Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι εξετάζει η κυβέρνηση – Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

 


Εμβολιασμός με Pfizer στην Ελλάδα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.06.2021
Βρείτε μας
Οι εμβολιασμοί προχωρούν, τα κρούσματα πέφτουν, οι μεταλλάξεις ανησυχούν και τα μέτρα χαλαρώνουν. Στο επίκεντρο ξανά η συζήτηση περί προνομίων.
Η συζήτηση για προνόμια στους εμβολιασμένους επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα, καθώς σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες ζήτησε «λίγη υπομονή».
«Λίγη υπομονή μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα» ήταν η χαρακτηριστική του φράση που άναψε «φωτιά» στα σενάρια περί προνομίων στους εμβολιασμένους.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν. Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κορονοϊός και ανθρώπινο DNA (Καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.06.2021
Ελλάδα
Νέος συναγερμός για το στέλεχος Δέλτα+ του κορονοϊού: Σε τι διαφέρει από τη μετάλλαξη Δέλτα

Tέλος τα self tests για πλήρως εμβολιασμένους από Δευτέρα

Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό, το πρώτο προνόμιο ή διευκόλυνση όπως προτιμούν τα κυβερνητικά χείλη, για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι η κατάργηση των self tests.
O Nίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας, αλλά και των αθλούμενων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.

Το μοντέλο της Γαλλίας

Προ ημερών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σχετικά με το φλέγον θέμα των προνομίων, μίλησε για «γαλλικό μοντέλο».
Εξήγησε πως στη Γαλλία υπάρχει το λεγόμενο health pass και ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων.
Δηλαδή, σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο ή ένα γήπεδο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να μεταβαίνει εκεί ελεύθερα, μια δυνατότητα που δεν αποκλείεται να γίνει και στην Ελλάδα, στα πλαίσια της κουβέντας που ανοίγει ήδη εντός της ΕΕ.
«Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει» σημείωσε, ενώ για τα μπαρ διευκρίνισε πως αν και έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη δύο προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους, τα οποία είναι:
Ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους.
Πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων.
Rapid test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.06.2021
Ελλάδα
Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία στην Ελλάδα – "Υπάρχει κίνδυνος" λέει ο Κικίλιας

Πού και πότε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η Επιτροπή Βιοηθικής έχει ανάψει «πράσινο φως», θέτοντας πάντως συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Εξετάζοντας το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια:
1.
Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
2.
Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
3.
Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου