Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Αδειάζουν οι τσέπες και η κλεψύδρα
Οι αριθμοί που κάθε μήνα ανακοινώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον προϋπολογισμό είναι για τους περισσότερους στρυφνοί και συχνά ακατάληπτοι. Και όμως, παρά τη «δημιουργική λογιστική» που μπορεί να περιλαμβάνουν, είναι μια φωτογραφία της οικονομικής κατάστασης της κοινωνίας. Μια ακτινογραφία της τσέπης του φορολογούμενου και του ταμείου της επιχείρησης.
Το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι, μισθωτοί, επαγγελματίες, επιχειρηματίες βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο σε αδυναμία να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος μεταφράστηκε αυτόματα σε σημαντική υστέρηση στα έσοδα του κράτους, βάσει του προγραμματισμού που σε αδρές γραμμές και με μεγάλο βαθμό εξωραϊσμού περιλαμβάνει κάθε προϋπολογισμός.
Από την αρχή του χρόνου έχει συσσωρευθεί ένα έλλειμμα φορολογικών εσόδων άνω των 5 δισ. ευρώ. Και καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, σε κανονικές συνθήκες, καταβάλλεται μέχρι το τέλος του χρόνου, αν η αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ενισχυθεί, που είναι και το πιθανότερο, το πρόβλημα του προϋπολογισμού από μεγάλο θα γίνει ανεξέλεγκτο.
Ωστόσο, πολύ πιο ανησυχητική ένδειξη της αδυναμίας στην οποία έχουν περιέλθει οι φορολογούμενοι είναι η καθίζηση στα έσοδα από τους ειδικούς φόρους. Γιατί αντανακλούν τη δραματική συρρίκνωση των τζίρων των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των νοικοκυριών και τελικά της κατανάλωσης.
Είναι φανερό -και μετρήσιμο πια στους αριθμούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού- ότι η κυβέρνηση βρίσκει μπροστά της την επιλογή της να προσφέρει μια εξαιρετικά φειδωλή στήριξη στα εισοδήματα, ιδιαίτερα των μισθωτών.
Οι περίπου δύο μισθοί που χάθηκαν για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην καραντίνα της άνοιξης και στην προβληματική επανεκκίνηση του θέρους -και οι οποίοι δεν αναπληρώθηκαν από τις μίζερες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού- μεταφράστηκαν σε αγορές που δεν έγιναν, σε τζίρο που μειώθηκε, σε δόσεις που δεν μπορούν να πληρωθούν, σε έσοδα που έχασε το κράτος.
Αδειάζουν οι τσέπες των πολιτών, αδειάζουν τα ταμεία του κράτους, μειώνονται τα έσοδά του, αυξάνονται τα ελλείμματά του. Αυτό λένε τα απλά, αμείλικτα οικονομικά της πραγματικότητας.
Οσο η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της στάγδην στήριξης, αντί ενός ευεργετικού δημοσιονομικού «σοκ» που θα εμπνεύσει μια στοιχειώδη προσδοκία ανάκαμψης, μαζί με τις άδειες τσέπες θα αδειάζει και η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου