Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown: Το πλάνο της κυβέρνησης - Την Παρασκευή οι αποφάσεις

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

Tην Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για να δώσεις τις τελικές της εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για την σταδιακή άρση του lockdown. Στο «τραπέζι» βρίσκονται μέτρα χαλάρωσης των μετακινήσεων. Ο «οδικός χάρτης» επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες των νέων διαγνώσεων από τους ειδικούς και να προβούν στις ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει εκτίμηση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα τα νούμερα της πανδημίας θα αρχίσουν να παρουσιάζουν κάποια βελτίωση, την ίδια στιγμή που οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας «πιέζουν» για ένα σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, πάντα βέβαια με περιορισμούς.

Η επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να γίνει σταδιακά, σε κλιμακωτές φάσεις που θα ξεκινήσουν από τις 22 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Απριλίου. Η επανέναρξη της οικονομίας πρόκειται να γίνει με το άνοιγμα των κομμωτηρίων

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το STAR, την Τρίτη (16/03), ήδη υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» με ημερομηνίες - κλειδιά, για το άνοιγμα δραστηριοτήτων:

  • 22 Μαρτίου: Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ.
  • 29 Μαρτίου: Εμπορικά κέντρα και λιανεμπόριο.
  • 5 Απριλίου: Γυμνάσια και Λύκεια.
  • 12 Απριλίου: Δημοτικά.
  • 18 Απριλίου: Εστίαση και απελευθέρωση των μετακινήσεων.

Μέτρα χαλάρωσης για τις μετακινήσεις

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν αντιληφθεί την μεγάλη κόπωση των πολιτών, μετά από ένα χρόνο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, και στο «τραπέζι» έχουν πέσει δύο μέτρα χαλάρωσης που αφορούν τις μετακινήσεις και την κυκλοφορία των πολιτών.

  • Η διεύρυνση του ωραρίου κατά το οποίο επιτρέπετονται οι μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα. Μέχρι σήμερα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί, με το σενάριο που εξετάζεται είναι να επανέλθει το Σαββατοκύριακο στο ωράριο των καθημερινών, δηλαδή από τις 9:00 το βράδυ.
  • Η χαλάρωση του του κωδικού «6», που προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο και θα εξεταστεί η άρση αυτού του περιορισμού.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις προς τα καταστήματα, το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνονται με αποστολή δωρεάν μηνύματος στο 13032 με όριο το ένα SMS ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

Παράλληλα, ενώ ανοιχτό είναι το σενάριο παράτασης του σχολικού έτους μέχρι και κατά δύο εβδομάδες, από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων εβδομάδων θα εξαρτηθεί το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου.

Επίσης, περί τις 14 Μαΐου είναι στόχος να ανοίξει και ο ελληνικός τουρισμός.

Τι ζητούν οι έμποροι για το άνοιγμα του λιανεμπορίου 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, δήλωσε στο Sputnik την Τρίτη (16/03) πως «το click away δεν είναι άνοιγμα του λιανεμπορίου».

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε:

«Το αίτημά μας όμως είναι ένα: Να ανοίξουν όλα άμεσα. Έπρεπε να είχανε ανοίξει ήδη. Αυτό είναι το αίτημά μας, αλλά υπάρχουν, όπως φαίνεται, άλλες προτεραιότητες. [...] Εμείς έχουμε κάνει ό,τι πρέπει. Τη Δευτέρα (22/03) περιμένουμε -όπως ζητήσαμε- να ανοίξει το λιανεμπόριο με κανόνες και από τη μεθεπόμενη Δευτέρα (29/03) να ανοίξει κανονικά. Δεν συζητάμε το click away. To click away δεν είναι άνοιγμα».

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Σταμπουλίδης υποστήριξε:

«Αφού έτσι και αλλιώς φτάνουμε στον Απρίλιο, πρέπει να πάμε σταδιακά σε άνοιγμα των υπηρεσιών (κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής) σε πρώτη φάση και αμέσως μετά σε άνοιγμα του λιανεμπορίου ώστε να βρει τρόπο να ανοίξει άμεσα, χωρίς περιορισμούς, χωρίς click away και click inside, με κανόνες όπως στα σούπερ μάρκετ. Αυτό ζητάμε, αυτό αναμένουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κυρ. Μητσοτάκης: Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα - Στα 2,5 ευρώ μειώνονται και της Αττικής Οδού

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ / Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024, 10:25:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 11:38 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρών...