Στην «εντατική» διεθνείς όμιλοι λιανεμπορίου
Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε ακόμη ένα καίριο πλήγμα στο διεθνές λιανεμπόριο, το οποίο ήδη βρισκόταν σε δεινή θέση. Επιχειρηματικοί όμιλοι με διάσημα εμπορικά σήματα στα ρούχα, στα αξεσουάρ και στα είδη σπιτιού και με ομώνυμες αλυσίδες καταστημάτων, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, πέρασαν από παγκόσμιους πολέμους και τη Μεγάλη Υφεση, αλλά και την πρόσφατη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, βλέπουν σήμερα το μέλλον τους να απειλείται από έναν ιό.
Ανάμεσα σε αυτούς οι αμερικανικοί όμιλοι J.Crew, Sears, JCPenney, αλλά και οι βρετανικοί και –πανευρωπαϊκά γνωστοί– Marks & Spencer και Νext, oι οποίοι σπεύδουν να εξασφαλίσουν περίοδο χάριτος από τις πιστώτριες τράπεζές τους, ενόσω η οικονομία αρχίζει σταδιακά και αργά να επαναλειτουργεί. Το ερώτημά τους, βέβαια, παραμένει: θα επιστρέψουν οι καταναλωτές στα καταστήματά τους, όποτε και εάν ανοίξουν; Μόλις τη Δευτέρα αυτής της εβδομάδας η J.Crew (ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού) ζήτησε προστασία έναντι των πιστωτών της, συμφωνώντας να διαγραφεί χρέος 1,65 δισ. δολ. και να τους αναθέσει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της. Τα ρούχα της ήταν δημοφιλή και διάσημα, μιας και είχαν φορεθεί από προσωπικότητες στις ΗΠΑ, αλλά δεν έπαυε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η J.Crew και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου είχαν δεχθεί xτύπημα, επειδή οι καταναλωτές τους μείωναν τη φυσική παρουσία τους στα καταστήματα και προτιμούσαν να ψωνίζουν ηλεκτρονικά. Επιπλέον, στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η J.Crew έκανε ένα σφάλμα στρατηγικής, προχώρησε σε αύξηση τιμών στα είδη της και έχασε αφοσιωμένους πελάτες της. Ουσιαστικά, κατέστη το πρώτο σοβαρό κρούσμα στον κλάδο του λιανεμπορίου λόγω του κορωνοϊού, ενώ σε δυσχερή θέση βρίσκονται και οι όμιλοι Sears, JCPenney, και Neiman Marcus στις ΗΠΑ, οι οποίοι πριν από την ασθένεια και ακριβώς όπως και η J.Crew είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν δεκάδες μαγαζιά λόγω περιστολής πωλήσεων, ανεξαρτήτως με το ότι η ανεργία στη χώρα είχε φθάσει σε ναδίρ 50ετίας. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies, Ράνταλ Κόνικ, «το παραδοσιακό λιανεμπόριο βρισκόταν σε δύσκολη θέση προ κορωνοϊού και τώρα αντιμετωπίζει την ακόμη γρηγορότερη μετακίνηση της ζήτησης στο Διαδίκτυο ακριβώς λόγω πανδημίας».
Ο αμερικανικός όμιλος Neiman Marcus Group, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, τείνει να συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές του, σύμφωνα με το Bloomberg. Στόχος, να περικόψει το χρέος του των 4,3 δισ. δολ. στο ήμισυ με αντάλλαγμα την εκχώρηση του ελέγχου των δραστηριοτήτων του, ενώ δεν αποκλείεται και η εξαγορά του. Η JCPenney ετοιμάζεται για αναδιοργάνωση και συζητεί με πιστωτές για εξασφάλιση δανεισμού. Η αλυσίδα Searς έχει υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης από το 2018, αλλά το μέλλον της είναι ασαφές, ενώ έκλεισε όλα τα εναπομείναντα καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ με το σήμα της.
Οπως επισημαίνει το Bloomberg, ορισμένοι ισχυρότεροι όμιλοι, όπως εκείνος της Gap –με δραστηριότητες στη ένδυση–, προσέφυγαν στις αγορές για να αντλήσουν ρευστό. Στη Βρετανία, η αλυσίδα ρούχων και αξεσουάρ Asos στράφηκε στους μετόχους της. Επίσης, η Marks & Spencer, η οποία μέσα στην πανδημία κατέβασε και αυτή τα ρολά των καταστημάτων της, δηλώνει πως ποτέ δεν θα είναι ίδια τα πράγματα μετά την άρση των περιορισμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου