Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Στο άγνωστο με βάρκα την... ελπίδα

 Στο άγνωστο με βάρκα την... ελπίδα

© Mariusz Burcz | Dreamstime.com

Στο άγνωστο με βάρκα την... ελπίδα


Εν αναμονή των πρώτων παρτίδων του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-Biontech οι προσδοκίες για να μπει ένα τέλος στην πανδημία είναι υψηλές ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, παραμένει άγνωστος ο αντίκτυπος του εμβολιασμού στην εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Ένας χρόνος περίπου έχει περάσει από τότε που μάθαμε την έλευση του Covid-19 στη ζωή μας και από τότε μέχρι σήμερα η μάχη για να μπει ένα «φρένο» στο φονικό πέρασμα του ιού είναι καθημερινή. Τα βήματα που έγιναν από την επιστημονική κοινότητα είναι πολλά με τα πρώτα εμβόλια να λαμβάνουν έγκριση χρήσης μεγαλώνοντας την ελπίδα για το χτίσιμο της πολυπόθητης ανοσίας όμως ο αντίκτυπος του εμβολιασμού στην εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα δεν είναι ακόμη γνωστός.

Έρχονται τα εμβόλια

Στην Ευρώπη η εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης της πρώτης φάσης των εμβολιασμών ορίζεται η 27η Δεκεμβρίου ενώ θα έχει προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, η παραλαβή των δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech που πρόσφατα έλαβε το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση και το αιτιολογικό́ έγκρισης στην ΕΕ του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-Biontech που έδωσε στη δημοσιότητα ο EMA «δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι από τους εμβολιασθέντες θα εξακολουθούν να μπορούν να μεταδίδουν και να εξαπλώνουν τον ιό». Επίσης, «η διάρκεια της προστασίας που παρέχει δεν είναι γνωστή».

Το εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) της αμερικανογερμανικής εταιρείας προορίζεται για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και «περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA), το οποίο φέρει οδηγίες για την παραγωγή πρωτεΐνης από τον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τη νόσο COVID-19».

Ενθαρρυντικές είναι οι μελέτες που έγιναν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίστηκε σε περισσότερα από 36.000 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω τα οποία δεν είχαν καμία ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης. Η μελέτη έδειξε μείωση του αριθμού των συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 κατά 95% στα άτομα που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.

Ανησυχία για το νέα στέλεχος

Στο μεταξύ, η είδηση για το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση. Ένα από τα εύλογα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι εάν τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί, θα είναι εξίσου αποτελεσματικά και απέναντι στη μετάλλαξη αυτή. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, κλήθηκε να απαντήσει για το θέμα αυτό. Αν και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, εντούτοις έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα». Δήλωσε μάλιστα πως σε περίπου δύο βδομάδες θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ή όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στο νέο στέλεχος.

Για την ασφάλεια των εμβολίων μίλησε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Πρόσθεσε δε ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος από ότι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

Ο μικρός αριθμός εμβολίων που θα φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες, στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, παρατείνει την ανησυχία των πολιτών που θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να επιτευχθεί -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς- ανοσία της αγέλης.

Στη δεύτερη και την τρίτη φάση θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» που κατήρτισε και έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική κυβέρνηση. Ο προγραμματισμός φθάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2021 γεγονός που δείχνει πως η επιθυμητή ανοσία της αγέλης -αν όλα πάνε καλά- θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

Στη χώρα μας η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας. Οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Την άποψη ότι το εμβόλιο δε θα φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα το τέλος της πανδημίας εξέφρασε (ΣΚΑΪ) ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, καθώς όπως επισήμανε είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. 

«Ο ιός θα μας απασχολήσει πολλούς μήνες. Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους. Είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη. Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε.

Ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής περιλαμβάνονται στους 45 αξιωματούχους που θα κάνουν το εμβόλιο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2021.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Προέδρου της Δημοκρατίας να εμβολιαστεί με δημόσια ανακοίνωση ωστόσο, δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην κυβερνητική «φιέστα» που αναμένεται να στηθεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να εμβολιαστεί στις 28 Δεκέμβρη, μία ημέρα μετά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον «Ευαγγελισμό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...