Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Εφιαλτικές εικόνες από το μέλλον

Εφιαλτικές εικόνες από το μέλλον
© Kontakt5956 | Dreamstime.com

Εφιαλτικές εικόνες από το μέλλον


Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) είναι εφιαλτικά για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στο εργατικό δυναμικό ολόκληρου του πλανήτη. Περίπου ένας στους τρεις εργαζομένους αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του και να βρεθεί στην ανεργία.
Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η πανδημία θα εξαφανίσει 195 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης (48 ωρών εβδομαδιαίως). Ο εργάσιμος χρόνος θα μειωθεί σημαντικά όχι μόνο από την απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και από το «μοίρασμα» της φτώχειας που θα ακολουθήσει μέσω της επικράτησης ελαστικών σχέσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η οργάνωση που συνδέεται με τον ΟΗΕ εκτιμά ότι θα πληγεί σφόδρα και προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε μπροστά στη «σοβαρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αν θέλουμε να περιγράψουμε αλλιώς αυτή την κατάσταση, τότε πρέπει να μιλήσουμε για μια τεράστια καταστροφή κεφαλαίου που ξεκινά από εγκαταστάσεις, μηχανές, άλλα μέσα παραγωγής, εργατικό δυναμικό και εμπορεύματα και καταλήγει σε μια εξίσου τεράστια φτωχοποίηση των κοινωνιών, η οποία δεν πρόκειται να αφήσει καμία χώρα ανέγγιχτη.
Οπως συμβαίνει σε όλες της κρίσεις -και ειδικότερα σε κρίσεις αυτού του επιπέδου- παράλληλα με την καταστροφή κεφαλαίου και τη φτωχοποίηση ξεδιπλώνεται και ένα νέο παγκόσμιο μοίρασμα αγορών και πλούτου. Ενας πόλεμος για το ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει, ποιος θα καρπωθεί τη λεία από τους ηττημένους και θα κυριαρχήσει.
Σε αυτές τις συνθήκες, θεωρητικά, η ενωμένη Ευρώπη καλείται να απαντήσει απέναντι στους ανταγωνιστές της στον κόσμο και υπέρ των λαών της. Αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε ενωμένη είναι ούτε ενιαία θα είναι η απάντησή της.
Μέγιστη απόδειξη, η αρνητική στάση των χωρών του Βορρά και κυρίως της Γερμανίας στην πρόταση για κορονο-ομόλογο. Δηλαδή σε μια πρόταση για αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσα στην Ε.Ε. ώστε η κρίση να αντιμετωπιστεί ενιαία.
Το Βερολίνο δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε με κανέναν γιατί μάλλον στην κρίση βλέπει την ευκαιρία να κυριαρχήσει έναντι όλων. Αν θα το καταφέρει θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα κληθούν να το πληρώσουν πάλι οι λαοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου