ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση απέρριψε ουσιαστικά κάθε πρόθεση συζήτησης για αλλαγή των άρθρων που αφορούν τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, διαφωνώντας με τις σχετικές προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Συνεχίστηκε και σήμερα (Πέμπτη) η καταγραφή διαφωνιών ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, επί των 49 συνολικά προτεινόμενων αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.
Σήμερα, ήταν η πρώτη θεματική ενότητα των άρθρων 3 (παρ. 1,2,3) 13 (παρ. 5), 33 και 59 που αφορούν τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας.
Η Ν.Δ., μένοντας σφικτά εναγκαλισμένη με την Εκκλησία, απέρριψε ουσιαστικά κάθε πρόθεση συζήτησης για αλλαγή των άρθρων αυτών, διαφωνώντας ταυτόχρονα με τις σχετικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφορούν τόσο το άρθρο 3 (για τη κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους), όσο και τα άρθρα 13, 33 και 59 (για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου και τις διακριτές σχέσεις κράτους - Εκκλησίας) .
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του γενικού εισηγητή της Ν.Δ., Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του άρθρου 3, αποτελεί ρωγμή στον χαρακτήρα του λαϊκού κράτους και της επικρατούσας θρησκείας, προσθέτοντας τα εξής:
«Η συνταγματική καθιέρωση της επίσημης θρησκείας χαρακτηρίζει τη θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και δεν αποτελεί ούτε ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους ούτε περισσότερα προνόμιά τους.»
Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν ότι χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την υιοθέτηση μιας αναγκαίας ρύθμισης, που δεν κλονίζει τη θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει την Εκκλησία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους.
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλόγισε στη Ν.Δ. αναχρονιστικές, όσο και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, που δεν την αφήνουν να κάνει βήματα μπροστά σε μία τόσο κορυφαία διαδικασία.
Η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ήταν έντονα επικριτική για την άρνηση της Ν.Δ. να συμβάλει σε ένα εποικοδομητικό κλίμα διαλόγου για να βρεθούν ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις, σημειώνοντας: «Η αντίληψη και στάση της ΝΔ είναι πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Αυτό ήταν και το σύνθημα της χούντας».
Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο για «ιδεολογική καθίζηση στο θέμα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας» αλλά και «για αλληλοεξαρτήσεις που κάνουν κακό και στους δύο (σ.σ.: Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ), γιατί νοθεύουν τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού».
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας χαρακτήρισε ως άτολμη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ του πλήρους διαχωρισμού των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας.
Ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, τάχθηκε κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «πρέπει να παραμείνουν ως έχουν τα άρθρα, 3, 13, 33 και 59 1 γιατί δεν χρίζουν καμίας ανάγκης αναθεώρησης τους».
«Η σημερινή συζήτηση αφορά κενό γράμμα και ένα αδειανό πουκάμισο», τόνισε η γενική εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες, τόσο στη Ν.Δ., όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, και εστιάζοντας στο γεγονός ότι «σε καμία από τις συνταγματικές προτάσεις δεν υπήρξε ευρεία σύγκλιση, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου