρόκειται σαφώς για μια παράνομη ενέργεια, η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο αλλά και στα σχετικά με το κυπριακό ψηφίσματα που αναγνωρίζουν ως μόνη μόνιμη οντότητα στην Κύπρο την Κυπριακή δημοκρατία».
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επιδιώξει ώστε αυτή η ενέργεια της Τουρκίας να δεχθεί κυρώσεις και να επιδιώξει ψηφίσματα από τα Ηνωμένα Έθνη που να καταδικάζουν αυτήν την παράνομη ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία πρέπει να έχει κόστος, να έχει συνέπειες. Για οποιαδήποτε ενέργεια, παράνομη, που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο».
Γιατί προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες η Τουρκία;
«Λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία προσπαθεί να τρίξει τα δόντια και να διεκδικήσει μερίδιο.  Όπως το κάνει στο Αιγαίο και στη Θράκη», επισημαίνει η αναλύτρια.
Όπως εξηγεί, «όλα αυτά δεν πρέπει να τα βλέπουμε σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και γενικότερα τα ελληνοτουρκικά. Πρέπει να δούμε πιο σφαιρικά. Να δούμε τι συντελείται στην ευρύτερη περιοχή μας. Ακόμα, το θέμα της Συρίας παραμένει ανοιχτό. Η Τουρκία παίζει παιχνίδια δύναμης για να αποκομίσει οφέλη».
«Μην ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας την Τουρκία του απρόβλεπτου Ερντογάν. Όλα είναι πιθανά, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με μια ιδιόμορφη ψυχοσύνθεση, μπορείς να περιμένεις τα πάντα. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν δείχνει τίποτε άλλο από αυτό που έδειχνε πάντα, όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας και της Κύπρου».
Υπενθυμίζεται ότι η Αμμόχωστος προστατεύεται από Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1984, όπου αναγράφεται ρητά ότι η κατεχόμενη πόλη έχει τη δυαντότητα να εποικιστεί μόνο από τους «πραγματικούς» κατοίκους της, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους.
Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2012 σε ειδικό ψήφισμα για την Τουρκία, η κατοχική δύναμη καλείται να μεταφέρει τον έλεγχο της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη κάτι που επίσης εκκρεμεί έως σήμερα.
Οι τουρκικές προθέσεις, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε το ΕΜΠ για τον εορτασμό της 51ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

  ΕΛΛΆΔΑ  / Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, 09:20:11 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:12   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρά τη βροχή, πολλές οικογένειες με παιδιά...