Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να κερδίσει τη μοναδική περιφέρεια στην οποία είχε ελπίδες να επικρατήσει κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, όπως καταδεικνύουν τα exit poll.

Ως προς την αποχή, κυμάνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ συγκριτικά με προηγούμενες εκλογές, παρόλο που στις 17.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 27,89%, περίπου μία μονάδα πάνω από το 26,72% του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Ο υποψήφιος του RN Τιερί Μαριανί στην περιφέρεια-κλειδί της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής (PACA) έρχεται δεύτερος, με ποσοστό 44,2% πίσω από τον Ρενό Μιζελιέ των Ρεπουμπλικανών που συγκεντρώνει ποσοστό 55,8%, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IFOP.

Ανάλογα ποσοστά δίνει στους δύο διεκδικητές και δεύτερο exit poll της Opinionway.

Σε μια άλλη κρίσιμη περιφέρεια, την Ω-ντε-Φρανς (Άνω Γαλλία), τα exit poll «δίνουν» άνετη νίκη του συντηρητικού Ξαβιέ Μπερτράν, πιθανού υποψήφιου για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν επιτυχής η στρατηγική της Λεπέν να «μαλακώσει» την εικόνα του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματός της προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι η διαφαινόμενη αποτυχία του κόμματός της να κερδίσει δύο από τα προπύργιά του δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.