“Ένα βήμα τη φορά” κάνει η ΕΕ και “δεν είναι αυτοσκοπός για την Ελλάδα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας”, είναι οι δύο φράσεις που κρατάμε από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Όπως και ότι είναι μάλλον ο μοναδικός ηγέτης που χρησιμοποιεί τη λέξη κυρώσεις. Όλοι οι άλλοι μέχρι στιγμής , με πρώτη την Α.Μέρκελ χρησιμοποιούν τη λέξη…καταχωρήσεις!

Το πιο παράδοξο είναι ότι ζητάμε να αποκλιμακώσει η Τουρκία και ως …βραβείο θα της δώσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης θα ΄χει κατανόησει ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου όταν και θα έχουμε νέα Σύνοδο Κορυφής και θα περιμένουμε πάλι…κυρώσεις, ο χρόνος είναι πολύ μακρύς. Ίσως θα ήταν καλό επιστρέφοντας στην Αθήνα να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ. Θα ΄ναι ίσως χρήσιμο…

Κατά τ΄ άλλα είπε:

“Όπως έχετε ήδη από τα συμπεράσματα το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας στη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σταμάτησε όμως εδώ έδωσε μία εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική στον κ. Μπορέλ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 στο επόμενο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, το οποίο μάλιστα συμπίπτει και με τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης , να υποβάλει μία γραπτή έκθεση η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων την πολιτική την οικονομική αλλά και την εμπορική τους τύχη φυσικά όταν αναφερόμαστε στην εμπορική τους αναφερόμαστε στην τελωνειακή ένωση”