Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Δένδιας: Άμεση κατάπαυση του πυρός - Καταδικαστέα η Χαμάς, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

 


Συνάντηση Δένδια με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.05.2021
Βρείτε μας
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας για το μεσανατολικό ενώ χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας "απολύτως προβληματική".
Ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, στις οποίες έκανε σαφές πως απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός ενώ καταδίκασε «με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ», το οποίο -όπως δήλωσε- «έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε αρχικά στα Ιεροσόλυμα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, στον οποίο δήλωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, «ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού».
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγέι ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές του.
Το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνει και συνάντηση στο Αμμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του, Σαφάντι.

«Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι χρειάζεται να «αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό».
«Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών».
Μιλώντας για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».
Τέλος, σχολιάζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, τόνισε πως «οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».

Ο ρόλος της Ελλάδας στην κρίση της Μέσης Ανατολής

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει την Δευτέρα (17/05) το αίτημά του για να βρεθεί στην Παλαιστίνη, στη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στη χώρας μας, ενώ ήταν ήδη προαποφασισμένη η επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Στην συγκεκριμένη συνάντησή του με τον Μαρουάν Τουμπάσι, ο κ. Δένδιας δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αρκέστηκε συγκαταβατικά σε τρεις φράσεις και περιορίστηκε σε ρόλο ακροατή-αποδοχέα των παραπόνων του πρέσβη, όχι για τις στενότατες εσχάτως σχέσεις συνέργειας της χώρας μας με το Ισραήλ, αλλά για τη στάση της Ελλάδας έναντι μιας χώρας (Παλαιστίνης), που βρίσκεται υπό κατοχή και βάλλεται επίμονα επί μέρες από τα ισραηλινά πυρά σε μη στρατιωτικούς στόχους.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά κρατά τις εύθραυστες και πολύ λεπτές ισορροπίες ενώ στο πρόγραμμα του κ. Δένδια η ατζέντα περιελάμβανε συναντήσεις τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο όσο και με τον ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφαντί.
«Σε επίπεδο συμβόλων είναι σημαντικό το ότι η Ελλάδα μεσολαβεί, την ώρα που ο κΕρντογάν "πρωταγωνιστεί" ξεσπαθώνοντας υπέρ της Παλαιστίνης παρόλο που δεν αναμένονται πραγματικοί καρποί από την επίσκεψη του κ. Δένδια στην περιοχή. Το καλάθι είναι μικρό. Είναι προφανές ότι δεν θα ήταν εύκολο να μεταβεί και να συναντηθεί μόνο με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τηρεί μια στάση, αλλά η ελληνική κοινή γνώμη είναι προφανές πως διατηρεί επίμονα άλλη» σχολιάζουν στο Sputnik οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...