Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Δολοφονία Σολεϊμανί: «Είναι σαν να λέμε, ότι οι ΗΠΑ μόλις κήρυξαν πόλεμο στο Ιράν»

του Κασέμ Σολεϊμανί στη Βαγδάτη – Ζωντανή εικόνα
Παρέλαση των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης


© Sputnik / Andrey Stenin
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ιράν: Δολοφονία Κασέμ Σολεϊμανί (39)
0 0 0
Βρείτε μας
Ντόμινο εξελίξεων έρχεται στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, από αμερικανικές δυνάμεις. Πώς θα διαμορφωθεί το γαϊτανάκι των αντιδράσεων.
Παγκόσμια είναι ανησυχία για την αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο διοικητής της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, έχασε τη ζωή του μετά από επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Εξαιρετικής σημασίας η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, από τους Αμερικανούς στο Ιράκ, επσημαίνει στο Sputnik, ο Ζήνωνας Τζιάρρας, ερευνητής στο PRIO Cyprus Centre και συνιδρυτής του Geopolitical Cyprus.
«Θα κλιμακώσει αναπόφευκτα την κρίση Ιράν-ΗΠΑ και θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή. Η κλιμάκωση μπορεί να εκφραστεί με εμπορικούς, ασύμμετρους, υβριδικούς, αλλά και συμβατικούς τρόπους. Από τον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμουζ, μέχρι την Υεμένη, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Συρία και το Ιράκ. Εναντίον αμερικανικών ή και άλλων συμμαχικών στόχων, όπως για παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας ή του Ισραήλ».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, ότι σε συνάρτηση και με αλλά μέτωπα, το Ισραήλ είναι αυτό που βρίσκεται στη δίνη μιας νέας κρίσης ή πολέμου που υποβόσκει.
«Δυσκολεύει η κατάσταση. Δεν μας έφθανε η τουρκολιβυκή συμφωνία, τώρα θα έχουμε και μεγάλα προβλήματα στον Περσικό Κόλπο», επισημαίνει στο Sputnik, ο αναλυτής Θανάσης Δρούγος.

Ποιοι τον ήθελαν νεκρό;

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σολεϊμανί», επισήμανε το αμερικανικό Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».
Σχετικά, σχολίασε ο Θ. Δρούγος:
«Τελευταία προκαλούσε πολύ τους Αμερικανούς με δημόσιες δηλώσεις του. Ο ίδιος φέρεται να δήλωνε ότι θα εξαφανίσει τις αμερικανικές βάσεις από τη Μέση Ανατολή.
Όσοι χαιρέτησαν τη δολοφονία ήταν μια σειρά ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Οι δημοκρατικοί φέρονται επίσης να χαιρέτισαν, καθότι ο στρατηγός ευθυνόταν για θανάτους Αμερικανών (δεκάδες θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών από τους φρουρούς της επανάστασης στη Μέση Ανατολή), αλλά, ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι ο Τραμπ το έκανε για προεκλογικούς λόγους. Έμαθα ότι υπήρχαν και δύο αμερικανικά ελικόπτερα στην περιοχή και δεν είναι απίθανο να στάλθηκαν και αμερικανικοί πύραυλοι. Δεν πιστεύω ότι έχει κάποια εμπλοκή η Μοσάντ εδώ, που παρά το γεγονός ότι έχει σκοτώσει δεκάδες εχθρούς του Ισραήλ, δεν αφήνει ίχνη».

Ποιος ήταν ο Σολεϊμανί;

