Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ιταλία: Σε κλοιό διαδηλώσεων κατά των νέων μέτρων για την πανδημία

 Ιταλία: Σε κλοιό διαδηλώσεων κατά των νέων μέτρων για την πανδημία



Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Ιταλία τη Δευτέρα ενάντια στα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν με στόχο τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις - συμπεριλαμβανομένου του Τορίνο, όπου εκτοξεύτηκαν βόμβες βενζίνης σε αξιωματικούς.

Claudio Furlan/LaPresse via AP

Στο Μιλάνο, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση των διαδηλωτών, ενώ έντονη βία αναφέρθηκε επίσης στη Νάπολη.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της κυβερνητικής απόφασης να κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφοι στις έξι το απόγευμα (18.00) τοπική ώρα.

Πολλές περιοχές επέβαλαν επίσης νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας - συμπεριλαμβανομένης της Λομβαρδίας, όπου βρίσκεται το Μιλάνο και του Πιεμόντε, όπου βρίσκεται το Τορίνο.

Claudio Furlan/LaPresse via AP

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε 12 άλλες πόλεις, όπως η Ρώμη, η Γένοβα, το Παλέρμο και η Τεργέστη.

Ενώ το πρώτο, αυστηρό lockdown, στις αρχές της Άνοιξης, τηρήθηκε ειρηνικά, η ανακοίνωση των νέων μέτρων αντιμετωπίστηκε με άμεση και εκτεταμένη αρνητική αντίδραση.

Οι μικρές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι ακόμα προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους από εκείνο το πρώτο εθνικό lockdown και οι νέοι περιορισμοί θα προκαλέσουν την οριστική χρεοκοπία τους.

Πολυτελή καταστήματα στο κέντρο του Τορίνο - μεταξύ αυτών μια μπουτίκ Gucci - λεηλατήθηκαν από πλήθη που χύθηκαν στους δρόμους αμέσως μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων.

Claudio Furlan/LaPresse via AP

Οι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα και άναψαν φωτιές, ενώ η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.

Στο Μιλάνο, πλήθη φώναζαν «Ελευθερία, Ελευθερία, Ελευθερία!» καθώς συγκρούονταν με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης. Το Μιλάνο είναι η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό.

Claudio Furlan/LaPresse via AP

►Με τα νέα μέτρα, που έχουν ισχύ μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες πρέπει να σταματούν την παροχή υπηρεσιών σάλας στις έξι το απόγευμα και να προσφέρουν μόνο πακέτο μέχρι τα μεσάνυχτα. Απαγορεύονται επίσης τα αθλήματα επαφής, αλλά τα καταστήματα και οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτά. Στην εκπαίδευση, το 75% των μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια και των φοιτητών στα ιταλικά πανεπιστήμια θα παρακολουθούν μαθήματα εξ' αποστάσεως και όχι με φυσική παρουσία στην τάξη.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις είχαν ζητήσει να γίνεται εξολοκλήρου εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανέφεραν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο η υπουργός Παιδείας Lucia Azzolina απέρριψε την πρόταση.

Η κυβέρνηση προτρέπει επίσης τους ανθρώπους να μην κυκλοφορούν πολύ εντός των πόλεών τους και να μη βγαίνουν έξω από αυτές, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς και να αποφεύγουν τη χρήση δημόσιων μεταφορών, εάν είναι δυνατόν.

«Πιστεύουμε ότι θα υποφέρουμε λίγο αυτόν τον μήνα, αλλά με το να σφίξουμε τα δόντια μας με αυτούς τους περιορισμούς, θα μπορέσουμε να αναπνέουμε ξανά τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου