Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ελληνικές και Ιταλικές μετοχές αντιστέκονται στον κορονοϊό

Ελληνικές και Ιταλικές μετοχές αντιστέκονται στον κορονοϊό

Οι κερδοσκόποι χάνουν - μέχρι στιγμής - την παρτίδα του κορονοϊού. Η ΕΚΤ παρενέβη και η σπέκουλα δεν αποδίδει.

ACE66 VIA GETTY IMAGES
Hedge funds παίζουν στα ζάρια με τις εθνικές οικονομίες. Ευτυχώς, δεν κερδίζουν πάντοτε... 
Είναι ένα παιχνίδι «από τα παλιά», που θυμίζει έντονα τη δεκατία της οικονομικής κρίσης, όταν διεθνείς κερδοσκόποι στοχοποιούσαν τακτικά την ελληνική οικονομία και το ευρώ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη μέσω της σπέκουλας ή των σεναρίων χρεοκοπίας. 
Αυτή τη φορά, όμως, το κόλπο δεν τους βγαίνει!
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει (Δευτέρα 15 Ιουνίου) ότι ορισμένα hedge funds που στοιχηματίζουν σε ελληνικές και ιταλικές εταιρείες καταγράφουν ήδη απώλειες μετά το πρωτοποριακό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα ταμείο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έδωσε ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές, με αποτέλεσμα να κινούνται ανοδικά σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.
Τα συγκεκριμένα funds, στα οποία περιλαμβάνονται η Citadel, η Marshall Wace και η AKO Capital, εξακολουθούν να κατέχουν βραχυπρόθεσμες θέσεις σε εταιρείες όπως η Banco BPM της Ιταλίας και η Τράπεζα Πειραιώς της Ελλάδας, εν αναμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Ιουνίου, όπου θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για το ταμείο ανάκαμψης με στόχο οι ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα στοίχημα ότι οι τιμές των μετοχών θα πέσουν. Το «σορτάρισμα» βασίζεται στην περιλαμβάνει το δανεισμό μετοχών και στη συνέχεια την πώληση τους, με την προσδοκία ότι θα είναι σε θέση να τις αγοράσουν πίσω φθηνότερα και να κερδίσουν τη διαφορά.
Οι οικονομίες της Ιταλίας και της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθούν 9-13% φέτος. Η Ιταλία έχει επίσης καταγράψει 34.000 θανάτους από κορονοϊό.
Αλλά η γαλλο-γερμανική πρόταση της 18ης Μαΐου για το ταμείο ανάκαμψης ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στις οικονομίες, ανεβάζοντας τα χρηματιστήρια σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το μέγεθος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης στις 4 Ιουνίου.
Οι μετοχές της ιταλικής τράπεζας Banco BPM έχουν κερδίσει 10,8% από τις 18 Μαΐου, ενώ η μετοχή της τράπεζας Monte Dei Paschi di Siena σημείωσε άνοδο 25,7%.
«Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι κύριοι δικαιούχοι του ομολόγου της ΕΕ και της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», δήλωσε ο Louis Gargour, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund LNG Capital, ο οποίος δεν ποντάρει εναντίον των δύο χωρών.
«Η έκφραση Μην πολεμάτε τη Fed» μπορεί επίσης να επεκταθεί σε... «Μην πολεμάτε την ΕΚΤ», λέει.
Τα αρχεία δείχνουν ότι τα huedge funds της Marshall Wace και η Citadel είχαν βάλει πέντε στοιχήματα στην Ιταλία. Εκτός από τις τράπεζες, είχαν στοχοποιήσει ουσιαστικά την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Saipem, καθώς και την ιταλική εταιρεία δερμάτινων ειδών πολυτελείας Salvatore Ferragamo. Όλες οι  μετοχές έχουν αντισταθεί μέχρι στιγμής. 
Τα hedge fund είχαν συνολικά 20 εκκρεμή σορταρίσματα σε ιταλικές εταιρείες και επτά θέσεις πώλησης σε ελληνικές εταιρείες, δείχνουν οι καταχωρήσεις στα αρχεία.
OLE SCHWANDER VIA GETTY IMAGES
Αυτή τη φορά η Ευρώπη και η ΕΚΤ κινήθηκαν γρήγορα...και στο βάθος η ελπίδα!

Κλειδί το «υπερόπλο» που χρησιμοποίησε η ΕΚΤ

Αυτές οι συναλλαγές θα μπορούσαν να αποδώσουν, ας πούμε, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παρέμβαση από την ΕΕ, ή εάν οι αγορές δέχονταν ένα νέο χτύπημα από ένα άλλο κύμα μολύνσεων του COVID-19, αναγκάζοντας τις οικονομίες να κλείσουν ξανά.
«Σε περίπτωση νέας κρίσης κοροναϊού, οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας θα πληγούν περισσότερο και πιθανότατα θα στοχεύαμε σε νέα σορταρίσματα», δήλωσε η Luca Rubini, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων Fidentiis στο Μιλάνο.
Η Oceanwood Capital Management που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε μια μικρή θέση της τάξης του 0,6% των μετοχών της ελληνικής Piraeus Bank  στις 21 Μαΐου.
Η Lansdowne, η οποία έχει τοποθετήσει «στοίχημα» 2,8% εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς, τον περασμένο μήνα τοποθέτησε επίσης «στοιχήματα» 0,9% εναντίον της Eurobank-Εργασίας και 1% εναντίον της Alpha Bank, καθώς και 1,7% εναντίον της ΔΕΗ.
Οι μετοχές της Πειραιώς, της Eurobank-Eργασίας και της ΔΕΗ σημείωσαν άνοδο μεταξύ 30% και 40% μεταξύ 14 Μαΐου και 12 Ιουνίου, ενώ η αξία της μετοχής της Alpha Bank αυξήθηκε κατά 17,7%.
Οι Oceanwood, Lansdowne, AKO Capital και Citadel αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πολεμικό Ναυτικό: Οι ΕΠΟΠ «αρρωσταίνουν» από τις συνθήκες εργασίας

  Από   Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi  - 15 Νοεμβρίου 2024   Πολεμικό Ναυτικό: Οι ΕΠΟΠ «αρρωσταίνουν» από τις συνθήκες εργασίας και το εγκατ...