Ο Θανάσης Δρούγος σκιαγραφεί το πορτρέτο της ηγετικής μορφής των φρουρών της Επανάστασης που βρήκε τραγικό θάνατο:
«Ο συγκεκριμένος στρατηγός ήταν πολύ ικανός, είχε πολεμήσει στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, θεωρούνταν διαβολικό μυαλό, όπως τον χαρακτήριζαν Αμερικανοί στρατηγοί. Ήταν τόσο έξυπνος, που είχε κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, καθότι βοήθησε στο να ενωθούν οι ιρανικές πολιτοφυλακές εναντίον του ISIS, στη Συρία και στο Ιράκ, είχε ισχυρές διασυνδέσεις με τη Χεζμπολάχ, γι’ αυτό και οι Ισραηλινοί τον φοβόντουσαν αρκετά.
Είχαν γίνει και κάποιες επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τα υψίπεδα του Γκολάν και ο στρατηγός αυτός τις είχε προετοιμάσει. Σημαντικό ρόλο είχε και στην προετοιμασία της επίθεσης των Χούθι της Υεμένης κατά της Σαουδικής Αραβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Τουρκία δεν τα πήγαινε πολύ καλά μαζί του γιατί τον θεωρούσε ακραίο. Οι Τούρκοι είναι σουνίτες, εκείνος σιήτης και ήθελε να ενισχύσει τους σιήτες σε Ιράκ και Συρία.
Επίσης, ήταν επί της ουσίας, δεύτερος στην ιεραρχία του Ιράν, αμέσως μετά τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ, πολύ σημαντικότερος από τον Προέδρο Ρουχανί, τους υπουργούς Εξωτερικών, το Κοινοβούλιο. Ήταν επικεφαλής της ταξιαρχίας «Quds» (που στα περσικά σημαίνει «Ιεροσόλυμα»), της πλέον επίλεκτης ταξιαρχίας της επαναστατικής φρουράς του Ιράν, του παράλληλου κομματικού-θρησκευτικού στρατού του Ιράν. Είχε μεγάλες στρατιωτικές γνώσεις για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και σχέσεις με τον Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Για τον λόγο αυτό, οι Φρουροί της Επανάστασής στήριξαν τον Βενεζουελάνο πρόεδρο».

Ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν;

«Το Ιράν έχει υποσχεθεί ότι θα εκδικηθεί και γενικά οι Ιρανοί τηρούν τις υποσχέσεις τους. Ακολουθούν πάντα δύο τακτικές. Η πιο συνηθισμένη είναι να αφήνουν για κάποιο διάστημα να παγώσει το ζήτημα και ξαφνικά προβαίνουν σε μαζική ενέργεια, προκαλώντας θύματα. Η άλλη θα ήταν μια άμεση αντίδραση. Άποψη μου είναι ότι το Ιράν θα απαντήσει δυνατά, όποτε και αν γίνει αυτό», επισημαίνει ο Θ. Δρούγος.
Τι θα μπορούσαν να κάνουν;
«Δεν είναι απίθανο να προσπαθήσουν να επιτεθούν σε κάποια από τις 42 αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή. Στο κομμάτι αυτό προστίθεται και το Ισραήλ που φοβάται αρκετά μια κλιμάκωση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νετανιάχου διέκοψε την επίσκεψή του στην Ελλάδα για να μεταβεί στο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, πληροφορούμαι ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας ως επακόλουθο της βρετανικής ανησυχίας για τους στρατιωτικούς τους σε Συρία και Ιράν», προσθέτει και καταλήγει:
«Οι ΗΠΑ, πέρα από την αντιπαράθεση που έχουν με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκονται και σε διαμάχη με φιλοιρανές πολιτοφυλακές του Ιράκ τους τελευταίους μήνες».
Αξιοσημείωτο είναι, ότι το Ιράν έχει δύο στρατούς, έναν εθνικό - στα πρότυπα όλων των υπόλοιπων κρατών - και έναν παράλληλο, τους Φρουρούς της Επανάστασης που είναι οι τοποτηρητές του καθεστώτος και του συστήματος.
Τη νομική πλευρά του ζητήματος εξηγεί στο Sputnik ο δικηγόρος Λευτέρης Παπαναστασίου:
«Παράνομη χρήση βίας καθώς και ένοπλη επίθεση από την αμερικανική πλευρά αποτελεί η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, και μάλιστα απέναντι όχι μόνο σε ένα αλλά σε δύο κράτη. Τόσο στο Ιράν, όσο και στο Ιράκ, καθότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Την ίδια στιγμή, η ενέργεια αυτή καθίσταται παράνομη στη βάση του αμερικανικού δικαίου, καθώς και του διεθνούς δικαίου. Με άλλα λόγια, είναι σαν να λέμε, ότι οι ΗΠΑ μόλις κήρυξαν πόλεμο στο Ιράν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Γάζα, Ουκρανία, Κίνα και ΝΑΤΟ επί Τραμπ UPD

  Ο Τραμπ είναι 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ | AP Photo/Evan Vucci ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ 06.11.24 18:1 efsyn.gr Το γεγονός πως ο Τρα...