Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Τα αφεντικά της Thomas Cook πήραν μπόνους 20 εκατ. την τελευταία 5ετία

Τα αφεντικά της Thomas Cook πήραν μπόνους 20 εκατ. την τελευταία 5ετία
AP Photo/Michael Probst

Τα αφεντικά της Thomas Cook πήραν μπόνους 20 εκατ. την τελευταία 5ετία


Την ώρα που το παλαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο ανακοίνωσε και επίσημα το διαφαινόμενο «κανόνι» με ανυπολόγιστες ζημιές για τον τουρισμό και μεγάλο πλήγμα και για την Ελλάδα, αίσθηση προκαλεί βρετανικό δημοσίευμα για τα τεράστια ποσά που είχαν καρπωθεί τα τελευταία χρόνια τα αφεντικά της Thomas Cook.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η Telegraph, την τελευταία πενταετία τα αφεντικά και κορυφαία στελέχη της εταιρείας είχαν λάβει συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες σε μπόνους, παρά τους φόβους ότι το σενάριο της χρεοκοπίας δεν ήταν τόσο μακρινό.
Μόνο ο Πίτερ Φανκχάουζερ, ο Ελβετός εκτελεστικός διευθυντής, είχε λάβει 8,3 εκατ. λίρες από το 2014 που ανέλαβε, μεταξύ των οποίων τα 2,9 εκατομμύρια ήταν μόνο για το 2015.
Οι οικονομικοί διευθυντές Μάικλ Χίλι και Μπιλ Σκοτ έχουν πάρει συνολικά περίπου 7 εκατ. λίρες απ’ το 2014.
Πάνω από 4 εκατ. λίρες είχαν πάρει οι μη εκτελεστικοί διευθυντές, μεταξύ των οποίων ο Βέλγος Φρανκ Μέισμαν που έλαβε 1,6 εκατ. λίρες.
Οι αριθμοί αυτοί εύλογα προκαλούν τον θυμό των εργαζομένων που πια χάνουν τις δουλειές τους, αλλά κάποιοι επιμένουν πως ο Φανκχάουζερ τα πήγε καλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Σύμφωνα με την Telegraph, όταν ανέλαβε η εταιρεία βρισκόταν αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα αφού είχε ήδη προηγηθεί μια σειρά προειδοποιήσεων για τα κέρδη.
Παρολ’ αυτά κατάφερε να την επαναφέρει σε κερδοφορία το 2015. Για τα επόμενα τρία χρόνια φάνηκε να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και απόκτησης περισσότερων ξενοδοχείων με την εταιρεία να κρατιέται ακόμα στα πόδια της.
Το παρατεταμένο κύμα ζέστης το καλοκαίρι του 2018, το θερμότερο των τελευταίων ετών στη Βρετανία, συντέλεσε αρνητικά στην πορεία της εταιρείας αφού πολλοί προτίμησαν να μείνουν στη χώρα αντί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Οι φόβοι για το Brexit αλλά και η πτώση της λίρας δεν βοήθησαν επίσης την κατάσταση, ενώ αυξανόταν παράλληλα ο ανταγωνισμός απ’ τους online operators.
Μια απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε αντιμετωπίσει ο κ. Φανκχάουζερ ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε η εταιρεία τον θάνατο δύο παιδιών που έκαναν διακοπές στην Κέρκυρα, σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της Telegraph.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως απέτυχε να δείξει συμπόνοια, μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην εταιρεία.
Σημειώνεται ότι συνολικά η εταιρεία απασχολεί περίπου 21.000 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 9.000 στη Βρετανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι ο Thomas Cook είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για παροχή περίπου 150 εκατομμυρίων στερλινών, αλλά σημείωσε ότι η διάσωσή του θα έθετε «έναν ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μελλοντικών τέτοιων εμπορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες».
«Χρειάζεται να δούμε τους τρόπους με τους οποίους οι ταξιδιωτικοί όμιλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τέτοιες χρεοκοπίες στο μέλλον και σαφώς τα συστήματα που διαθέτουμε για να εξασφαλίσουμε ότι (αυτοί) στο τέλος δεν θα καταλήξουν στον φορολογούμενο για βοήθεια», δήλωσε σε δημοσιογράφους που επιβαίνουν στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Οδηγούμαστε να αναλογιστούμε αν στους διευθυντές τέτοιων εταιρειών δίδονται τα κατάλληλα κίνητρα για να επιλύουν τα ζητήματα αυτά», σημείωσε ακόμη και τόνισε πως «θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε από το δικό μας επίπεδο για να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι τους αυτούς που έκαναν διακοπές και τώρα μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επιστρέψουν».
Ο εκπρόσωπος για τα οικονομικά ζητήματα των Εργατικών Τζον Μακντόνελ σημείωσε αντιθέτως πως η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επέμβει με ένα προσωρινό πακέτο διάσωσης για να μην καταρρεύσει ο ταξιδιωτικός όμιλος.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι διευθυντές του ταξιδιωτικού ομίλου θα πρέπει να επιστρέψουν οποιαδήποτε μπόνους πήραν. "Πάρα πολύ σωστά", απάντησε σε ερώτηση που του έγινε, αν τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να δώσουν πίσω τα μπόνους που πήραν, μιλώντας στο BBC.
«Πιστεύω ότι χρειάζεται πραγματικά να κάνουν έναν έλεγχο της συνείδησής τους για το πώς οδήγησαν σε αυτό και πώς οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...