Η Τουρκία “επιτίθεται” κι εμείς “ξεφυλλίζουμε” το “διεθνές δίκαιο” ελπίζοντας ότι το “ιππικό θα ΄ρθει να μας σώσει”
Το τουρκικό ΥΠΕΞ μας λέει ότι οι έρευνες που ανακοινώθηκαν από την ΤΡΑΟ θα γίνουν εντός “της υφαλοκρηπίδας για την οποία κατατέθηκαν συντεταγμένες”…
Στις 15.00 συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ερντογάν, όπου θα συζητηθούν δυο θέματα που μας αφορούν: Λιβύη και νοτιοανατολική Μεσόγειο…
Στην Αθήνα οι απαντήσεις είναι γνωστές και νομίζουμε αμήχανες:
• “Η Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη από το διεθνές δίκαιο”
•” Η Ελλάδα έχει δίπλα της τους Ευρωπαίους που έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην υπόθεση του Έβρου”
•”Η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι σε απομόνωση”.
•”Όσο η Ελλάδα δυναμώνει οικονομικά θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την Τουρκία”.
Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει τα ίδια και τα ίδια και ανησυχεί διαπιστώνοντας την αναποτελεσματικότητα της “ελληνικής τακτικής”, έναντι της Τουρκίας. Διαπιστώνει ότι οι δρόμοι που έχουν απομείνει στα ελληνοτουρκικά είναι είτε μια κρίση που μπορεί να ΄χει και ανεξέλεγκτη κλιμάκωση ή συζήτηση με το “πιστόλι στον κρόταφο” που θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε ελληνικές υποχωρήσεις.
Τα ελληνικά επιχειρήματα καταρρίπτονται κάθε μέρα από την πραγματικότητα:
•Το διεθνές δίκαιο ξαναγράφεται από τον Ερντογάν με τη σύμφωνη γνώμη του Τραμπ και των Ευρωπαίων. Δεν τον ενοχλεί κανένας στη “συγγραφή” του. Συρία, Λιβύη, Κύπρος, Μεσόγειος το αποδεικνύουν. Ο Ερντογάν έκανε κινήσεις παραβατικές παντού και δεν έχει υποστεί καμία τιμωρία.
•Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν δίπλα της και οι βόλτες με ελικόπτερο στον Έβρο δεν είναι έμπρακτη αλληλεγγύη αλλά επικοινωνιακό σόου. Οι αποφάσεις περί κυρώσεων δεν έχουν καμία αξία όταν δεν εφαρμόζονται. Η πρόσκληση του Ερντογάν σ΄ όλες τις συζητήσεις των Ευρωπαίων για μεγάλα θέματα με ταυτόχρονη απουσία της Ελλάδας, θα ΄πρεπε να ΄χει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην Αθήνα.
•Ο Ερντογάν όχι μόνο δεν είναι σε απομόνωση αλλά μιλά με όλους και για όλα. Έφθασε στο σημείο να εμφανιστεί προστάτης των Αφροαμερικανών, την ώρα που έχει ανάγκη την αμερικανική οικονομική βοήθεια. Μίλησε κατά της πολιτικής Τραμπ όταν υποτίθεται τον εκλιπαρεί για να του δώσει λεφτά.
•Στο φοβερό δίλημμα του Γιάννου Παπαντωνίου “βούτυρο ή κανόνια” και στην άποψη ότι με την είσοδο μας στην ΟΝΕ θα “κατατροπώναμε” την Τουρκία, έρχεται να προστεθεί η θεωρία της “οικονομικής ανάπτυξης” που από μόνη της με μαγικό τρόπο θα αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα. Προφανώς βοηθά να είσαι οικονομικά δυνατός, αλλά δεν αρκεί. Τα τελευταί 20 χρόνια η Τουρκία είτε πήγαινε καλά οικονομικά ,είτε όχι επένδυε και επενδύει σοβαρά στην άμυνα. Η Ελλάδα δεν επένδυσε ούτε μισό ευρώ. Το αποτέλεσμα το ζούμε τώρα. Η Τουρκία ασκεί πολιτική κανονιοφόρων και μπορεί ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας να τη θεωρεί ξεπερασμένη, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποδειχτεί αποτελεσματική για την γειτονική χώρα και καταστροφική για εμάς.
Δεν αρκεί να “ξεφυλλίζουμε” το διεθνές δίκαιο και να περιμένουμε “το ιππικό να ΄ρθει να μας σώσει”. Όλοι ξέρουμε ότι δεν θα φανεί…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου