Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Ενεργειακές «ουτοπίες» Ελλάδα & Κύπρος: Total-Eni παίρνουν άδειες για Τεμάχιο 7 – «Σινιάλο» για έρευνες και σε Κρήτη, Ιόνιο, ΒΔ Πελοπόννησο



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Ενώ η Τουρκία απειλεί συνεχώς και η κρίση που ξέσπασε στη Μέση Αντολή μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζονται να μετατραπούν σε παγκόσμιο ενεργειακό σταυροδρόμι.

Συγκεκριμένα, πέφτουν υπογραφές για αδειοδότηση κοινοπραξίας Total και Eni στο Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Εξίσου σημαντικές εξελίξεις επεκτείνονται και στην Ελλάδα, καθώς προς κύρωση από τη Βουλή βρίσκονται τέσσερις συμβάσεις υδρογονανθράκων για έρευνες σε Κρήτη, Ιόνιο και βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Υπογραφές για αδειοδότηση κοινοπραξίας Total και Eni στο Τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για είσοδο της Total στα Τεμάχια 2, 3, 8 και 9 ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας ενέκρινε την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ με ποσοστά 50-50 τον περασμένο Ιούλιο ενώ σε κλειστή συνεδρία είχε ενημερώσει Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Υπουργικό ενέκρινε την είσοδο της TOTAL στα τεμάχια που διαχειριζόταν η ENI. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Υπουργό στο τεμάχιο 2 όπου θα εισέλθει η TOTAL με 20% στο τεμάχιο 3 με ποσοστό 30%, στο τεμάχιο 9 με ποσοστό 20% και στο τεμάχιο 8 που θα εισέλθει με ποσοστό 40%. 

Ο Υπουργός μίλησε επίσης και για το γεωτρητικό πρόγραμμα της ΚΔ ενώ είχε αναφέρει πως ο προγραμματισμός γίνεται για να αρχίσει ένα εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα, τέλος του 19 αρχές του 20 με 9 γεωτρήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

«Σινιάλο» για έρευνες σε Κρήτη, Ιόνιο και ΒΔ Πελοπόννησο

Θέμα λίγων 24ωρων είναι να επισφραγιστεί ο μεγαλύτερος κύκλος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που άνοιξε σταδιακά στην Ελλάδα το 2014 και το 2017.
Όπως αναφέρει το energypress, είναι πολύ πιθανόν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση οι δύο συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» στην κοινοπραξία «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ», του Ιονίου στην «Repsol – ΕΛ.ΠΕ» και του «οικοπέδου 10» στα ΕΛ.ΠΕ. Η τελευταία, μάλιστα, περιοχή είχε παραχωρηθεί στον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2014, ενώ οι άλλες τρεις ανατέθηκαν στις προαναφερόμενες εταιρίες μετά από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν το 2017 και στη συνέχεια κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.
Το σχετικό νομοσχέδιο με τις τέσσερις συμβάσεις θα είναι ουσιαστικά το πρώτο ενεργειακό που καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των ερευνών σε ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενες περιοχές όπως της Κρήτης και του Ιονίου. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης που έχουν περάσει στις πολυεθνικές Total και ExxonMobil καθώς και στα ΕΛ.ΠΕ είναι διαπιστωμένο πως έχουν πολλές γεωλογικές ομοιότητες με εκείνα της Ν.Α. Μεσογείου όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις όπως το Ζορ της Αιγύπτου, της Αφροδίτης της Κύπρου και του Λεβιάθαν στο Ισραήλ.
Σαφής και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μετά από οκτώ χρόνια, καθώς τόσο διαρκεί η ερευνητική φάση και προς το τέλος αυτής θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη γεώτρηση.
Η παρουσία των ExxonMobil και Total έρχεται να αποδείξει το ενισχυμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδίως σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κρατών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν πως η κύρωση των προαναφερόμενων συμβάσεων θα ενεργοποιήσει περαιτέρω εξελίξεις στο χώρο του upstream της περιοχής ακόμη και στην Ελλάδα, μάλιστα. Πληροφορίες θέλουν ήδη να γίνονται προετοιμασίες και για την παραχώρηση και άλλων θαλάσσιων «οικοπέδων», ιδίως νότια της Κρήτης.energypress,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόλις Τώρα: Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλώνονται σε 3 διαφορετικ...

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν το ουκρανικό οχυρό που κατέλαβε σήμερα ο ρωσικός στρατός. Περικυκλώνονται ...