Δ. Κουτσούμπας: Πολυνομοσχέδιο δημιουργίας ευνοϊκού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος του λαού
ΠΟΛΙΤΙΚΉ /Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 20:41:39 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:48 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός της κρατικής λειτουργίας που διακηρύσσει η κυβέρνηση αφορά την πιο αποτελεσματική στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «περιβαλλοντικές βόμβες» ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης προωθεί διατάξεις που θρυμματίζουν ότι λιγοστό είχε μείνει όρθιο από τους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων».
«Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που προωθείτε τόσο εσείς, όσο και το 'υπουργείο αντιπολίτευσης'. Γη και ύδωρ στους λίγους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «η πίεση της fast track αδειοδότησης δεν γίνεται για να μειώσετε τον χρόνο της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά για να διασφαλίσετε πως οι εντολείς σας, το μεγάλο κεφάλαιο, θα έχει πάντα θετική απάντηση», ενώ στόχος είναι να γίνονται όλες οι επενδύσεις «χωρίς ούτε κάν τους σημερινούς στοιχειώδεις ελέγχους».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πλαίσιο λειτουργίας του κράτους, όπου «πρακτικά απαγορεύεται οποιαδήποτε καθυστέρηση θετικής απάντησης σε ένα μεγαλοεπιχειρηματία».
Τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και μέτρα που χτυπούν όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις είχαν απομείνει από τα χρόνια της κρίσης, αλλά και μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
«Κάθε φύλλο συκής που είχε απομείνει στο εργατικό δίκαιο, το καταργείτε» τόνισε απευθυνόμενος στη κυβέρνηση.
Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «οι ενώσεις προσώπων αυτό το κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία των εργοδοτών αναβαθμίζεται, παίρνουν ρόλο στο τσάκισμα μισθών, στην γενίκευση της ευελιξίας, στη δημιουργία όρων μεγαλύτερης κερδοφορίας με όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».
Πρόσθεσε ότι «η εμπειρία από την όχι και τόσο μακρινή περίοδο του 2012 αποτυπώνει τον ξεκάθαρο ρόλο των ενώσεων προσώπων ως συμπιεστή μισθών και εργατικών δικαιωμάτων, ως 'δούρειο ίππο' στο χτύπημα συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ίδιας της διεκδικητικής πάλης. Οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από τις ενώσεις προσώπων, από 217 το 2011 πενταπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 976 το 2012. Μαζί με τον νομοθετημένο κατώτερο μισθό, μειωμένο κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, οι ενώσεις προσώπων τσάκισαν το μέσο μισθό σχεδόν σε κάθε κλάδο».
Επισήμανε ακόμα ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θέτει ασφυκτικούς όρους στη ζωή και στις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων, για τις ενώσεις προσώπων «χρειάζονται μόνο τα 3/5 των εργαζομένων, με τη συμμετοχή μέσα, κάθε είδους διευθυντικού στελέχους, ανθρώπων της εργοδοσίας».
Επίσης, ενώ για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο νόμος 1264/82 αναφέρει διάρκεια θητείας έως και τρία έτη, η διάρκεια της θητείας των ενώσεων προσώπων δεν θα υπόκειται σε κανένα χρονικό περιορισμό, και όπως τόνισε «μιλάμε για ένα σταθερό μηχανισμό δίπλα στον κάθε εργοδότη, χωρίς έλεγχο, χωρίς κανένας να μπορεί να αναιρέσει αποφάσεις τους».
Είπε ότι η κυβέρνηση έχει φορέσει χειροπέδες στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο νόμος Βρούτση της ΝΔ που διατήρησε στο ακέραιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετατράπηκε σε νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, είναι ο ίδιος νόμος που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια και προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό.
Τόνισε ότι συνολικά με το πολυνομοσχέδιο, δίνεται «εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό Βρούτση να μην αφήσει τίποτε όρθιο», καθώς θα αποφασίζει για τις κλαδικές συμβάσεις, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ξαναγράψει την εργατική νομοθεσία και το συνδικαλιστικό νόμο, θα μπορεί να εξειδικεύει τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις, θα είναι εξουσιοδοτημένος να διαμορφώνει όρους αμοιβής καθώς και όρους λειτουργίας των συνδικάτων.
«Με 10 υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζει τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση με πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου για την υπερίσχυση τοπικής σύμβασης έναντι των άλλων, ουσιαστικά αναφέρεται στους όρους λειτουργίας «ειδικών οικονομικών ζωνών» για τις οποίες μιλούσε το ΔΝΤ από το 2010, με αποτέλεσμα την δημιουργία εκτεταμένων ζωνών πολύ φθηνής εργασίας.
«Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο προσπαθείτε να θωρακίσετε ένα αντεργατικό πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο απόσπασης δικαιωμάτων, αυξήσεων σε μισθούς, στην υπογραφή συμβάσεων» είπε. Ανέφερε ακόμα, ότι στο νομοσχέδιο «φανερώνεται το νέο πλήγμα στην κυριακάτικη αργία» και υπογράμμισε ότι «είναι ρυθμίσεις που δεν αφορούν μόνο την Κυριακή - αργία αλλά απελευθερώνουν συνολικά τον εργάσιμο χρόνο, δηλαδή να είναι ο εργαζόμενος στη διάθεση του εργοδότη 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα».
Μιλώντας για το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και υπογραμμίζοντας ότι «το μητρώο είναι θέμα των συνδικάτων όπως αυτά θέλουν να το έχουν χωρίς κρατική ή εργοδοτική παρέμβαση», σημείωσε ότι «το υπουργείο Εργασίας θέλει το καταστατικό της κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης για να παρεμβαίνει και να ελέγχει τη λειτουργία της».
Αναφορικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας, είπε ότι «επιχειρείτε να κόψετε και τους δεσμούς των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται, να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματα, το περιεχόμενο και το σχέδιο της δράσης τους, να οργανώνουν τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις τους».
Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν ανάλογα με την σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται και να κατανοήσουν πως πρόκειται για μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων ως όργανα πάλης των εργατών και όχι ως γραφειοκρατικός μηχανισμός εργοδοτών.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ακόμα, ότι το πολυνομοσχέδιο ανοίγει και τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης των τομέων καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού στους δήμους και τις Περιφέρειες.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι στο ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για την εφαρμογή της «απαράδεκτης Οδηγίας της ΕΕ για παραπέρα ισοτιμία των πτυχίων κολεγίων - πανεπιστημίων».
«Τόσο για εσάς, όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ που υλοποίησε ως κυβέρνηση, την προηγούμενη φάση της ισοτίμησης, το παραπέρα χτύπημα της εργασιακής επιστημονικής προοπτικής, των δικαιωμάτων των αποφοίτων, όπως και η ένταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, πάνε χέρι- χέρι με την πολυκατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων.
Είναι μια ακόμα απόδειξη, ότι η ικανοποίηση των αναγκών και τα συμφέροντα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στην στενωπό της καπιταλιστικής ανάπτυξης που όλοι σας έχετε ως 'ιερή αγελάδα'» πρόσθεσε.
Κατέληξε τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δίνουν όλες τις δυνάμεις τους, ώστε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, μέσα από τις δικές του διαδικασίες, έξω από την παρέμβαση κράτους και εργοδοτών να μπορέσει να ανασυνταχθεί σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός της πάλης του, η κοινωνική συμμαχία, να πετάξει έξω τους εγκάθετους της μεγάλης εργοδοσίας από τις γραμμές των σωματείων, να απομονώσει όλους εκείνους που μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα υπονομεύουν τα κατακτημένα με σκληρούς αγώνες δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου