Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Τέλος το AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών - Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση

 


AstraZeneca's COVID-19 vaccine are pictured amid a vaccination campaign in Bierset, Belgium March 17, 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Βρείτε μας
Στην επικαιροποίηση των ηλικιών στις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με το AstraZeneca κατά του κορονοϊού προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Σύσταση για να μην εμβολιάζονται με το AstraZeneca οι κάτω των 60 ετών, απευθύνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που επισημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση θα κάνουν κανονικά και τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος για παρενέργειες στη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά σπάνιος, ενδεικτικά έχουν καταγραφεί 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις.
Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες κατά την πρώτη δόση με AstraZeneca, όπως θρομβώσεις και ειδικά ιατρικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι θεράποντες ιατροί των πολιτών που εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες θα υποβάλλουν αίτημα για την αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση. Το αίτημα θα μπορεί να υποβάλλεται από 21 Ιουνίου.
Εμβόλιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Ελλάδα
Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18 - 24: Η ημερομηνία που αρχίζουν τα ραντεβού
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στο οποίο έχει συμβάλλει ο εμβολιασμός. Η Ελλάδα από επιδημιολογικής πλευράς βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης.
Η βελτίωση του επιδημιολογικού προφίλ της χώρας οδήγησε και σε αλλαγή της σύστασης για το AstraZeneca καθώς προ δύο μηνών η Επιτροπή είχε αξιολογήσει την εκτίμηση κινδύνου από τη νόσο και από το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας και ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος, εξήγησε.
Έφερε ως παράδειγμα τον Απρίλιο όπου στις ηλικίες 30 έως 59 ετών καταγράφηκαν 105 θάνατοι από κορονοϊό ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 θάνατοι στην ίδια ηλικιακή ομάδα.
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Ελλάδα
Κορονοϊός: 181 νέα κρούσματα στην Αττική και 48 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η απόφαση της επιτροπής στηρίχθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ αν αυξηθούν τα κρούσματα μπορεί να διακυμανθούν οι ηλικίες.
Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι όσοι έχουν ραντεβού για την 1η δόση με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών θα λάβουν ενημερωτικό SMS για την απόφαση και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο. Αν θέλουν να κάνουν το AstraZeneca θα μπορούν, τόνισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σύσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κυρ. Μητσοτάκης: Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα - Στα 2,5 ευρώ μειώνονται και της Αττικής Οδού

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ / Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024, 10:25:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 11:38 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρών...