Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Μεγάλη απεργία σήμερα: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, κανονικά οι Πανελλήνιες – Αναλυτικός οδηγός επιβίωσης

 


Απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Βρείτε μας
Στάσεις εργασίας στα περισσότερα ΜΜΜ με απώτερο στόχο να μη δυσχερανθεί η μετακίνηση των υποψηφίων που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις. Θα λειτουργήσει και το μετρό έως τις 10 το πρωί.
Την Τετάρτη 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, έχει κηρυχθεί απεργία, με το σύνολο των ΜΜΜ να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αρχικά, τα σωματεία στα ΜΜΜ είχαν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ωστόσο την ανέστειλαν μετατρέποντάς την σε στάση εργασίας προκειμένου να μη διαταραχθεί το πρόγραμμα των μαθητών που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή Μετρό (γραμμές 1 [ηλεκτρικός] ,2 και 3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.
Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.
Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δεν θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ και η συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος

Σε «περιφρούρηση» της σημερινής απεργίας στα πλοία, καλούν τους ναυτεργάτες οι διοικήσεις των 12 σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) λέγοντας: «Αγωνιζόμαστε μαζί με τα υπόλοιπα συνδικάτα για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και θεσμοθετεί τη 10ωρη εργασία χωρίς επιπλέον αμοιβή».

Κρίθηκε νόμιμη από το Πρωτοδικείο η απεργία

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία σε όλο το Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, διευκρινίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Στο κενό η «τρομοκρατία»

Όπως επισημαίνει, «το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε (αργά εχθές, Τρίτη βράδυ) και επιδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ πριν από λίγο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ».

«Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής, έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα τη λάβει αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη) με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ τo κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο διοργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ στις 18:00 στο Σύνταγμα.
Το ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 και στις 17:00 στην πλατεία Συντάγματος.
Επίσης, η Ένωση Λιμενεργατών θα συμμετέχει σε συγκέντρωση στις 11:00 στην Πλ. Κλαυθμώνος και στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 18:00 στη Βουλή.

Η αγωγή Κεραμέως

Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη διασφάλιση των Πανελλαδικών Εξετάσεων λόγω της 24ωρης απεργίας.
Σύμφωνα με την ίδια, η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 16 Ιουνίου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους.
«Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων» τόνισε. Όπως εξήγησε, εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατά τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο.
Η ΑΔΕΔΥ «απάντησε» στην αγωγή της υπουργού Παιδείας:
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εύβοια: Απόκοσμη εικόνα στον Δύστο από την ξηρασία

  Εύβοια: Απόκοσμη εικόνα στον Δύστο από την ξηρασία Η λίμνη Δύστος που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αλιβερίου, αποτελεί έναν επίγειο παρ...