Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

"Αυτό είναι το τέλος της υπόθεσης Ασάνζ" λέει ο Σνόουντεν μετά από αποκαλυπτικό δημοσίευμα

 


Βρείτε μας
Στις αρχές του 2020, περιφερειακός δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, και αποφάσισε πως θα πρέπει να περιμένει στη φυλακή για την έκβαση έφεσης που υπέβαλαν Αμερικανοί εισαγγελείς.
Ο Σίγκουρντουρ Θόρνταρσον, πρώην εθελοντής του WikiLeaks που έγινε πληροφοριοδότης του FBI, παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε σημαντικά στοιχεία των κατηγοριών στο κατηγορητήριο εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζσύμφωνα με την ισλανδική εφημερίδα Stundin.
Σε συνέντευξή του στο μέσο, ο Θόρνταρσον, ο οποίος είναι Ισλανδός πολίτης, ομολόγησε επίσης ότι έβγαλε από το μυαλό του τον ισχυρισμό πως ο Ασάνζ του είχε δώσει εντολή να χακάρει υπολογιστές στην Ισλανδία.
«Στην πραγματικότητα, ο Θόρνταρσον παραδέχεται τώρα στη Stundin ότι ο Ασάνζ δεν του ζήτησε ποτέ να χακάρει ή να αποκτήσει πρόσβαση σε τηλεφωνικές εγγραφές βουλευτών (της Ισλανδίας). Ο νέος ισχυρισμός του είναι ότι είχε όντως λάβει ορισμένα αρχεία από τρίτο πρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι είχε καταγράψει βουλευτές και είχε προσφερθεί να τα μοιραστεί με τον Ασάνζ χωρίς να έχει ιδέα τι περιείχε πραγματικά. Ισχυρίζεται πως δεν έλεγξε ποτέ το περιεχόμενο των αρχείων ή ακόμα και αν περιείχε τις ηχογραφήσεις που είχε υποστηρίξει αυτό το τρίτο πρόσωπο» έγραφε το Σάββατο η εφημερίδα.
Ο Θόρνταρσον παρείχε επίσης στην εφημερίδα αρχεία συνομιλιών από το 2010 και το 2011, τα οποία δείχνουν τα συχνά αιτήματά του σε χάκερ είτε να επιτεθούν είτε να λάβουν πληροφορίες από ισλανδικές οντότητες και ιστότοπους.
Στέλλα Μόρις - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.06.2021
Κόσμος
Ο Τζούλιαν Ασάνζ σχεδιάζει να παντρευτεί τη μνηστή του στη φυλακή
Η ισλανδική εφημερίδα επιμένει, πάντως, ότι καμία από αυτές τις συνομιλίες δεν δείχνει πως κάποιος από το WikiLeaks τού ζήτησε να στραφεί σε χάκερ. Όπως λέει, μάλιστα, οι συνομιλίες στην πραγματικότητα δείχνουν τις συνεχείς προσπάθειες του Θόρνταρσον να «φουσκώσει» τη θέση του, καθώς χαρακτήριζε τον εαυτό του ως επικεφαλής του προσωπικού ή επικεφαλής επικοινωνιών.
Σε αυτό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δεν άργησε να αντιδράσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έγραψε στο Twitter «αυτό είναι το τέλος της υπόθεσης εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ».
Έντουαρντ Σνόουντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.06.2021
Κόσμος
Σνόουντεν: Μετά την αυτοκτονία ΜακΆφι, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορούσε να είναι ο επόμενος
Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες με βάση τον νόμο περί Κατασκοπείας, για τον ρόλο του στη δημοσίευση απόρρητου υλικού, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων εγγράφων που αποτελούσαν το αρχείου πολέμου με το Ιράκ και το Αφγανιστάν όπως επίσης και το περιβόητο βίντεο της «Παράπλευρης απώλειας», το οποίο αποτυπώνει τα πυρά κατά πολιτών -κάποιοι εκ των οποίων δημοσιογράφοι- το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...