Μπορεί η οικονομία της Ελλάδας να υποστηρίξει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση; Πώς βλέπουν τη φορολογική «ανάσα» αγορά και οικονομολόγοι.
Σε φοροελαφρύνσεις και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προβλέπεται να γίνει σαφές στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα το απόγευμα στις 18:00.
Η κίνηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση φαίνεται ότι θα βοηθήσει τον κλάδο, που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα λόγω κορονοϊού, αλλά θα αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος.
«Εν μέσω της πανδημίας δίνεται στον πρωθυπουργό η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του για τη μείωση του ΦΠΑ. Η κρίση επισπεύδει την ευκαιρία να υλοποιηθεί κάτι που η ΝΔ είχε κάνει ξανά στο παρελθόν» σχολιάζει στο Sputnik o Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, αλλά είναι ως προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό, επειδή πρέπει να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες στήριξης της οικονομίας. Οι κλάδοι που πλήττονται, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, πρέπει να υποστηριχθούν αποτελεσματικά με τέτοια μέτρα. Μπορεί το χρέος να είναι το πρόβλημα του μέλλοντος, όμως ο ΦΠΑ είναι πρόβλημα του παρόντος» προσθέτει.
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των ανθρώπων της αγοράς για την εστίαση, που όπως επισημαίνουν, θα οδηγούσε, μεταξύ άλλων, σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού, φθηνότερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και περισσότερες κρατικές εισπράξεις.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : DIMITRIS PAPAMITSOS
«Είναι ένα από τα βασικά μας αιτήματα. Θα έχουμε με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι των γειτόνων μας στη Μεσόγειο που έχουν μονοψήφιο ΦΠΑ. Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι ανάλογη με τη μείωση στις τιμές μας» τονίζει στο Sputnik η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης.
«Δηλαδή θα είναι άμεση η κίνηση να ρίξουμε τις τιμές μας, γιατί πρέπει και οι Έλληνες καταναλωτές, που σήμερα είναι πιο φτωχοί από ποτέ, να απολαύσουν τις υπηρεσίες του κλάδου μας σε τιμές ανάλογες των δυνατοτήτων τους» συμπληρώνει.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC
Παράλληλα, υπογραμμίζει:
«Το 24% ως ΦΠΑ ήταν αδιανόητα υψηλό ως ποσοστό και πάντοτε η αρμόδια υπηρεσία δημοσίων εσόδων δήλωνε ότι δεν εισπράττει τα προϋπολογιζόμενα έσοδα. Η πρότασή μας ήταν για 6% στην εστίαση και μέχρι 11% ή 13% στο ποτό. Με λιγότερο ΦΠΑ μπορούν να κόβονται οι αποδείξεις και οι καταναλωτές θα έχουν ένα κίνητρο ώστε να συνεχίσουν να καταναλώνουν.
Ας το δούμε σαν μια αλυσίδα που αποτελείται από τις επιχειρήσεις, τους προμηθευτές του κλάδου εστίασης και διασκέδασης, τους εργαζομένους του κλάδου και φυσικά τους καταναλωτές. Αυτή η αλυσίδα παράγει έργο που καταναλώνεται, άμεσους και έμμεσους φόρους. Στη διατήρησή της πρέπει να επικεντρωθούμε».
Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο νέο λουκέτο σε εστίαση, τουρισμό και διασκέδαση.
«Ως σωματείο προσπαθούμε να υπάρξει ένα πρωτόκολλο εξασφάλισης της υγείας των καταναλωτών και των εργαζομένων. Αν ξανακλείσει ο τουρισμός, τότε μιλάμε για ολική καταστροφή. Ήδη, υπάρχουν χρέη από τους τρεις μήνες του μηδενισμού, αρκετοί δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν, ενώ δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κλείσουν και οι υπόλοιποι» καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου